search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 17:23
MENU CLOSE

ΚΙΝΑΛ: Στην τελική ευθεία με υπόγειες εντάσεις

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2203
11/11/2021
11.11.2021 07:00
kinima-allagis-new

Στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση που θα αναδείξει τον νέο πρόεδρο του κόμματος μπαίνει το ΚΙΝΑΛΛ και κατά τα φαινόμενα εντείνονται οι υπόγειες συγκρούσεις στο κόμμα.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι πως, παρότι οι υποψήφιοι δηλώνουν ότι συμφωνούν στη διεξαγωγή δύο συν ένα ντιμπέιτ (τα δύο πριν τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου, το ένα στο ενδιάμεσο ως τον δεύτερο γύρο της 12ης Δεκεμβρίου), ακόμα η διεξαγωγή τους βρίσκεται «στον αέρα», καθώς χθες αναμενόταν να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από την αρμόδια κομματική επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ). Σημειώνεται πάντως ότι η συνεδρίαση αναβλήθηκε για σήμερα.

«Μάχη» για τα ντιμπέιτ

Κι αυτό διότι, στην πρόταση περί δύο προεκλογικών ντιμπέιτ των έξι υποψηφίων στις 22 και 29 Νοεμβρίου, διά ζώσης και με μετάδοση από τη δημόσια τηλεόραση και περιφερειακούς σταθμούς, η πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου αντέτεινε τη διεξαγωγή τριών τηλεμαχιών μέσω Zoom, αλλά και με τηλεοπτική μετάδοση. Επίσης υπό εξέταση είναι και πρόταση ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού για τηλεμαχία των υποψηφίων. Κι αν το θέμα μοιάζει τεχνικής φύσεως, από την άλλη δείχνει τις υπόγειες εντάσεις που επικρατούν στο ΚΙΝΑΛΛ, καθώς ακόμα και για τέτοια ζητήματα οι υποψήφιοι επιχειρούν να δώσουν το «στίγμα» τους και να επικρατήσουν έναντι των αντιπάλων τους ακόμα και για λεπτομέρειες που σε πρώτη ανάγνωση μοιάζουν ήσσονος σημασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλευρά Παπανδρέου υποστήριξε πως «πρέπει να πραγματοποιηθεί δημόσιος διάλογος στο ύψος της ιστορίας της Παράταξης και της φιλόδοξης προοπτικής της και όχι reality show. […] Η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι μία και μόνον τηλεοπτική συζήτηση με απαντήσεις του λεπτού και με ατάκες εντυπωσιασμού δεν ενδιαφέρει κανέναν».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τάχθηκε υπέρ του σχήματος των 2+1 ντιμπέιτ, ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για πολλές τηλεμαχίες πριν από τον πρώτο γύρο και δύο μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, ο Παύλος Γερουλάνος επανέλαβε την πρόταση για τέσσερα θεματικά ντιμπέιτ και ο Παύλος Χρηστίδης ζήτησε τρεις θεματικές τηλεμαχίες.

«Στοίχημα» η συμμετοχή Με το θέμα των ντιμπέιτ να βαίνει προς επίλυση, οι έξι υποψήφιοι συνεχίζουν να ρίχνουν το βάρος στην προεκλογική τους εκστρατεία, όπου και επιχειρούν να υπογραμμίζουν τις διαφορές τους από τους αντιπάλους τους, αλλά και να περιγράφουν τους στόχους και τις επιδιώξεις τους για το ΚΙΝΑΛΛ, αν εκλεγούν πρόεδροι, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι το μεγάλο ερώτημα παραμένει η συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2017 είχαν συμμετάσχει περίπου 210.000 πολίτες, αριθμός ο οποίος και θεωρείται ως το μίνιμουμ που θα πρέπει να επιτευχθεί και στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση (στον β’ γύρο μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη είχαν συμμετάσχει περίπου 156.000 ψηφοφόροι).

