search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:31
MENU CLOSE

Τρίτη δόση εμβολίου: Πότε μπορείτε να την κάνετε, πώς θα κλείσετε ραντεβού

03.11.2021 12:38
MASKES_EMVOLIO311

Από την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Ωστόσο. η πλατφόρμα για την τρίτη δόση δεν θα δέχεται αιτήσεις από όλους.

Πότε μπορείτε να κάνετε την τρίτη δόση

Για να κλείσει κάποιος ραντεβού τρίτης δόσης θα πρέπει να είναι άνω των 18 και να έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών από τη στιγμή που έκανε τη δεύτερη δόση. Η συγκεκριμένη οδηγία αφορά όλους όσοι έκαναν εμβόλιο της Moderna, της Pfizer και της AstraZeneca.

Για όσους έκαναν το εμβόλιο της Johnson η διαδικασία για την αναμνηστική δόση θα είναι μερικώς διαφορετική.

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε τη Δευτέρα ότι την προσεχή Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson να κάνουν την αναμνηστική δόση.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχουν περάσει δύο μήνες από την ημερομηνία του εμβολιασμού τους. Η αναμνηστική δόση θα μπορεί να είναι είτε με το ίδιο εμβόλιο της Johnson & Johnson, είτε με εμβόλιο της Pfizer, ενώ στο άμεσο διάστημα θα γίνεται αναμνηστική δόση και με Moderna.

Θα υπάρχει ειδοποίηση για το ραντεβού;

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την τρίτη/αναμνηστική δόση δεν θα υπάρχει ειδοποίηση με SMS όταν συμπληρώνεται το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση ή το δίμηνο από τον εμβολιασμό με Johnson & Johnson.

Οι πολίτες θα πρέπει να μπαίνουν στην πλατφόρμα στον κατάλληλο χρόνο και να κλείνουν το ραντεβού τους. Αν το κάνουν νωρίτερα, η πλατφόρμα δεν θα επιτρέπει την είσοδο και τον προγραμματισμό ραντεβού.

«Τα στοιχεία είναι αμείλικτα»

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτοί οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχει περάσει εξάμηνο. Άρα πάρα πολύ μεγάλης σημασίας είναι να προστρέξουμε να κάνουμε την τρίτη δόση όσοι έχουμε συμπληρώσει τους 6 μήνες», είπε χθες ο Θάνος Πλεύρης.

Στις δηλώσεις του, ο υπουργός επεσήμανε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι. «Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και οι αριθμοί. Πάνω από το 85% και προς το 90% των συμπολιτών μας στις κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ενώ και συνολικά σε όλους τους δείκτες της βαριάς νοσηλείας, οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας κινδυνεύουν πολύ περισσότερο», υπογράμμισε.

Τι έδειξε μελέτη για την τρίτη δόση

Χθες, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στην πρώτη μελέτη για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου.

Πρόκειται για μελέτη παρατήρησης της Ιατρικής Σχολή του Χάρβαρντ και του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Ισραήλ, που δημοσιεύθηκε στο Lancet. Αυτή αφορούσε ανάλυση στοιχείων από 728.231 άτομα στα οποία χορηγήθηκε η τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο και τη σύγκριση με άτομα στα οποία είχαν χορηγηθεί δύο δόσεις, τουλάχιστον πριν από 5 μήνες.

Η μελέτη έδειξε ότι εκείνοι που είχαν κάνει την τρίτη δόση είχαν κατά 93% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, κατά 92% μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και κατά 81% μικρότερο κίνδυνο για θάνατο.

«Το συμπέρασμα είναι πως η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική στην προστασία από σοβαρές μορφές νόσησης, σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν δύο δόσεις. Η αναγκαιότητα της τρίτης δόσης υπαγορεύεται από τη βαθμιαία μείωση των αντισωμάτων αλλά και τη λοιμογόνο δράση και τη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του ιού», υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός – Άδωνις Γεωργιάδης: «Για τους υψηλούς θανάτους φταίνε οι ανεμβολίαστοι και όχι η κυβέρνηση» (Video)

Καρκίνος του μαστού: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος μετάστασης για γυναίκες κάτω των 35, σύμφωνα με έρευνα

Κορωνοϊός-Καπραβέλος: Όλοι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10