search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 07:59
MENU CLOSE

Στο Μεζούρλο Λάρισας ο Κουτσούμπας για τα αποκαλυπτήρια Μνημείου Εκτελεσθέντων

17.10.2021 08:08
koutsoubas

Εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια Μνημείου εκτελεσθέντων στο Μεζούρλο της Λάρισας πραγματοποιεί σήμερα στις 11π.μ. η ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ με κεντρικό ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για μνημείο στη μνήμη εκτελεσθέντων κομμουνιστών του ΔΣΕ και άλλων αγωνιστών της περιόδου 1946 – 1950 (ΔΣΕ) και 1941 – 1944.

Η πρωτοβουλία αυτή του ΚΚΕ (όπως και τα αποκαλυπτήρια Μνημείου – Μουσείου στο Νεστόριο της Καστοριάς, στις 31 Οκτωβρίου) εντάσσεται στη διαχρονική προσπάθεια του να συμβάλλει στην καταγραφή της Ιστορίας της χώρας μας, της Ιστορίας των αγώνων του λαϊκού κινήματος, στην καταγραφή της ιστορικής αλήθειας. Άλλωστε, υπογραμμίζουν από τον Περισσό, “το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που μελετά την ιστορία του μακριά από ωραιοποιήσεις και λαθολογία, τη μελετά με τα θετικά και τα αρνητικά της, τα λάθη και τις αδυναμίες”. 

Σύμφωνα με το ΚΚΕ “η ανέγερση μνημείων, μουσείων, αλλά και οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε διάφορους τόπους θυσίας ανά τη χώρα, αποτελούν  έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών, που εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, κατέθεσαν ολόκληρη τη ζωή τους στον αγώνα για να ξημερώσει ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές”. 

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι “στις εκδηλώσεις αυτές κυριαρχούν τα χιλιάδες παραδείγματα ηρωισμού, αυτοθυσίας, συλλογικής δράσης στον αγώνα για το δίκιο, στην πάλη για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους και όχι τα “κηρύγματα μίσους” απέναντι στους Έλληνες και τις Ελληνίδες που επιστρατεύτηκαν και αναγκάστηκαν να πολεμήσουν στον εμφύλιο πόλεμο στις τάξεις του κυβερνητικού στρατού, για τα συμφέροντα του αστικού κράτους και των ιμπεριαλιστών συμμάχων της άρχουσας τάξης της χώρας. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει στις “εκδηλώσεις μίσους”, που διοργανώνουν διάφορα φασιστοειδή και ακροδεξιοί, στις οποίες αναπαράγεται όλη η αντικομμουνιστική προπαγάνδα, η “κομμουνιστοφαγία”, η δικαίωση των συνεργατών των ναζί κατακτητών κλπ, που συνόδευε και δικαιολογούσε τις άγριες διώξεις και οδήγησε στο εκτελεστικό απόσπασμα χιλιάδες αγωνιστές”. 

Από το ΚΚΕ, τονίζουν πως “η αντιπαράθεση γύρω από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης του λαού μας, όπως ήταν, ο αγώνας του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, ο ηρωικός αγώνας του ΔΣΕ είναι θεμιτή όταν γίνεται με πολιτικούς – ιδεολογικούς όρους. Όταν όμως επιστρατεύεται ο αντικομμουνισμός και η ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, που εξισώνει το θύτη με το θύμα, στόχος είναι η παραχάραξη και η διαστρέβλωσή της, για να μην έρθουν οι νέες γενιές σε επαφή με τις ηρωικές σελίδες της ιστορίας του λαού μας”.  

Λόφος του Μεζούρλου: 450 εκτελεσθέντες την περίοδο 1946-1950

Στον χώρο αυτό έγιναν εκτελέσεις 41 τουλάχιστον αγωνιστών την περίοδο 1941 – 1944, δηλαδή τον καιρό της γερμανικής Κατοχής. Νέοι άνθρωποι, οικογενειάρχες, στρατιώτες, αλλά και γυναίκες, μικρά κορίτσια, ακόμη και έγκυες.

