search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:04
MENU CLOSE

Συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2021

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2199
14-10-21
17.10.2021 07:00
xairetismos_symfvnia-new

Σε χρονιά σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών εξελίσσεται το 2021για την Ελλάδα καθώς κατά τη διάρκειά του επιτεύχθηκαν συγχωνεύσεις και εξαγορές αρκετών δισ. ευρώ.


Μάλιστα, εφόσον τα πράγματα κυλήσουν σχετικά ομαλά έως το τέλος του έτους, το συνολικό ποσό των επιχειρηματικών ντιλ αναμένεται να φτάσει σε επίπεδα ιστορικού ρεκόρ για τη χώρα μας και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη επίδοση που έχει ποτέ καταγραφεί.
Έτσι το συνολικό ύψος των συναλλαγών για εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών αναμένεται να ξεπεράσει φέτος, σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών, ακόμα και τα 12 δισ. ευρώ.

Ρυθμοί προ κρίσης

Είναι χαρακτηριστικό ότι η δεύτερη «παραγωγικότερη» χρονιά ήταν το 2008, δηλαδή λίγο πριν ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση του 2009-10, όπου το συνολικό ύψος των ντιλ είχε φτάσει τα 8,7 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της PwC, στη χώρα μας, από το 2008 έως σήμερα, η ετήσια αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε από 1,0 δισ. ευρώ έως 8,7 δισ. ευρώ.

Η χειρότερη χρονιά ήταν το 2012, όπου τα ντιλ δεν ξεπέρασαν το ένα δισ. ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το 2008 η αξία των αγοραπωλησιών και συγχωνεύσεων των επιχειρήσεων κυμαίνονταν μεταξύ ενός δισ. και 4,3 δισ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση. Επομένως, για φέτος, εκτός από ρεκόρ ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων, έχουμε σε ετήσια βάση τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών απ’ ό,τι τα προηγούμενα 12-13 χρόνια.

Οι ιδιωτικοποιήσεις


Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι τρεις στις τέσσερις από τις συμφωνίες έγιναν μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες, από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο που διανύουμε.
Δηλαδή, από τον περασμένο Ιούλιο έως σήμερα παρατηρήθηκε πραγματική «έκρηξη» συναλλαγών καθώς μεταβιβάστηκαν ή συμφωνήθηκε να «αλλάξουν χέρια» περιουσιακά στοιχεία αξίας 9,3 δισ. ευρώ σε σύνολο 12,6 δισ. ευρώ για όλο το έτος.
Για να έρθει αυτό το αποτέλεσμα, σε μία χρονιά μάλιστα που η αγορά χτυπήθηκε από αλλεπάλληλα λοκντάουν λόγω του κορωνοϊού, συνετέλεσε η ολοκλήρωση πολύ σημαντικών ιδιωτικοποιήσεων όπως της ΔΕΠΑ, του ΔΕΔΔΗΕ και της Εγνατίας Οδού.

Μόνο αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις δημιούργησαν «τζίρο» 4,4 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και αν καμία άλλη συναλλαγή δεν γινόταν μέσα στο 2021 θα επρόκειτο για την καλύτερη χρονιά από το 2009 έως σήμερα.
Εκτός όμως από τις σημαντικές αποκρατικοποιήσεις η χρονιά είχε τεράστια ντιλ μεταξύ ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο 2021 έκλεισαν 23 συναλλαγές αξίας άνω του ενός δισ. ευρώ.


Οι μεγαλύτερες ιδιωτικές εξαγορές ή συγχωνεύσεις ήταν αυτές της Chipita με τίμημα 1,64 δισ. ευρώ, της Wind με 980 δισ. ευρώ, της Pharmathen με 1,6 δισ. ευρώ, της Vivartia με 600 εκατ. ευρώ και του Ελληνικού, ύψους 915 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησαν αρκετές ακόμα με μικρότερα αλλά καθόλου ευκαταφρόνητα ποσά.
Όπως αυτή της MetLife που απέκτησε η NN Group σε Ελλάδα και Πολωνία αντί 548 εκατ. ευρώ και της Εθνικής Ασφαλιστικής που απέκτησε η CVC Capital Partners (όπως και τη Vivartia) αντί 505 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία η αξία των 23 συμφωνιών άνω του ενός δισ. ευρώ έφτασε τα 7 δισ. ευρώ.
Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλά από τα φετινά ντιλ είχαν «κλείσει» από πέρυσι ή και νωρίτερα αλλά φέτος ολοκληρώθηκε η συναλλαγή.


Τέτοιες περιπτώσεις ήταν της Vivartia, της Telekom Romania αλλά και του Ελληνικού.
Επίσης πολλές από τις συμφωνίες αφορούσαν αγοραπωλησίες μετοχών που έφτασαν τα 5,6 δισ. ευρώ.
Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν οι περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης των ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών, Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Εγνατίας Οδού, αλλά και ιδιωτικά ντιλ όπως της Wind, της Intrasoft International.

Θετικό μομέντουμ

Είναι πολύ θετικό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ότι οι κινήσεις αυτές έχουν δημιουργήσει ένα θετικό μομέντουμ το οποίο αποδεικνύεται από τις πολύ πρόσφατες συμφωνίες που ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο όπως των ΟΛΠ, Intrasoft International, Lenses.io, Kiosky’s, Telekom Romania και Intelli Solutions.


Επίσης το στοιχείο που γεννά ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία είναι ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό της μεγάλης πλειοψηφίας των μέχρι σήμερα εξαγορών του 2021.
Ότι δηλαδή οι αγοραστές ήταν αυτοί που προσέγγιζαν τους πωλητές και όχι το αντίθετο.
Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι λίγες εξαγορές από αυτές που πραγματοποιήθηκαν φέτος είχαν αμυντικό χαρακτήρα, κάτι που τα τελευταία 10-15 χρόνια ήταν ο κανόνας.


Αν εξαιρέσουμε την πώληση της μειοψηφικής συμμετοχής της Intralot USA, της SingularLogic, της Vivartia, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της Εθνικής Ασφαλιστικής, οι υπόλοιπες 28 συμφωνίες που καταγράφηκαν είχαν καθαρά «επιθετικό» χαρακτήρα.


Η αλλαγή αυτή είναι μια ποιοτική αλλαγή σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια προ της πανδημίας, όπου ναι μεν καταγραφόταν σημαντικός όγκος εξαγορών και συγχωνεύσεων, αλλά είχαν περισσότερο χαρακτήρα αναδιαρθρώσεων.
Για παράδειγμα, σχεδόν το 50% των συναλλαγών του 2017 ήταν αποεπενδύσεις τραπεζών και ρευστοποιήσεις επιχειρήσεων με υπέρογκες οφειλές στις τράπεζες.

Διαβάστε επίσης:

Μείωση του φόρου καυσίμων προτείνει η Κομισιόν

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η εφαρμογή για όσους έκαναν λάθη στο Ε9 και είδαν αυξημένο ΕΝΦΙΑ- Πώς θα υποβάλλετε τροποποιποιητική δήλωση

Κομισιόν: Τα 7 μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών για την ενεργειακή κρίση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:01