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Χάρης Καστανίδης, από την Κρήτη όπου περιόδευσε, κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογικές διαδικασίες για την εκλογή του νέου προέδρου, ώστε όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «να διαμορφώσει η κοινωνία με την συμμετοχή της το εκλογικό αποτέλεσμα». Από την πλευρά του ο Ν. Ανδρουλάκης σημείωσε με νόημα ότι «θέλω τον πρόεδρο της παράταξης να τον εκλέξουν άνθρωποι που πιστεύουν ιδεολογικά στον χώρο μας και όχι τρίτες δυνάμεις που ανήκουν κατά συνείδηση στη Ν.Δ. ή στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί όποιος περνάει απέξω, ψήφισε και θα ξαναψηφίσει ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, να θέλει να επηρεάσει το ποιος εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης».

Αλλά, και ο Α. Λοβέρδος εκτίμησε ότι «θα έλθουν ψηφοφόροι από πολλά κόμματα, γι’ αυτό και εκτιμώ ότι η συμμετοχή στις 5 Δεκεμβρίου θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη του 2017».

Οι «διαχωριστικές γραμμές»

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, οι υποψήφιοι επιδιώκουν να θέσουν τις «κόκκινες γραμμές» τους σχετικά με το ΚΙΝΑΛΛ, το ρόλο του στην πολιτική ζωή της χώρας, αλλά και τις πολιτικές του σε σχέση με μείζονα ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό:

● Ο Α. Λοβέρδος διαμηνύει ότι «αν εκλεγώ πρόεδρος, εμείς, όλοι μαζί ως συλλογικότητα, δεν θα χαρίσουμε την Ελλάδα στη Νέα Δημοκρατία και δεν θα χαρίσουμε το ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ».

● Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου – ο οποίος έχει μιλήσει για την ανάγκη «προοδευτικής διακυβέρνησης» – έσπευσε να βάλει στη… συντήρηση τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποκρούσει φήμες και πληροφορίες ότι θα μπορούσε ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ να συνεργαστεί με το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης σε κυβερνητικό σχήμα, όταν γίνουν οι εκλογές.

● Όσον αφορά τον Ν. Ανδρουλάκη, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση έθεσε ως διακύβευμα των εσωκομματικών εκλογών «το ποιος θα μεγαλώσει το κόμμα και θα δημιουργήσει μια παράταξη που θα πάει σε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό για να μπει δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο».

Νεύρα για τις μετρήσεις

Την ίδια στιγμή η Χαριλάου Τρικούπη «τα πήρε στο κρανίο» με διάφορες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, σχετικά με τους υποψηφίους για την προεδρία του ΚΙΝΑΛΛ, αλλά και με ερωτήσεις σχετικά με τη στάση του κόμματος σε περίπτωση ανάγκης σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Αυτό το τελευταίο φαίνεται ότι εξόργισε το ΚΙΝΑΛΛ, το οποίο σε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση ανέφερε ότι «εδώ και καιρό συγκεκριμένες δημοσκοπικές εταιρείες – που συνδέονται οικονομικά με κυβερνητικά προγράμματα και προγράμματα οργανισμών – επιχειρούν συστηματικά να παρουσιάσουν το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα τη Δημοκρατική Προοδευτική παράταξη, ως ιδεολογικό και προγραμματικό δορυφορικό σχήμα της Ν.Δ. Με υποταγμένο σε αυτήν στρατηγικό και πολιτικό λόγο».

Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ ως ιστορικό, πολιτικό, ιδεολογικό και κοινωνικό ρεύμα, είναι και θα είναι οριοθετημένο απόλυτα απέναντι στη Δεξιά. Οι ομόφωνες αποφάσεις του Συνεδρίου μας μετά την εισήγηση της αείμνηστης Προέδρου Φώφης Γεννηματά, συμπυκνώνονται στο τετράπτυχο πολιτική ενότητα, αυτόνομη πορεία, προοδευτική ταυτότητα, πρωταγωνιστικός ρόλος στις εξελίξεις. Αυτό σημαίνει ανοιχτό μέτωπο τόσο απέναντι στη ΝΔ, όσο και απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Δε θα γίνουμε ποτέ δεκανίκι κανενός».

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός – Γεωργιάδης: Παράθυρο για νέα μέτρα περιορισμού των ανεμβολίαστων (Videos)

Αλέξης Τσίπρας: Για κάθε πολίτη που θα πεθαίνει εκτός ΜΕΘ, η ευθύνη θα έχει ονοματεπώνυμο

Βουλή: Κακούργημα η κατοχή και χρήση μολότοφ σε πορείες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 17:18