search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 19:55
MENU CLOSE

Σεισμός Κρήτη: Γιατί ανησυχούν οι σεισμολόγοι (videos)

13.10.2021 08:58
seismos_kriti

Για διαφορετικό σεισμικό κέντρο από αυτό του Αρκαλοχωρίου κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι αναφορικά με τα 6,3 ρίχτερ που ταρακούνησαν το μεσημέρι της Τρίτης την Κρήτη και άφησαν πίσω τους μικρές υλικές ζημιές.

Οι ζημιές εντοπίζονται στον Ξηρόκαμπο Σητείας, όπου κατέρρευσε ένα μικρό εκκλησάκι, ενώ σημειώθηκε μικρής έκτασης κατολίσθηση. Επίσης, υπάρχουν αναφορές για ζημιές στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Σητείας.

Πέρα από την Κρήτη, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο. Μετά την ισχυρή δόνηση των 6,3 Ρίχτερ, ακολούθησαν δονήσεις 4,5 Ρίχτερ στην Κάρπαθο και 4 Ρίχτερ ανοιχτά της Ζάκρου.

«Ανησυχούμε γιατί δεν έχουμε δει ακόμη μεγάλο μετασεισμό»

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Το Αρκαλοχώρι με τη Σητεία τα επίκεντρά τους απέχουν 100 χλμ.. Αν η μία ακολουθία επιτάχυνε την άλλη, θα το δείξει η έρευνα. Δεν έχουμε ισχυρή μετασεισμική ακολουθία που στατιστικά αναμένεται σε τέτοιους σεισμούς και περιμένουμε τις επόμενες ώρες. Ο κύριος σεισμός ορίζεται αφού έχει εκδηλωθεί ένας ισχυρός μετασεισμός. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κύριος, καθώς μετά τα 6,3 δεν έχουμε ισχυρό μετασεισμό. Έχουμε καταγράψει μόνο 10 μετασεισμικές δονήσεις που η μεγαλύτερη ήταν 4 Ρίχτερ, και δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε μετασεισμούς», εξήγησε ο κ. Χουλιάρας.

«Αρχίσαμε ένα διάλογο για το αν σχετίζεται ο σεισμός στην Κρήτη με αυτόν στην Κάρπαθο. Μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι σεισμοί σχετίζονται. Αλλά τη στιγμή που μιλάμε, μιλάμε για ένα ρήγμα που μας έδωσε 6,3 Ρίχτερ, βρίσκεται μακριά από την Κάρπαθο, και δε σχετίζεται άμεσα», σημείωσε ο ίδιος σχετικά και με το σεισμό στην Κάρπαθο.

«Η Κρήτη είχε παράξει τρεις μεγάλους σεισμούς πριν το Αρκαλοχώρι. Η περιοχή της Κρήτης παρακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι αναμενόμενο να έχουμε δύο μεγάλους σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ μέσα σε 15 ημέρες. Η σεισμολογία έχει εμπειρικούς κανόνες, αλλά η φύση είναι απρόβλεπτη», κατέληξε ο κ. Χουλιάρας.

Παπαζάχος: Διαφορετικά τα ρήγματα που προκάλεσαν τους σεισμούς στην Κρήτη

Για τον σεισμό που έγινε χθες στην Κρήτη μίλησε ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ.

Μιλώντας στο Open, ο καθηγητής γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, έκανε λόγο για πιθανότητα μετασεισμού μέχρι και 5,5 Ρίχτερ, που φυσικά αν είναι κοντά στις ακτές μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα και ζημιές.

Όπως είπε, η περιοχή είναι δύσκολη, καθώς δίνει τους μεγαλύτερους επιφανειακούς σεισμούς στην Ευρώπη.

Ο κ. Παπαζάχος ανέφερε πως μάλλον ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, αλλά ακόμα δε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι.

Λέκκας: Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως ήταν ο κύριος σεισμός

Υποβαθμισμένη είναι η μετασεισμική ακολουθία της ισχυρής δόνησης των 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής που μετέβη στον Ξηρόκαμπο Σητείας, τόνισε ότι η ακολουθία δεν περιλαμβάνει τους σεισμούς που θα επιθυμούσαν οι ειδικοί με μετασεισμούς μεγάλους από 5,2 έως 5,6 Ρίχτερ.

Πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η χθεσινή δόνηση ήταν ο κύριος σεισμός καθώς δεν υπάρχουν πολλά ιστορικά δεδομένα.

Όπως είπε, ότι ακόμα και στην ακραία περίπτωση που γίνει σεισμός ίδιου ή και μεγαλύτερου μεγέθους, η ενέργεια που θα παραχθεί δεν θα κατευθυνθεί προς την Κρήτη αλλά προς το λιβυκό πέλαγος.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε ότι ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ δεν προήλθε από το ελληνικό τόξο που περνά νότια της Κρήτης και με κατεύθυνση ανατολή – δύση, αλλά από ρήγμα το οποίο είναι εγκάρσιο στο ελληνικό με κατεύθυνση «περίπου» βορράς – νότος.

Αυτά τα ρήγματα, εξήγησε ο κ. Λέκκας δίνουν αρκετά μεγάλους σεισμούς. Δεν μπορεί να εκτιμηθεί το ακριβές μέγεθος των σεισμών που μπορεί να προκαλέσουν καθώς βρίσκεται σε θαλάσσιο χώρο και δεν μπορούν να υπολογιστούν όλα τα χαρακτηριστικά του, που θα μπορούσαν να υπολογιστούν αν ήταν στη στεριά.

«Δεν γνωρίζουμε την οροφή»

Μιλώντας και στο OPEN ο κύριος Λέκκας τόνισε ότι «Σύμφωνα με τις θεωρητικές προσεγγίσεις, η χθεσινή σεισμική δόνηση πρέπει να δώσει ένα μετασεισμό της τάξεως του 5,5 – 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στο Λασίθι δεν είχαμε καθόλου ζημιές με 6,3 Ρίχτερ». «Δεν έχουμε ιδιαίτερη μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε υποβαθμισμένη ακολουθία. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε μεγάλο μετασεισμό. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου», τόνισε επίσης ο κ. Λέκκας.

«Ο χθεσινός σεισμός στην Κρήτη δεν συνδέεται με το σεισμό στην Κάρπαθο. Συνέπεσαν απλά χρονικά. Όλα βρίσκονται υπό διερεύνηση. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε την κάθε φορά προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα φυσικά φαινόμενα», εξήγησε.

«Δεν γνωρίζουμε την “οροφή” της περιοχής και πόσο μεγάλο σεισμό μπορεί να δώσει»

«Όταν ένας σεισμός γίνεται στη θάλασσα οι παρατηρήσεις μας είναι περιορισμένες. Έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή που έχει πλούσιο ιστορικό, αλλά δεν μπορούμε να το καθορίσουμε πλήρως. Για αυτό και είμαστε επιφυλακτικοί. Το 6,3 είναι ένας μεγάλος σεισμός, αλλά δεν ξέρουμε ποια είναι η οροφή του δυναμικού της περιοχής, και πόσο μπορεί να φτάσει. Ακόμα και μεγαλύτερο σεισμό να κάνει, η ενέργεια κατευθύνεται προς το Λιβυκό Πέλαγος και το Αιγαίο, για αυτό και δεν είχαμε επιπτώσεις, παρά μόνο εξαιρετικά περιορισμένες», σημείωσε.

«Θα είμαι στην Κρήτη όσο χρειαστεί. Θεωρώ ότι η επιτόπια παρουσία επιστημόνων δημιουργεί κάποια ηρεμία στους κατοίκους», κατέληξε ο κ. Λέκκας.

«Ήταν δύσκολο να κινηθούμε, κουνιόταν ο δρόμος»

Παπαδόπουλος: Έχουμε έξαρση στο ελληνικό σεισμικό τόξο

Για τους συνεχόμενους σεισμούς στην Κρήτη και την έξαρση στο ελληνικό σεισμικό τόξο μίλησε και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

«Ελ. Βενιζέλος»: 27χρονος ανέβηκε στην ταράτσα και ετοιμαζόταν να αυτοκτονήσει

Μάτι: Τι (δεν) έκαναν οι 27 κατηγορούμενοι, σύμφωνα με τον Εισαγγελέα (Videos)

Κρήτη: 53χρονος χτυπούσε, απειλούσε και εξανάγκαζε σε ομαδικό βιασμό 36χρονη (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 19:55