search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:39
MENU CLOSE

Εμανουέλ Μακρόν: Καταδικάστηκε ο πρώην σωματοφύλακάς του –Είχε χτυπήσει διαδηλωτές

05.11.2021 20:27
Makron_new

Σε ποινή φυλάκισης τριών ετών, εκ των οποίων τα δύο με αναστολή, καταδικάστηκε πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρώην σωματοφύλακας κατηγορούνταν ότι χτύπησε διαδηλωτές την Πρωτομαγιά του 2018.

Το σκάνδαλο της Πρωτομαγιάς ήταν πλήγμα στην εικόνα του Μακρόν, ο οποίος αναμένεται να είναι υποψήφιος και πάλι στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2022.

Ο Μακρόν και το επιτελείο του στο Μέγαρο των Ηλυσίων είχαν επικριθεί έντονα το 2018 επειδή δεν απέπεμψαν αμέσως τον Αλεξάντρ Μπεναλά, αλλά τον απέλυσαν έξι εβδομάδες αργότερα όταν είδε το φως της δημοσιότητας βίντεο που έδειχνε τι συνέβη.

Το βίντεο έδειχνε τον Μπεναλά να χτυπάει με τα χέρια διαδηλωτές στη διάρκεια μιας επιχείρησης ελέγχου του πλήθους από την αστυνομία. Αν και είχε επιτραπεί η παρουσία του στο σημείο ως παρατηρητή, κατέληξε να λαμβάνει μέρος στην επιχείρηση, φορώντας ρούχα της αστυνομίας. Είπε πως απλώς ήθελε να βοηθήσει την αστυνομία και πως δεν έκανε τίποτα παράνομα.

Το δικαστήριο ανέφερε πως ο Αλεξάντρ Μπεναλά, ο οποίος κρίθηκε επίσης ένοχος για παράνομη χρήση διπλωματικών διαβατηρίων και παράνομη κατοχή όπλου, ενήργησε με «ένα αίσθημα ατιμωρησίας και παντοδυναμίας», έγραψε στο Twitter δημοσιογράφος του franceinfo που βρισκόταν στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο Μπεναλά, 30 ετών, δήλωσε σε επιτροπή της Γερουσίας πως πίστευε ότι επιτρεπόταν να χρησιμοποιήσει τα διπλωματικά διαβατήρια, αλλά πως έκανε λάθος.«Δεν είμαι κακοποιός», είχε πει σε έρευνα της Γερουσίας τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η ποινή που επέβαλε το δικαστήριο ήταν αυστηρότερη της 18μηνής ποινής με αναστολή που είχαν ζητήσει οι εισαγγελείς.

Ο Μπεναλά θα εκτίσει τον ένα χρόνο της ποινής του κατ΄οίκον με ηλεκτρονικό βραχιόλι, ανέφεραν ΜΜΕ, περιλαμβανομένου του BFM TV.

Αυτό που έγινε ευρέως γνωστό ως «η υπόθεση Μπεναλά» ήγειρε ερωτήματα για το πολύ συγκεντρωτικό στιλ διακυβέρνησης του Μακρόν και τις ευρείες εξουσίες του προέδρου υπό την Πέμπτη Δημοκρατία της Γαλλίας. Ο Μακρόν απέρριψε τις κατηγορίες, λέγοντας πως δεν επιδίωξε να προστατεύσει τον Μπεναλά.

Είναι άγνωστο ακόμη αν η απόφαση θα έχει οποιαδήποτε επίδραση στις πιθανότητες επανεκλογής του Μακρόν τον Απρίλιο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα είναι πιθανόν ο νικητής και η πρώιμη εκστρατεία έχει επικεντρωθεί σε άλλα θέματα περιλαμβανομένης της μετανάστευσης και της αγοραστικής δύναμης.

Το δικαστήριο επέβαλε επίσης στον Μπεναλά πρόστιμο 500 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Λιονέλ Μέσι: Το «RTP» τον χρήζει νικητή της Χρυσής Μπάλας για το 2021

Ερντογάν: Πήγε για…μπάσκετ, μετά τις φήμες για την υγεία του (Video)

NASA: Σκάφος θα πέσει πάνω σε αστεροειδή για να του αλλάξει πορεία και να μην χτυπήσει τη Γη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:39