search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:46
MENU CLOSE

Αλέξης Τσίπρας: Παρουσιάζει «think tank» με τεχνοκράτες κι επιστήμονες

08.11.2021 10:53
tsipras_new

Επιστήμονες και τεχνοκράτες από την κοινωνία και την αγορά, με «βαριά βιογραφικά» που περιλαμβάνουν Χάρβαρντ, Κολούμπια, Σορβόνη και Οξφόρδη, επιστρατεύει ο Αλέξης Τσίπρας τη δουλειά των οποίων και τη συνεργασία με τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να συστηματοποιήσει μέσα από τη μορφή ενός «think tank», του οποίου η πλήρης σύνθεση και λειτουργία αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως τις επόμενες μέρες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για περίπου 30 πρόσωπα τα οποία κατά κανόνα δεν έχουν την ιδιότητα του κομματικού μέλους, αλλά συνεργάστηκαν το προηγούμενο διάστημα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και το ηγετικό επιτελείο στη διαμόρφωση και την παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων του κόμματος για την Υγεία, την επανεκκίνηση της Οικονομίας, την Κλιματική Αλλαγή, κλπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι η δομή αυτή να στελεχώνεται αποκλειστικά με ανθρώπους εκτός κόμματος ή πρώην κυβέρνησης, παρόλ’ αυτά θα επιδιωχθεί να υπάρχει συνεργασία όχι μόνο με τον πρόεδρο αλλά και με την κομματική δομή (πχ. τομεάρχες, υπεύθυνους τμημάτων).

Εκτιμάται ότι με το σχήμα αυτό διαμορφώνεται μια «μαγιά» ανθρώπων από την οποία σε επόμενο στάδιο ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αντλήσει στελέχη για πιθανές μελλοντικές κυβερνητικές θέσεις, στέλνει εκ των προτέρων σήμα μιας κυβέρνησης που θα έχει ενισχυμένο το στοιχείο της αξιοποίησης τεχνοκρατών και ειδικών με πιο αποδυναμωμένο το «κομματικό» στοιχείο.

Επίσης, ορισμένοι δεν αποκλείουν η αξιοποίηση αυτή να αφορά και το σώμα των «150 αριστήνδην» προσωπικοτήτων που θα συμμετάσχουν στο επικείμενο Συνέδριο, κάποιοι δηλαδή από αυτά τα πρόσωπα μπορεί να βρεθούν σε αυτό το σώμα, που όπως έχει αποφασιστεί, θα αποτελείται από πρόσωπα που δεν προέρχονται από το κόμμα, αλλά θα έχουν δικαίωμα ψήφου στο συνέδριο.

Μετά την στελεχιακή διεύρυνση που επιχειρήθηκε το 2019 με την Προοδευτική Συμμαχία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιχειρεί να σηματοδοτήσει το άνοιγμα στην κοινωνία και την διεύρυνση με τα λεγόμενα «κοινωνικά και τεχνοκρατικά στελέχη», πρόσωπα που έχουν να παρουσιάσουν δράση και συμβολή στους τομείς από τους οποίους προέρχονται και μπορούν να συνδράμουν το κόμμα με προτάσεις και επεξεργασίες πάνω σε κρίσιμους τομείς στους οποίους φέρουν ειδίκευση.

Το μήνυμα που επιχειρεί να εκπέμψει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της πιθανής κυβερνητικής αξιοποίησης, είναι ότι η Κουμουνδούρου έχει στραμμένο το βλέμμα προς την κοινωνία, είναι ανοιχτή σε «φρέσκες» ιδέες ή οπτικές που προέρχονται από τα κάτω, έχει το πολιτικό και ιδεολογικό της στίγμα αλλά βρίσκεται σε αναζήτηση και δεν μένει περιχαρακωμένη, και προσπαθεί να ανανεώσει και να εμπλουτίσει το κόμμα με νέες δυνάμεις.

Από τα 30 αυτά πρόσωπα που αναμένεται να πλαισιώσουν συμβουλευτικά τον Αλέξη Τσίπρα, 16 πρόσωπα δημοσιοποίησε χθες η κυριακάτικη «Καθημερινή»:

Όθωνας Ηλιόπουλος: αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και κλινικός ογκολόγος στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center.

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie (Paris VI), συντονίζει την ερευνητική ομάδα «Θρόμβωση και Καρκίνος» στο συγκεκριμένο ανώτατο ίδρυμα.

Ζαχαρούλα Τσιριγώτη: η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, με κομβικό ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού το 2015.

Δημήτρης Χριστόπουλος: κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και καθηγητής Πολιτειολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Κωστής Παπαϊωάννου: ήταν πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Διάνα Βουτυράκου: Ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών με πολλές διακρίσεις στον τομέα της ρομποτικής.

Σταύρος Κατσανέβας: Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Παρισιού και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βαρύτητας.

Άρις Καζάκος: Καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ.

Δημήτρης Πλουμπίδης: Ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ.

Νικόλας Φαραντούρης: Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και καθηγητής της ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet στο Δίκαιο Ενέργειας, Μεταφορών και Ανταγωνισμού.

Νατάσσα Ρωμανού: Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της NASA στη Νέα Υόρκη. Διδάσκει στο πανεπιστήμιο Columbia θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή.

Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και καθηγητής του Τμήματος Χημείας.

Σπύρος Κίντζιος. Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ζωρζέττα Λάλη. Νομικός με σπουδές στην Αθήνα και μεταπτυχιακά στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Στρασβούργο. Ήταν διευθύντρια της task force για την Ελλάδα την περίοδο 2011-2015.

Σοφία Βιδάλη: Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ντόρα Γιαννάκη: Πολιτική επιστήμων, εμπειρογνώμονας πολιτικών ασφαλείας και δικαιοσύνης και ερευνήτρια σε θέματα νεολαίας.

Διαβάστε επίσης:

Σε Βατικανό και Ρώμη ο Νίκος Δένδιας

Βόρεια Μακεδονία: Ο αρχηγός του VMRO δεν θα χρησιμοποιήσει «ποτέ» τη νέα ονομασία

Παπανδρέου: «Να ξανακάνουμε μεγάλη τη Δημοκρατική Παράταξη»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15