search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 20:58
MENU CLOSE

ΕΣΡ: Εξηγήσεις καναλιών για το μήνυμα του πρωθυπουργού που αφορούσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

11.10.2021 18:37
esr_new

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας 11 Οκτωβρίου προσέρχονταν νομικοί εκπρόσωποι καναλιών εθνικής εμβέλειας, κρατικών και ιδιωτικών και παρείχαν εξηγήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί αλλά και η ΕΡΤ1 και ΕΡΤ3 ελέγχονται επειδή το μήνυμα του πρωθυπουργού στις 15 Ιανουαρίου 2020 με το οποίο ενημέρωσε  ότι πρότεινε  για την Προεδρία της Δημοκρατίας την κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου μεταδόθηκε χωρίς υποτιτλισμό και ταυτόχρονη απόδοση στη νοηματική γλώσσα, σύμφωνα με καταγγελίες ΑΜΕΑ προς το ΕΣΡ.

Σύμφωνα με την πρόσκληση για παροχή διευκρινήσεων  του εποπτικού οργάνου, τα κανάλια εξετάζονται για  «ενδεχόμενη παράβαση διατάξεων του Συντάγματος, του Χάρτη της Ε.Ε., της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και άλλων νόμων του κράτους, που αφορούν την «αξία του ανθρώπου» και την «προστασία ατόμων με αναπηρίες (δυσμενείς διακρίσεις)».

Οι ιδιωτικοί σταθμοί ισχυρίστηκαν στην ολομέλεια της Αρχής ότι ευθύνη της ΕΡΤ ήταν «να μοιράσει το υλικό έτοιμο με υπότιτλους και ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα».

Μάλιστα ο Σκάι υποστήριξε ότι φέρει ευθύνη και το γραφείο του πρωθυπουργού «που δεν φρόντισε αυτά να υπάρχουν ήδη» με το επιχείρημα ότι το επίμαχο μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν μαγνητοσκοπημένο.

Η ΕΡΤ σε σημαντικά γεγονότα (εκλογές, φυσικές καταστροφές, μηνύματα πρωθυπουργού, πολιτικών αρχηγών, διαγγέλματα του/της Προέδρο της Δημοκρατίας, κορυφαία αθλητικά γεγονότα κ.ά.) και από τον (ιδρυτικό της) νόμο είναι υποχρεωμένη να «μοιράζει» εικόνα– το λεγόμενο pool- στα άλλα κανάλια. Και βεβαίως με υποτιτλισμό και διερμηνεία.

Το ίδιο έγινε και σε αυτή την περίπτωση. Με μία ειδοποιό διαφορά. Ψύχραιμοι παρατηρητές του μιντιακού τοπίου εξέφραζαν τον προβληματισμό- ενδεχόμενο ότι μπορεί στην προκειμένη περίπτωση να είχε δοθεί εντολή εχεμύθειας, με την έννοια ότι εφόσον το μήνυμα του Πρωθυπουργού θα ήταν μαγνητοσκοπημένο και στη συνέχεια θα έπρεπε να γίνει υποτιτλισμός και διερμηνεία, το όνομα για την Προεδρία της Δημοκρατίας να διέρρεε στον Τύπο.

Είθισται σε κάθε περίπτωση η ΕΡΤ να κάνει pool με έτοιμο υλικό. Στην προκειμένη περίπτωση τα ιδιωτικά κανάλια όφειλαν, εφόσον στο υλικό που παρέλαβαν δεν υπήρχε υποτιτλισμός και διερμηνεία, να φροντίσουν ώστε το μήνυμα του πρωθυπουργού να υπάρχει.

Τα κανάλια, έπειτα από τις ακροάσεις των εκπροσώπων τους, θα υποβάλλουν γραπτά υπομνήματα, θα εξεταστούν και εκείνα και κατόπιν, σε άλλη συνεδρίαση της ολομέλειας της Αρχής, το Συμβούλιο θα καταλήξει σε απόφαση.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση με τα hastags

Αντώνης Κανάκης: Υπέγραψε στον ΑΝΤ1 – Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση

Aπρέπεια του ΑΠΕ κατά του ΣΥΡΙΖΑ – Το hashtag που προκάλεσε οργή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 20:50