search
ΣΑΒΒΑΤΟ 19.07.2025 15:17
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Μόνο «σκληρό ροκ» ως τις εκλογές

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2199
14-10-2021
14.10.2021 07:00
tainies-new

Στη γραμμή της μετωπικής σύγκρουσης συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και αυτή την εβδομάδα, με την πρόταση για Εξεταστική για τις λίστες Πέτσα και την OpinionPoll που κατέθεσε τη Δευτέρα.

Η πρότασή του, μάλιστα, συγκέντρωσε τη στήριξη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με την Κουμουνδούρου να επιχαίρει για το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας αυτής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η στήριξη της πρότασης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αιφνιδίασε το Μαξίμου και έδωσε τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα «να εμφανίζεται ως ηγέτης όλης της αντιπολίτευσης» με την κυβέρνηση σε απομόνωση. Μάλιστα η αντίδραση του Μαξίμου μέσω διαρροών ότι θα επεκτείνει την Εξεταστική δεν πτόησε τον ΣΥΡΙΖΑ, που απάντησε «καλοδεχούμενη η χρονική διεύρυνση, εμείς δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε».

Η επιτυχία της πρωτοβουλίας αυτής ήρθε να αναπτερώσει το ηθικό στην Κουμουνδούρου, μετά το «όχι» στην ελληνογαλλική συμφωνία την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, με το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση βρέθηκε σε αμυντική θέση, ευρισκόμενη διαρκώς στην ανάγκη να εξηγεί τη στάση της. Πολλώ δε μάλλον που το Κίνημα Αλλαγής, με τις ίδιες πάνω-κάτω ενστάσεις, υπερψήφισε τη συμφωνία ιεραρχώντας στην κορυφή τη στρατηγική της σημασία.

Με το «όχι» σε ένα τέτοιο κομβικό ζήτημα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, στο οποίο μάλιστα είχε δηλώσει ότι συμφωνεί στρατηγικά και ότι αποτελεί συνέχεια των δικών του πρωτοβουλιών, ο Τσίπρας κατέστησε σαφές με ηχηρό τρόπο ότι οι μέρες των συναινετικών τόνων ακόμη και στα εθνικά έχουν τελειώσει.

Η Εξωτερική Πολιτική και η Άμυνα ήταν οι τομείς εκείνοι για τους οποίους από τις εκλογές μέχρι σήμερα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούσε μια γραμμή σχετικής συναίνεσης, ψηφίζοντας άλλοτε «ναι» (Rafale), άλλοτε «παρών» (ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις) και, πάντως, εν μέσω κριτικής και υψηλών ρητορικών τόνων. Δύο χρόνια τώρα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιδείκνυε αυτή τη στάση ως «στάση ευθύνης» και την πρόβαλλε ως το αντίθετο όσων έπραξε ο Μητσοτάκης ως αξιωματική αντιπολίτευση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ήταν συχνή δε η αποστροφή Τσίπρα «εγώ Μητσοτάκης δεν θα γίνω».

Η ηγεσία φαίνεται πως ζύγισε τη στροφή αυτή και παρά την εκτίμηση ότι δεν θα είναι δημοφιλής στην κοινωνία, την είδε περισσότερο ως «υποθήκη» για το μέλλον. Αναμένει, κοινώς, μια δικαίωση προσεχώς, καθώς εκτιμά πως όταν τα οικονομικά δεδομένα των νοικοκυριών θα επιδεινώνονται, οι πολίτες θα διαμορφώσουν άλλη στάση για τους εξοπλισμούς ή «υπερεξοπλισμούς» κατά την τρέχουσα ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχίζουν τα «γκάζια»

Πλέον η Κουμουνδούρου περνάει στην περιοχή του «σκληρού ροκ», το οποίο μένει να φανεί αν θα είναι μαραθώνιος και τι αντιπολιτευτικές αντοχές απαιτεί. Η ηγεσία βλέπει εκλογές από τον Μάρτιο του 2022 και μετά, αν και έχει κατά νου και το σενάριο του φθινοπώρου, το οποίο ωστόσο αποδυναμώνει η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα φοβηθεί μια επανάληψη του φετινού καλοκαιριού με τις πυρκαγιές.

Αν και από τον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι θα συνεχίσουν να ασκούν στοιχειοθετημένη κριτική και να καταθέτουν προτάσεις, εν τούτοις η σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή φαίνεται να έχει ως προτεραιότητα την πλήρη αποδόμηση του κυβερνητικού προφίλ, αλλά και του πρωθυπουργού προσωπικά. Κι αυτό διότι εκτιμούν ότι το κλίμα αρχίζει να αλλάζει στην κοινωνία και συγκροτείται ένα «αντικυβερνητικό – αντιμητσοτακικό» ρεύμα.

