search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:16
MENU CLOSE

Διευθυντής Ιπποκρατείου: SOS για εγκύους με κορωνοϊό – «Έχουν 2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να διασωληνωθούν» (Videos)

07.11.2021 14:41
egkymosini_new

Καμπανάκι κινδύνου εκπέμπει στις εγκύους ο διευθυντής της γυναικολογικής κλινικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, συστήνοντάς τους να εμβολιαστούν.

Πριν μόλις λίγες ημέρες μια 27χρονη ανεμβολίαστη πέθανε στο Ιπποκράτειο, ενώ και μια 38 ετών έγκυος κατέληξε. «Η 27χρονη είχε έρθει σε άσχημη κατάσταση στο νοσοκομείο» εξήγησε, ο Απόστολος Αθανασιάδης στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι».

«Το 1% των θανάτων είναι νέοι 18-39 ετών. Στο κομμάτι των εγκύων πλέον βλέπουμε λιγότερα περιστατικά λόγω του ότι ο περίγυρος τους συνήθως εμβολιάζεται, αλλά τα λίγα περιστατικά που βλέπουμε είναι πολύ πιο βαριά. Στις περισσότερες περιπτώσεις αναγκαζόμαστε να τερματίσουμε την εγκυμοσύνη», συμπληρώνει ο γυναικολόγος.

Ο κ.  Αθανασιάδης τονίζει: «Η εγκυμοσύνη από μόνη της ρίχνει το ανοσοποιητικό σύστημα της εγκύου και άρα μια έγκυος έχει 2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να διασωληνωθεί και 30% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει σε σχέση με μια νέα που δεν είναι έγκυος».

Σε όλους τους τόνους ξεκαθαρίζει πως πρέπει όλες οι έγκυες γυναίκες να εμβολιαστούν καθώς πάνω από 200000 έγκυοι σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη εμβολιαστεί χωρίς κανένα πρόβλημα και επισημαίνει πως οι επίσημες οδηγίες είναι υπέρ του εμβολιασμού.

«Στην ιατρική κοινότητα υπάρχουν γιατροί που δεν συνιστούν τον εμβολιασμό στις εγκύους , παρόλα αυτά οι κατευθυντήριες οδηγίες πρέπει να ακολουθούνται από όλους απαρέγκλιτα. Η πλειονότητα των γιατρών είναι υπέρ του εμβολιασμού για όλες τις γυναίκες», καταλήγει.

Καταγγελίες για γιατρούς που «φρενάρουν» εγκύους από το να εμβολιαστούν

Στο μεταξύ, στην ίδια εκπομπή μίλησαν για τα περιστατικά με εγκύους η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, καθώς και ο κ. Σωκράτης Χουρουζίδης, η σύζυγός του οποίου νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο μαζί με την 38χρονη έγκυο που έχασε τη ζωή της από κορωνοϊό.

«Η σύζυγός μου νοσηλεύτηκε και αυτή με κορωνοϊό στο Ιπποκράτειο. Ήταν έγκυος και της πήραν το παιδί με καισαρική για να της δώσουν φαρμακευτική αγωγή. Βρέθηκε με την 38χρονη στο ίδιο δωμάτιο, ώσπου η 38χρονη να διασωληνωθεί», περιέγραψε ο κ. Χουρουζίδης.

«Κάναμε εισαγωγή με πνευμονία μέτρια προς βαριά, για αυτό έγινε και η καισαρική. Ήταν δύσκολα τα πρώτα τρία 24ωρα, οι γιατροί μας είπαν ότι ήταν κρίσιμα, επειδή η σύζυγος παράλληλα ανέρρωνε από την καισαρική. Επέστρεψα σπίτι μόνος μου, χωρίς τη γυναίκα και την κόρη μου. Η σύζυγος δεν την είδε μέχρι να πάρει εξιτήριο. Η αγωνία μου κράτησε μία εβδομάδα μέχρι να πάρουμε εξιτήριο και να γυρίσουμε σπίτι όλοι μαζί», συνέχισε ο ίδιος.

«Το γεγονός του άδικου χαμού της 38χρονης με την οποία είχε συνδεθεί και η σύζυγός μου, αλλά και το ότι ακούγαμε τις επόμενες ημέρες για άλλες έγκυες που έκαναν εισαγωγή, δεν μας άφηνε να χαρούμε πραγματικά», είπε ο κ. Χουρουζίδης.

«Την ημέρα που χρειάστηκε να τη διασωληνώσουν, έφευγε από το δωμάτιο και είπε στη σύζυγό μου “να σας ζήσει η μικρή”. Ήταν γενικά πολύ δοτικός άνθρωπος, ακόμα και στη σύζυγό μου συμπεριφερόταν μητρικά, ενώ ήταν η ίδια σε πιο βαριά κατάσταση και νοσηλευόταν ήδη περισσότερες ημέρες», κατέληξε.

