search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 22:42
MENU CLOSE

Κομψοί κύκνοι με ζύμη σου

13.10.2021 07:00
swans_s900x0_c2652x1545_l2x332

Κομψοί και αξιολάτρευτοι, αυτοί οι κύκνοι φτιάχνονται με τη βασική γαλλική συνταγή για ζύμη Πατ α Σου (Pâte à Choux) και αφράτη κρέμα ζαχαροπλαστικής. Είναι μια συνταγή ρετρό από το 1970 και μια υπέροχη ευκαιρία να πειραματιστείτε στην κουζίνα με τη χρήση του κορνέ.

Υλικά για τη συνταγή

Για τη ζύμη σου

½ φλιτζάνι βούτυρο

1 φλιτζάνι νερό

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1 φλιτζάνι αλεύρι γ.ο.χ.

4 μεγάλα αυγά

Για το άλειμμα των σου

1 μεγάλο αυγό

1 κουταλάκι του γλυκού νερό

Για την κρέμα

¾ φλιτζανιού ζάχαρη

1/3 φλιτζανιού αλεύρι γ.ο.χ.

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 φλιτζάνια γάλα πλήρες

3 κρόκοι αυγών, χτυπημένοι

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

1 ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

½ φλιτζάνι σαντιγί καλά χτυπημένη

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 210ο C και στρώστε 2 ταψιά με αντικολλητικό χαρτί. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράστε το νερό με το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίξτε μεμιάς όλο το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς για 1 λεπτό. Ξαναβάλτε την στη φωτιά και συνεχίστε το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά ακόμα.

Βάλτε την ζύμη στο μίξερ και αφήστε την να κρυώσει 5 λεπτά. Προσθέστε τα αυγά ένα –ένα, χτυπώντας τα καλά μετά από κάθε προσθήκη.

Πρέπει η ζύμη να είναι πηκτή και ελαστική και να πέφτει αργά από μεταλλικά εξαρτήματα όταν τα σηκώνετε πάνω από το μπολ. Βάλτε τη ζύμη σε ένα κορνέ και σχηματίστε 12 λαιμούς κύκνων έχοντας ως οδηγό τον αριθμό 2 με λίγο επιπλέον ράμφος.

Με ένα πιο χοντρό εξάρτημα κορνέ σχηματίστε 12 σώματα κύκνων σε ένα άλλο φύλλο λαδόκολλας έχοντας σαν οδηγό το σχήμα του αχλαδιού, δηλαδή το ένα άκρο να είναι πιο στενό από το άλλο. Θα πρέπει να έχουν μήκος περίπου 7 εκατοστά και πλάτος 5 εκατοστά.

Με ένα πινέλο απλώστε από πάνω τους το άλειμμα του αυγού με το νερό, για να πάρουν όμορφο χρώμα και ψήστε τα σώματα στους 210 για 5 λεπτά.

Μειώστε τη θερμοκρασία στους 190ο C και συνεχίστε το ψήσιμο για 30 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Ψήστε και τους λαιμούς στους 190ο C για 15 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Αφήστε να κρυώσουν εντελώς και ετοιμάστε την κρέμα. Σε μια μέτρια κατσαρόλα συνδυάστε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι και προσθέστε σταδιακά το γάλα.

Ανάψτε τη φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς, βράστε το μίγμα για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίζει να πήζει. Αφαιρέστε από τη φωτιά, πάρτε ¼ φλιτζανιού από το ζεστό αυτό μίγμα και ανακατέψτε το στους χτυπημένους κρόκους.

Επιστρέψτε αμέσως το μίγμα στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε το για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν είναι έτοιμο, ανακατέψτε μέσα τη βανίλια και το βούτυρο, μεταφέρετέ το σε ένα μπολ και καλύψτε την επιφάνεια με ένα φιλμ διαφάνειας για να μην πιάσει κρούστα. Βάλτε στο ψυγείο για 1 ώρα ή καλύτερα για όλο το βράδυ.

Όταν κρυώσει διπλώστε απαλά στην κρέμα την έτοιμη σαντιγί με μια σπάτουλα και ξαναβάλτε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Για το στήσιμο, κόψτε τα σώματα των κύκνων στη μέση οριζόντια.

Τα πάνω μισά κόψτε τα κι αυτά στη μέση για να δημιουργήσετε τα φτερά. Βάλτε μια ποσότητα κρέμας στα κάτω μισά, σφηνώστε τους λαιμούς στην κρέμα,

Συμπληρώστε με λίγη επιπλέον κρέμα στο σημείο των λαιμών και τοποθετήστε τα δυο φτερά σε κάθε πλευρά. Βάλτε στο ψυγείο για να σφίξουν λίγο καλύτερα και πασπαλίστε με λίγη άχνη για το σερβίρισμα.  

Διαβάστε επίσης

Εύκολη, «πλεκτή» μηλόπιτα, για αρχάριους

Σούπα «παντρεμένη» Ιταλοαμερικάνικη

Τρουφάκια με ζαχαρούχο και μπισκότα τύπου oreo

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 22:37