search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:16
MENU CLOSE

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα τρία δεδομένα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (Video)

03.11.2021 12:55
mitsotakis_new

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού περιέγραψε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρετίζοντας ημερίδα με θέμα «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19», την οποία διοργάνωσε η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, έθεσε τρία «δεδομένα», τα οποία και περιγράφουν το πλαίσιο δράσης της κυβέρνησης σχετικά με την πανδημία -την οποία αποκάλεσε εκ νέου ως «πανδημία των ανεμβολίαστων»:

-Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν

-Οι εμβολιασμένοι δεν θα χάσουν τα δικαιώματα που απέκτησαν με τον εμβολιασμό τους και

-Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο

«Εμβολιαστείτε, αύριο κιόλας»

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «θα ζητήσω και πάλι απ’ αυτούς που το σκέφτονται, να εμβολιαστούν, αύριο κιόλας, για να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες που θα μπορούσαμε να προλάβουμε και να μειωθεί η πίεση από νοσοκομεία και να ξεφύγουμε επιτέλους από τη περιπέτεια αυτή. Έτσι θα χτίσουμε τελικά ανθρωποκεντρικό και όχι ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας με στόχο να μη νοσούν οι πολίτες και να προλαβαίνουν τον κίνδυνο».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «πρέπει να ενταθούν οι εμβολιασμοί σε ηλικιωμένους. Να ολοκληρωθεί γρήγορα ο κύκλος της τρίτης δόσης. Γιατί γνωρίζουμε πια ότι το τείχος ανοσίας αρχίζει μετά το 6μηνο να παρουσιάζει ρωγμές. Ο μόνος τρόπος να ενισχυθεί είναι η τρίτη δόση που θα ανοίξει για τον πληθυσμό από την Παρασκευή. Ενθαρρύνουμε και ζητάμε να κάνει τη τρίτη δόση το συντομότερο όποιος έχει συμπληρώσει 6μηνο».

Αιχμές για «κομματικοποίηση»

Από την άλλη, στον χαιρετισμό του, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αφησει και αιχμές για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καλώντας κόμματα και βουλευτές να ακούσουν με προσοχή τις συμβουλές της επιστήμης και να μη κομματικοποιούν άσκοπα τη μεγάλη εθνική μάχη και ζητώντας «να μη διαρραγεί το εθνικό μέτωπο της κοινής λογικής και της επιστημονικής ακρίβειας. Έχει μεγάλη σημασία αυτό για το τέταρτο κύμα και ακόμα μεγαλύτερη για να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε τη κοινωνία στη σημασία της πρόληψης που μπορεί να σώσει ζωές».

Κατά τα λοιπά, επανέλαβε ότι «έχει ήδη δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού και θα αφορά σε πρώτη φάση γυναίκες 50-69 που θα ειδοποιούνται ηλεκτρονικά για το ραντεβού τους» και είπε ότι από τις αρχές του 2022 αυξάνονται σημαντικά και οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις τόσο για ογκολογικές όσο και για καρδιολογικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη και της χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας, καθώς όπως σημείωσε, «πρόκειται για τις αιτίες που προκαλούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες πολλοί απ’ αυτούς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αφενός με έγκαιρη διάγνωση και αφετέρου -κι εκεί αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία- μ’ έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής».

Τέλος, αναφέρθηκε στην «ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του ΕΟΔΥ, όπου έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και βέβαια η εφαρμογή του εμβληματικού σχεδίου Σπύρος Δοξιάδης για την πρόληψη. Ταυτόχρονα όμως το υπουργείο λαμβάνει και πρόνοιες για τη φαρμακευτική δαπάνη γιατί η περίθαλψη, η φροντίδα των χρόνιων νοσημάτων -αν και αφορούν ένα μικρό υποσύνολο του πληθυσμού μας- απορροφούν την πλειοψηφία των δαπανών, των πόρων που κατευθύνονται προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης για εξαίρεση εκκλησιών από τα μέτρα: «Θα κάναμε έλεγχο την ώρα της Θείας Λειτουργίας;» (Video)

Κορωνοϊός – Σκέρτσος: «Οι ιερείς είναι σε μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένοι – Ζωτική ανάγκη η εκκλησία»

Σχολεία: Δεν έχουν μαζική διασπορά κορωνοϊού σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:15