«Βρισκόταν σε άδεια λόγω εγκυμοσύνης, δεν είχε τεθεί σε αναστολή παρότι μη εμβολιασμένη. Τίθεται ζήτημα με γυναικολόγους που συμβουλεύουν τις έγκυες αλλά και όσες θηλάζουν και θέλουν να αποκτήσουν παιδί, να μην εμβολιαστούν γιατί είναι επικίνδυνο. Την Παρασκευή μου κοινοποιήθηκαν καταγγελίες για γυναικολόγο στη Θεσσαλονίκη που προτρέπει τις έγκυες να μην εμβολιαστούν. Θα πρέπει οι ιατρικοί σύλλογοι να παρέμβουν», αποκάλυψε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

«Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει»

«Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει. Αυτές οι ημέρες είναι πολύ κρίσιμες, ανέβηκαν πολύ τα κρούσματα και οι θάνατοι, αλλά και οι διασωληνωμένοι. Εμείς τα περιμέναμε και είχαμε ενημερώσει. Είχαμε πει ότι με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, επειδή δεν έχουμε φτάσει στο 80+% στους εμβολιασμούς, κάτι τέτοιο θα συνέβαινε. Έχουμε χάσει 14 άτομα ηλικίας 25 έως 37 ετών και είναι οδυνηρό. Παρακαλούμε όλους να πάνε να εμβολιαστούν ώστε να φτάσουμε στο τείχος ανοσίας γιατί διαφορετικά δεν μπορούμε να σωθούμε. Θα περνάμε δύσκολες ημέρες αν δεν πάνε όλοι να εμβολιαστούν, και μετά να κάνουν και την 3η δόση. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ επιθετική στα νέα άτομα και στα μικρά παιδιά», τόνισε η κ. Παγώνη.

«Επειδή λέμε εδώ και 2-3 μέρες ότι θα έχουμε τα φάρμακα στα χέρια μας, δε σημαίνει αυτό ότι δε θα εμβολιαστούμε. Αυτοί που νοσούν, το παίρνουν αμέσως για να μην κάνουν επιπλοκές και να μη φτάσουν στις ΜΕΘ. Είναι θεραπευτικό, δεν το παίρνουμε πριν νοσήσουμε. Ο εμβολιασμός γίνεται για να μη νοσήσουμε. Αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος», τόνισε η ίδια.

«Όταν έχεις εμβολιαστεί, έχεις ένα παράθυρο 10% να νοσήσεις. Για αυτό επιμένουμε ότι φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις κλπ.. Αν νοσήσουν οι εμβολιασμένοι και δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα και δεν είναι μεγάλης ηλικίας, το περνάνε με απλά συμπτώματα και δε φτάνουν στις ΜΕΘ. Αυτό δε συμβαίνει όμως στο 100%. Αν δεν έχουν εμβολιαστεί, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα», εξήγησε.

«Είναι τραγικό να χάνονται γυναίκες που εγκυμονούν, είναι τραγικές καταστάσεις. Μεγάλη λύπη αισθανθήκαμε για τη 40χρονη νοσηλεύτρια που είναι έγκυος στη Λάρισα και διασωληνώθηκε και δεν είχε εμβολιαστεί. Είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ο εμβολιασμός στους νοσηλευτές είναι υποχρεωτικός, όσοι αρνούνται βγαίνουν εκτός υπηρεσίας. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στην καθημερινότητά μας», σημείωσε η κ. Παγώνη σχετικά με τις εγκύους που νοσούν.

«Με τα στοιχεία που υπάρχουν και είναι από μεγάλες κεντρικές μελέτες, οι έγκυες πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν, είναι ασφαλείς, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αυτά λένε τα επιστημονικά δεδομένα. Να μη φοβηθεί καμία έγκυος. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να καταγγείλουν επώνυμα τους γιατρούς αυτούς, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες από τους ιατρικούς συλλόγους και να παραπεμφθούν αυτοί οι συνάδελφοι που δίνουν οδηγίες εκτός επιστημονικών δεδομένων. Δεν ξέρω γιατί ανησυχούν οι γυναικολόγοι», τόνισε η κ. Παγώνη.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Εφιαλτικές προβλέψεις για 10.000 κρούσματα και 100 θανάτους τη μέρα – «Χρειάζονται πιο αυστηρά μέτρα», προειδοποιούν ειδικοί (Videos)

Τσαβούσογλου: Είμαστε έτοιμοι και για διαπραγματεύσεις και για το πεδίο (Video)

Προκόπης Παυλόπουλος: Πήρε εξιτήριο από το «Αλεξάνδρα» – Τα νεότερα για την υγεία του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:16