search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:02
MENU CLOSE

H πρόταση του ΚΚΕ για την Πολιτική Προστασία

10.11.2021 20:30
KKE-new

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αποψινή του ομιλία στην εκδήλωση της ΚΕ του κόμματος με θέμα «Η πρόταση του ΚΚΕ για την Πολιτική Προστασία» ανέφερε ότι την τελευταία εικοσαετία διαπιστώνεται ότι «πριν από κάθε καταστροφή που προήλθε από φυσικά φαινόμενα, υπήρχαν οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι ο κρατικός μηχανισμός ήταν προετοιμασμένος για την αντιμετώπισή της».

Eνώ αντίστοιχα θα διαπιστώσει ότι «μετά από κάθε καταστροφή, όλες οι κυβερνήσεις διαβεβαίωναν ότι θα γυρίσουν σελίδα και ότι έχουν εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας για την επόμενη μέρα».

   Επικαλέστηκε τα παραδείγματα «τρανταχτών περιπτώσεων» που αλλά και μικρότερης κλίμακας που «αποτυπώνουν συνολικά την αθλιότητα που υπομένει ο ελληνικός λαός απ’ όλες αυτές τις καταστροφές που βαφτίζονται “φυσικές”».

   «Ο λαός είναι απροστάτευτος απέναντι σε φυσικά φαινόμενα που στην ουσία τους, είναι αναμενόμενα» υπογράμμισε.

   Σημείωσε ότι «ο τομέας στον οποίο υπάρχει ορατή πρόοδος είναι στην προπαγάνδα για τη συγκάλυψη των πολιτικών ευθυνών και την αθώωση του συστήματος» καθώς, όπως εξήγησε, «ως ένοχοι εμφανίζονται η διαχειριστική ανικανότητα της κάθε φορά προηγούμενης κυβέρνησης, που δεν πρόλαβε να διορθώσει η επόμενη, τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και πρόσφατα η περιβόητη «κλιματική κρίση», χωρίς συγκεκριμένη επιστημονική τεκμηρίωση».

   «Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν αλλάζει τίποτα. Όμως οι όποιες αλλαγές, δεν έχουν ως βασικό στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

   «Το νέο σχέδιο της σημερινής κυβέρνησης με τη συγκρότηση αυτοτελούς Υπουργείου, η συγκρότηση Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων και η δημιουργία 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, υπηρετεί πολλαπλούς στόχους της στρατηγικής του κεφαλαίου για την επόμενη περίοδο.

   Αυτό το νέο σχέδιο συνδυάζεται ήδη με την προώθηση των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) σε πληγείσες περιοχές, με εμβληματικό παράδειγμα το σχέδιο Μπένου που προωθεί η νεοσύστατη Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας (ΕΑΒΕ)» ανέφερε στη συνέχεια της ομιλίας του και επισήμανε, αναλύοντας εκτενώς, ότι οι πραγματικοί στόχοι του νέου κυβερνητικού σχεδίου είναι:

   «–Πρώτον, η στήριξη νέων κερδοφόρων επενδύσεων στο πλαίσιο της προώθησης της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ.

   —Δεύτερον, η σταδιακή ιδιωτικοποίηση κρατικών αρμοδιοτήτων του χωροταξικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας.

   —Τρίτον, η καλύτερη σύνδεση του σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας με την κατασταλτική λειτουργία του αστικού κράτους και του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο του πολιτικού πυλώνα του ΝΑΤΟ λειτουργεί η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την Ομάδα Πολιτικής Προστασίας».

   Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «η λειτουργία της οικονομίας με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος και η χάραξη της κρατικής πολιτικής σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες ενίσχυσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, υπονομεύουν τη δυνατότητα σχεδιασμού για τη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των κοινωνικών αναγκών», ενώ στη συνέχεια ανέλυσε πλευρές της λειτουργίας της συγκεκριμένης οικονομίας και τις επιπτώσεις τους στις κοινωνικές ανάγκες.

   «Ο κρατικός Προϋπολογισμός είναι μηχανισμός αναδιανομής των πόρων προς όφελος των ομίλων. Οι δαπάνες για πρόληψη από ‘φυσικές καταστροφές’ και για την αποφυγή τους θεωρούνται, στις σημερινές συνθήκες δαπάνη που πρέπει να περικοπεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

   Οι μηχανισμοί του κράτους για την αντιμετώπιση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών υποχρηματοδοτούνται κι είναι υποστελεχωμένοι, με ελλιπή μέσα και εξοπλισμό, ενώ ο πληθυσμός είναι παντελώς ανεκπαίδευτος.

   Παράλληλα, ειδικά το τελευταίο διάστημα, οι δραστηριότητες πρόληψης αλλά και διαχείρισης των φυσικών φαινομένων αξιοποιούνται απ’ το κεφάλαιο ως νέα πεδία επενδυτικής δραστηριότητας» τόνισε.

   Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη πρόσληψης άμεσα τουλάχιστον 4000 μόνιμων πυροσβεστών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση απέρριψε σχετική τροπολογία του ΚΚΕ πριν δύο εβδομάδες, ενώ πριν πέντε μέρες «επιτέθηκε με τα ΜΑΤ σε εποχικούς πυροσβέστες που ζητούσαν τη μονιμοποίησή τους και που κατά γενική ομολογία είναι αυτοί που πέφτουν πρώτοι στις φωτιές, άρα είναι άκρως απαραίτητοι».

   Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, επισήμανε ότι «ειδικό σημείο που φωτίζει την πραγματική αδυναμία του καπιταλιστικού δρόμου οργάνωσης να εγγυηθεί την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των εργαζόμενων και του πληθυσμού, είναι η επιμονή στο να μη διακοπεί η παραγωγική διαδικασία, ακόμα και όταν η συνέχιση της είναι επικίνδυνη, τόσο για τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά, όσο και για την κοινωνία στο σύνολο της».

   Ως προς τις ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, οι υπουργοί και οι περιφερειάρχες του, έχουν συγκεκριμένη πολιτική ευθύνη για τους νεκρούς στη Μάνδρα και στο Μάτι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν ευθύνη για τις τεράστιες καταστροφές φέτος σε ολόκληρη τη χώρα. Η βασική τους όμως ευθύνη, που συνιστά πρόβλημα άλλης τάξης μεγέθους, είναι ότι διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση της αστικής εξουσίας και κυρίως στη μόνιμη εξαπάτηση του λαού ότι το αστικό κράτος ενδιαφέρεται, ή δυνητικά ενδιαφέρεται, για τα λαϊκά στρώματα. Γι’ αυτό και είναι κάλπικες και προκλητικές οι μεταξύ τους αλληλοκατηγορίες».

   Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «η διασφάλιση ολοκληρωμένης πολιτικής προστασίας, αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, προστασίας και καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, έργων αντισεισμικής θωράκισης, έργων πυροπροστασίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης δασών και δασικών συστημάτων για τη συνδυασμένη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και την ουσιαστική αντιμετώπιση των καταστροφών, προϋποθέτουν τον ριζικά διαφορετικό δρόμο της εργατικής λαϊκής εξουσίας».

   «Μόνο σε αυτές τις συνθήκες, κοινωνικής κρατικής ιδιοκτησίας του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της παραγωγικής διαδικασίας και της ανάπτυξης της παραγωγής, στόχος της παραγωγής γίνεται η διευρυμένη λαϊκή ευημερία και η κάλυψη των συνδυασμένων αναγκών. Σε αυτές τις συνθήκες, το εργατικό κράτος θα υλοποιήσει μια πολιτική διασφάλισης της προστασίας από τα φυσικά φαινόμενα και από ανθρωπογενείς καταστροφές, αφού η διασφάλιση της ζωής και της υγείας του λαού θα είναι πρώτη προτεραιότητα» τόνισε καταθέτοντας τις βασικές κατευθύνσεις του εργατικού κράτους.

   «Για να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος, το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη να συμπορευτεί αγωνιστικά μαζί του. Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά και διαθέτει όλες του τις δυνάμεις, για να οργανώσει ο λαός την αντεπίθεση του. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρέθηκαν στη πρώτη γραμμή του αγώνα των κατοίκων να σώσουν τα χωριά και τα δάση, φέτος το καλοκαίρι όταν το κράτος τα αφήσει στη τύχη τους.

   Βρισκόμαστε και σήμερα στην πρώτη γραμμή, στηρίζουμε και συμμετέχουμε στους αγώνες των πυρόπληκτων της Εύβοιας, της Ηλείας, όλης της χώρας, στους αγώνες των πυροσβεστών, στους αγώνες των εργαζόμενων σε ολόκληρη τη χώρα που ματώνουν απ’ τα καιρικά φαινόμενα» είπε ο Δ. Κουτσούμπας καταθέτοντας, στην ομιλία του, συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο για την Πολιτική Προστασία.

   «Οι δυνάμεις του ΚΚΕ μπαίνουμε μπροστά για να προβάλει μαχητικά και αγωνιστικά ο λαός το δικό του σχέδιο, απέναντι στη στρατηγική του κεφαλαίου. Να αναμετρηθεί με την κυρίαρχη πολιτική που θεωρεί τις ανάγκες του ως κόστος και μετατρέπει σε επενδυτικές ευκαιρίες για το κεφάλαιο τις κατεστραμμένες περιοχές. Και στα θέματα της πολιτικής προστασίας, αναδεικνύεται ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της σύγκρουσης με το κράτος της δικτατορίας του κεφαλαίου και όσους το υπηρετούν» υπογράμμισε καταλήγοντας στην ομιλία του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός – Γεωργιάδης: Παράθυρο για νέα μέτρα περιορισμού των ανεμβολίαστων (Videos)

Αλέξης Τσίπρας: Για κάθε πολίτη που θα πεθαίνει εκτός ΜΕΘ, η ευθύνη θα έχει ονοματεπώνυμο

Βουλή: Κακούργημα η κατοχή και χρήση μολότοφ σε πορείες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:02