Μετά την Απελευθέρωση της χώρας τον Οκτώβρη του 1944 από το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, ξεκίνησε ένα βίαιο πογκρόμ διώξεων των ΕΑΜιτών και συμπαθούντων αγωνιστών, δηλαδή της τεράστιας πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Η τρομοκρατία, που έμεινε στην Ιστορία ως «Λευκή Τρομοκρατία», εντείνεται όλη αυτή την περίοδο.

Βασικά στηρίγματα του αστικού κράτους, εκτός από τα «επίσημα» όργανά του, ήταν οι 206 φασιστικές συμμορίες που δρούσαν κύρια στην ύπαιθρο. Είναι γνωστό σε όλους το πόσο υπέφερε η Θεσσαλία από τους ταγματασφαλίτες, ΕΑΣΑΔίτες, Χίτες και άλλες ομάδες  που έδρασαν στην περιοχή.

Μετά τις εκλογές της 31ης Μάρτη 1946 και το νόθο δημοψήφισμα της 1ης Σεπτέμβρη 1946 για την επιστροφή του βασιλιά, η κρατική καταστολή θωρακίζεται ακόμα περισσότερο με το Γ’ Ψήφισμα (1946), που είχε ψηφιστεί στις 18 Ιούνη του 1946. Βάσει αυτού και με βασιλικό διάταγμα, συγκροτούνται 25 Έκτακτα Στρατοδικεία. Από το Έκτακτο Στρατοδικείο της Λάρισας περνάνε πολλές εκατοντάδες κομμουνιστές, αγωνιστές.

Το στρατοδικείο δεν προλαβαίνει να δικάζει, οι εκτελέσεις καταντούν ρουτίνα. Τα εκτελεστικά αποσπάσματα πηγαίνουν στο Μεζούρλο σαν σε καθημερινές ασκήσεις, τουφεκίζουν, όμως, στόχους αληθινούς, ζωντανούς, τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού. Τώρα πια δεν τηρούνται ούτε οι τύποι. Δεν παρίστανται στις εκτελέσεις ούτε καν εκπρόσωποι της Δημαρχίας, ούτε και της Εκκλησίας.

Έτσι, στον Λόφο του Μεζούρλου εκτελέστηκαν τα έτη 1946-1950 περίπου 450 κομμουνιστές, μαχητές του ΔΣΕ και άλλοι αγωνιστές.

Η διαδικασία ανέγερσης του Μνημείου

Οι Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη Θεσσαλία ήρθαν σε επαφή με μεγάλο αριθμό οικογενειών των εκτελεσθέντων, οι οποίοι, ανεξάρτητα από τη σημερινή πολιτική τους διαδρομή, με μεγάλη συγκίνηση υποδέχτηκαν την προσπάθεια αυτή, ενώ ταυτόχρονα πολλοί από αυτούς έδωσαν και πρόσθετα στοιχεία για την αγωνιστική δράση των προγόνων τους.

Έγινε αρχιτεκτονική και τοπογραφική μελέτη για την κατασκευή του, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα μνημείο – ιστορικός τόπος, που θα τιμά τους εκτελεσμένους κομμουνιστές και αγωνιστές της περιόδου αυτής. Παράλληλα με την προσπάθεια να ζωντανέψει το περιεχόμενο αυτής της μνήμης και να παρουσιαστούν τα τεκμήρια με αντικειμενικό και εύληπτο τρόπο, η ανέγερση του μνημείου είχε ιδιαίτερες τεχνικές και αισθητικές απαιτήσεις, προκειμένου να αναδειχθεί η επιβλητικότητα και το ιστορικό φορτίο του λόφου, αλλά και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες εκδηλώσεων τιμής και μνήμης. Τέλος, ο χώρος θα είναι πιο εύκολα προσβάσιμος για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, που θα μπορούν πλέον να κινούνται πιο άνετα σε όλη την έκταση του ιστορικού τόπου.

Διαβάστε επίσης:

Τα ακίνητα στο σφυρί

Έρχεται τσουνάμι ακρίβειας

Συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2021

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 07:58