Έτσι, εντείνεται η ρητορική περί αδιαφάνειας, διαπλοκής, χειραγώγησης, εξυπηρέτησης συμφερόντων και δη εύνοιας της ελίτ σε βάρος της κοινωνίας, σε βάρος της μεγάλης μερίδας της μεσαίας τάξης κ.λπ.

Αυτά συνδυάζονται με τις κατηγορίες για διαχειριστική ανικανότητα που αρχικώς είχε προβληθεί ως το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης, στο οποίο βασίστηκε το «επιτελικό κράτος». Ωστόσο από την αρχή της χρονιάς έως σήμερα, με αποκορύφωμα τις πυρκαγιές του Αυγούστου, τις τωρινές πλημμύρες αλλά και την ακρίβεια, η διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης έχει δεχτεί αλλεπάλληλα πλήγματα και το προφίλ της σε αυτό το πεδίο έχει τρωθεί σε σημαντικό βαθμό.

Παράλληλα, αναδεικνύεται το πολιτικό – ιδεολογικό υπόβαθρο της κυβέρνησης, από τη μία το νεοφιλελεύθερο στίγμα του κυβερνητικού πυρήνα του Μαξίμου και από την άλλη η ικανοποίηση του ακροδεξιού ακροατηρίου, του οποίου, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η εκπροσώπηση στην κυβέρνηση έχει ανατεθεί στους Γεωργιάδη, Πλεύρη, Βορίδη.

Το στοιχείο περί αδιαφάνειας ακόμη και περί ενδείξεων για μίζες στην περίπτωση των εξοπλισμών αναδείχθηκε έντονα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως με την παραπομπή σε «εποχές Άκη και Γιάννου», αναφορά που ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε πάντως να επαναλάβει αυτούσια στη συζήτηση στη Βουλή, μένοντας στο πιο αόριστο περί επιστροφής σε λογική «αλόγιστων δαπανών» στα εξοπλιστικά που θυμίζουν αρχές 2000.

Οι κατηγορίες για αδιαφάνεια, διαπλοκή με ΜΜΕ και χειραγώγηση της κοινής γνώμης διέπουν το βασικό σκεπτικό της πρότασης για Εξεταστική αναφορικά με τις λίστες Πέτσα 1 και 2 και την εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion Poll. Πιο συγκεκριμένα, στην πρότασή του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ζητά να εξεταστούν «τα κριτήρια βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ, από τις λίστες Πέτσα 1 και 2, η αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος εμβολιαστική καμπάνια του υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότηση της EnterpriseGreece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης, καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη της δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll, τα αποτελέσματα της οποίας έχει αρνηθεί να ελέγξει η κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παρά το αίτημα και τα ατράνταχτα σχετικά στοιχεία που προσκόμισε η αξιωματική αντιπολίτευση».

Οικονομία και πανδημία

Πλέον ανεβαίνουν οι αντιπολιτευτικές στροφές και για την οικονομία και την ακρίβεια, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται στα δύο μέτωπα ως εξής:

Στο πεδίο της ακρίβειας, η γραμμή είναι ότι η κυβέρνηση δίνει «πολύ λίγα πολύ αργά», αφού οι όποιες παρεμβάσεις της για τη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων δεν επαρκούν, γιατί θα «φαγωθούν» από τον πληθωρισμό. Η τομεάρχης Οικονομίας Έφη Αχτσιόγλου σε δηλώσεις της σημείωσε πως «οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έρχονται από μία περίοδο αναστολών εργασίας, μείωσης μισθών και σώρευσης των χρεών της πανδημίας», επομένως τα μέτρα που λαμβάνονται όχι μόνο δεν αρκούν, αλλά μπορεί να επιτρέψουν να οδηγηθούμε ξανά μπροστά σε μία ανθρωπιστική κρίση στη χώρα. Σύμφωνα με την αρμόδια τομεάρχη, «χρειάζονται άμεσα τρεις βασικές κινήσεις για να προστατευθεί στοιχειωδώς η κοινωνία: μείωση για ένα διάστημα των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων, ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, παρέμβαση της ΡΑΕ στην αγορά ενέργειας για να χτυπηθούν τα καρτέλ».

