search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:10
MENU CLOSE

Θάλασσα της Μάγχης: Νέα επεισόδια στον «πόλεμο του μπακαλιάρου»

29.10.2021 08:41
fishermen new

Πρόκειται για ένα πόλεμο – απόρροια του Brexit – που θα μας απασχολήσει για καιρό. Το τελευταίο επεισόδιο το είχαμε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Βρετανικό αλιευτικό κατασχέθηκε από τις γαλλικές αρχές, πυροδοτώντας τη συσσωρευμένη ένταση που επικρατεί εδώ και μήνες στα θαλάσσια αγγλο-γαλλικά σύνορα και που σε πολλούς θυμίζει το κλίμα πριν από τον λεγόμενο «πόλεμο του μπακαλιάρου» μεταξύ Ισλανδίας και Μεγάλης Βρετανίας.

Η Γαλλίδα υπουργός Ναυτιλίας Ανίκ Ζεραρντέν υποστήριξε ότι στα πλαίσια καθιερωμένων ελέγχων εντοπίστηκαν δυο βρετανικά αλιευτικά στην ακτή Σεν.

Στο ένα ο καπετάνιος αρνήθηκε αρχικά να ελεγχθεί, οπότε και του επιβλήθηκε πρόστιμο.

Το δεύτερο αλιευτικό δεν είχε καν τις απαραίτητες άδειες που προβλέπονται από τη συμφωνία του Brexit, γι’ αυτό και οι γαλλικές αρχές το έχουν κατασχέσει μέχρι να πληρωθεί η ανάλογη εγγύηση, ενώ και ο καπετάνιος του κινδυνεύει με ποινικές διώξεις.

Οι Βρετανοί αντιδρούν

Προφανώς οι αντιδράσεις από τη βρετανική πλευρά δεν άργησαν να έρθουν.

Ο υπουργός για το Brexit Λόρδος Φροστ ανέφερε ότι «η στάση της Γαλλίας είναι άκρως απογοητευτική» και ζητά επειγόντως «επίσημες εξηγήσεις», ώστε η Βρετανία να λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

Αφήνοντας έτσι ξεκάθαρες υπόνοιες ότι η χώρα δεν θα υποκύψει σε απειλές. Και η Downing Street χαρακτήρισε τη στάση της Γαλλίας «δυσανάλογη» και «κάτι που δεν περιμένεις να κάνει ένας σύμμαχος».

Ο βρετανός εκπρόσωπος της ένωσης αλιέων Μπάρι Ντιζ ανέφερε από την άλλη ότι η τακτική «οφθαλμός αντί οφθαλμού» μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι «παραγωγική», αλλά υποστήριξε ότι η στάση της Γαλλίας δεν δικαιολογείται.

Το χρονικό της έντασης στο κανάλι της Μάγχης

Η ένταση συσσωρεύεται εδώ και μήνες.

Η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε την έκδοση αδειών σε δεκάδες γαλλικά αλιευτικά προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Παρισιού που είχε απειλήσει τον Μάιο μέχρι και με διακοπή της ηλεκτροδότησης στο νησί του Τζέρσεϊ που βρίσκεται υπό τη συνταγματική προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η βρετανική πλευρά αντιτίθεται στο επιχείρημα της Γαλλίας, αφού υποστηρίζει ότι έχει επιτρέψει σε πάνω από 1700 ευρωπαϊκά αλιευτικά να δρουν στα βρετανικά ύδατα κάνοντας δεκτό 98% των αιτήσεων.

Διαβάστε επίσης

Φυσικό αέριο: O Πούτιν με μία δήλωση έριξε τις τιμές κατά 13% στην Ευρώπη

Πορτογαλία: Απορρίφθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού – Ελλοχεύουν οι πρόωρες εκλογές

Τραμπ Junior: Τύπωσε μπλουζάκια που γράφουν «τα όπλα δεν σκοτώνουν, αλλά ο Άλεκ Μπάλντουιν»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:10