search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 06:17
MENU CLOSE

«Καλάβρυτα 1943»: Σάλος για την ταινία – Παρουσιάζει έναν «καλό» Ναζί που σώζει κόσμο

02.11.2021 13:11
kalavryta new

Υποτίθεται ότι θα ήταν μια ιστορική ταινία. Ωστόσο, πριν καν προβληθεί στους κινηματογράφους, έχει ξεσπάσει σάλος αφού τοπικοί φορείς και απόγονοι θυμάτων του Ολοκαυτώματος την καταγγέλουν ως ανιστόρητη.

Πρόκειται για την ταινία «Καλάβρυτα 1943» σε σκηνοθεσία Νικόλα Δημητρόπουλου, που αναβιώνει τη φρικιαστική σφαγή των Ναζί, η οποία στιγμάτισε την παγκόσμια ιστορία στις 13 Δεκεμβρίου 1943.

Όπως αποκαλύπτει ωστόσο η εφημερίδα “Πελοπόννησος”, η ταινία εκτός από την παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων αναβιώνει μύθους που εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς.

Μάλιστα, η Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος προαναγγέλλει μέσω της εφημερίδας, μηνύσεις εις βάρος των υπευθύνων της ταινίας – στην οποία μάλιστα συμπαραγωγός είναι η ΕΡΤ – και πρωταγωνιστής ο σπουδαίος Σουηδός ηθοποιός Μαξ φον Σίντοφ.

Και όλα αυτά, χωρίς καν η ταινία να έχει προβληθεί στους κινηματογράφους, αφού η πρεμιέρα της έχει ορισθεί για τις 11 Νοεμβρίου.

Αρκούσε όμως η προβολή του δίλεπτου τρέιλερ της ταινίας για να εγερθούν οι πρώτες αντιδράσεις από τους κατοίκους των Καλαβρύτων.

Τι πυροδότησε τις αντιδράσεις

Θρυαλλίδα για την αγανάκτηση των Καλαβρυτινών, στάθηκε μία σκηνή 5 δευτερολέπτων στο τρέιλερ:

Πρόκειται για την αναβίωση του μύθου, περί του δήθεν «καλού» Αυστριακού Ναζί, που με δική του πρωτοβουλία και παρακούοντας τις εντολές των ανωτέρω του, ανοίγει τάχα την πόρτα του ήδη πυρπολημένου δημοτικού σχολείου, για να «σώσει» τα γυναικόπαιδα.

Όπως αναφέρουν, πρόκειται για ένα προκλητικό μύθευμα, το οποίο έχει διαψευστεί από όλους τους αυτόπτες μάρτυρες – εγκλείστους του σχολείου και επίσημα από το Δημοτικό Συμβούλιο των Καλαβρύτων, αλλά παρ’ όλα αυτά -άγνωστο για ποιους λόγους- οι υπεύθυνοι της ταινίας, συμπεριέλαβαν στην ιστορία.

Όπως αποκαλύπτει στην εφημερίδα ο κ. Χαρίλαος Ερμείδης, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και πρ. Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι Καλαβρυτινοί, είχαν επισημάνει αυτό το στοιχείο στους υπευθύνους της ταινίας πριν από 2,5 περίπου χρόνια, όταν είχαν φθάσει στα Καλάβρυτα προκειμένου να μάθουν τα πραγματικά περιστατικά της θηριωδίας.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, οι υπεύθυνοι είχαν υποσχεθεί να μην το συμπεριλάβουν στην ταινία.

Επιπλέον η Ένωση, μέσω επίσημου εγγράφου που τους είχε αποστείλει τότε, τους είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που η ταινία με καθιοδήποτε τρόπο δεν σεβαστεί τη μνήμη των θυμάτων και των απογόνων τους, τότε θα κινούνταν δικαστικά εναντίον τους.

Τώρα ο κ. Ερμείδης, διαμηνύει ότι εφόσον πράγματι στην ταινία περιλαμβάνεται αυτός ο μύθος, ή και οποιαδήποτε άλλη ιστορική παραχάραξη, η Ένωση, πιθανότατα και με άλλους Φορείς, θα ακολουθήσουν τη νομική οδό.

Διαβάστε επίσης

Μαρίνα Πατούλη: «Αν είναι να αλλάξω επώνυμο, θα προσθέσω του επόμενου συζύγου» (Video)

Δέσποινα Μοιραράκη: «Έχω δεχθεί bullying για τα κιλά μου – Φροντίζω να κρύβω τις ατέλειές μου» (Video)

Γιάννης Στάνκογλου στον Αρναούτογλου: Οι μέρες στη… φυλακή και τα «άγρια» νεανικά του χρόνια (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06