Στο πεδίο της οικονομίας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί τους δείκτες που δείχνουν ανάπτυξη, ωστόσο ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για το ότι με την πολιτική εμβάθυνσης των ανισοτήτων που ασκεί, οι όποιοι καρποί της ανάπτυξης δεν θα κατανεμηθούν με δίκαιο τρόπο στην κοινωνία. Το γνωστό… ευημερούν οι δείκτες, αλλά όχι οι άνθρωποι.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση του Σχεδίου Προϋπολογισμού στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «η ανάπτυξη του 4,5% που εκτιμά η κυβέρνηση για το 2022 μεταφράζεται σε:

  • Μεγάλη και απότομη δημοσιονομική προσαρμογή 11 δισ. ευρώ, που θα επιβαρύνει πολίτες και νοικοκυριά.
  • Περικοπή υγειονομικών δαπανών κατά 900 εκατ. ευρώ.
  • Απόσυρση των περισσότερων μέτρων στήριξης, αφαίρεση 12,5 δισ. ευρώ από την πραγματική οικονομία.

Αύριο τη σκυτάλη παίρνει η πανδημία, καθώς συζητείται στην Ώρα του Πρωθυπουργού η επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα – πιθανόν η συζήτηση (και η κόντρα) να επεκταθεί και στα άλλα θέματα της επικαιρότητας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέτει στον πρωθυπουργό το ζήτημα πως η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ε.Ε. όσον αφορά τους θανάτους από κορωνοϊό ανά εκατομμύριο πληθυσμού, με 300 συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα. Την ίδια στιγμή ούτε το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει, αφού είμαστε 20ή χώρα σε ποσοστά εμβολιασμού ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, με ποσοστό εδώ και πολύ καιρό καθηλωμένο γύρω στο 55%.

Με αυτά ως δεδομένα ο Αλέξης Τσίπρας ρωτά ποια είναι η εξήγηση της κυβέρνησης για τον υψηλό αριθμό των θανάτων από Covid και αν «έχει σχέδιο αντιμετώπισης της οδυνηρής κατάστασης, με ενδυνάμωση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση, ενίσχυση του εμβολιασμού και του φαρμακευτικού προγράμματος ή η χώρα θα συνεχίσει να θρηνεί θύματα και η κυβέρνηση θα ομιλεί για κανονικότητα».

Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛΛ και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Επηρεάζουν ή δεν επηρεάζουν οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛΛ το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα ως προς τον χρόνο διεξαγωγής του; Οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής αναστατώνουν όλο το πολιτικό σκηνικό, αναφέρει στο «Π» κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμά μάλιστα ότι αν ήδη η ηγεσία είχε αρχίσει να κλίνει προς τον Φεβρουάριο του 2022 για τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου, τώρα, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά από την κούρσα της ηγεσίας για επιτακτικούς λόγους υγείας, ο χρόνος του συνεδρίου ενδέχεται να πάει ακόμη πιο πίσω. Σε κάθε περίπτωση το θέμα των εξελίξεων στο ΚΙΝΑΛΛ θα συνυπολογιστεί στη συζήτηση που θα γίνει στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., το οποίο – σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες – θα γίνει την προσεχή Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι, πέραν των όποιων εσωκομματικών λόγων, ένας λόγος που η ηγεσία απορρίπτει την εκδοχή του Δεκεμβρίου για τη διεξαγωγή του 3ου Τακτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τότε είναι προγραμματισμένο το συνέδριο του ΚΙΝΑΛΛ με πρώτο γύρο εκλογών στις 5 Δεκεμβρίου και δεύτερο στις 12 Δεκεμβρίου. Επίσης, το αποτέλεσμα των εκλογών για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛΛ επηρεάζει και το πώς θα «παίξει» ο ΣΥΡΙΖΑ τη γραμμή για «προοδευτική κυβέρνηση», καθώς η πρόσκλησή του απευθύνεται κατά πρώτο λόγο στη Χαριλάου Τρικούπη.

Πάντως, αν και διάφορες διαρροές τις προηγούμενες μέρες έδειξαν να υπάρχει μια σκέψη ακόμη και για μετάθεση του συνεδρίου μετά τις εκλογές, αυτό φαίνεται να παίζει ως σενάριο μόνο για την περίπτωση που οι εξελίξεις προλάβουν τον προγραμματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, αν δηλαδή προκηρυχθούν εκλογές που πέφτουν πάνω στο συνέδριο ενώ αυτό έχει ήδη ανακοινωθεί. Να αποφασιστεί εκ προοιμίου ότι δεν θα γίνει συνέδριο πριν από τις εκλογές, πατώντας μόνο σε μια εκτίμηση ότι αυτές θα γίνουν πρόωρα την άνοιξη, δεν φαίνεται να «παίζει» ως σενάριο, γιατί σε τελική ανάλυση κανείς δεν εγγυάται τον χρόνο των εκλογών.

Διαβάστε επίσης:
ΚΚΕ: Εντείνει την αντιφασιστική παρέμβαση μετά τη Σταυρούπολη

Ακροδεξιός πονοκέφαλος

Ανοίγει «μέτωπο» στην Εκπαίδευση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 19.07.2025 15:17