search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 16:00
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Σχεδόν 50.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα – Ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ (video)

11.11.2021 20:36
KORONOIOS_NEW (2)

Έφιαλτικά είναι πλέον τα νούμερα που αποτυπώνουν την επέλαση του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα μας.

Δραματικούς τόνους για την πίεση που υφίσταται το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρησιμοποίησε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού.

 «Το ΕΣΥ πιέζεται παρά πολύ αυτή τη στιγμή. Αυτό για τα τμήματα Covid σημαίνει έως και πενταπλάσια εργασία για γιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονται σε αυτά.Οι ασθενείς χρειάζονται οξυγονοθεραπεία και το οξυγόνο στο νοσοκομεία τελειώνει σε μια μέρα, εκεί που υπό φυσιολογικές συνθήκες τελείωνε σε μια εβδομάδα»  τόνισε η κ. Γκάγκα.

Η αναπληρωτής υπουργός Υγείας ζήτησε την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας, αλλά και τον εμβολιασμό. «Θετικό που ο αριθμός των εμβολιασμών έχει αυξηθεί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι σε συνδυασμό και με τον χειμώνα, έχει σημασία να κρατάμε τα μέτρα. «Δεν χαλαρώνουμε, έχουμε αυτή τη στιγμή τα υψηλότερα κρούσματα κορωνοϊού που είχαμε ποτέ. Τώρα που έχει κρύο και μαζευόμαστε σε κλειστούς χώρους, ας τηρούμε τα μέτρα, ας μην βλέπουμε πολύ κόσμο αν γίνεται και αν έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα, κάνουμε τεστ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ασφυκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία

«Τα νοσοκομεία έχουν τριπλάσιο φορτίο στις παθολογικές κλινικές. Για πρώτη φορά από τα τέλη Μαΐου οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 500. Έχουμε 124 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα και σχεδόν σε όλα λειτουργούν τμήματα Covid, που σημαίνει πολλαπλάσια δουλειά»,  Η ίδια ανέφερε ότι το επόμενο δίμηνο -ελπίζει όχι παραπάνω- θα χρειαστεί βοήθεια από υγειονομικούς. «Θα αντιμετωπιστούν όλοι οι ασθενείς όπως οφείλουμε», τόνισε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Περίπου 47.000 ενεργά κρούσματα σε όλη την χώρα

Από την πλευρά της, η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε: «Υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων παραμένει στα 36 έτη. Ένα στα τέσσερα ενεργά κρούσματα είναι στην Αττική.

Βρισκόμαστε μέσα στο τέταρτο κύμα. Ο νέος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων έφτασε στις 6.300 ανά ημέρα. Την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μια μικρή αύξηση στους άνω των 65, κάτι που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Περίπου 47.000 ενεργά κρούσματα εκτιμάται ότι υπάρχουν στη χώρα», είπε μεταξύ άλλων η κυρία Παπαευαγγέλου.

Μάλιστα, η κ. Παπαευαγγέλου  ανέφερε ότι η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική και αναμένεται ότι το σύστημα θα επιβαρυνθεί. Σήμερα 3.663 ασθενείς νοσηλεύονται στη χώρα. Η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 88% σε όλη την Επικράτεια και στη Θεσσαλονίκη στο 97%.

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι η επιτροπή των εμπειρογνώμων δεν έχει συζητήσει για παραπάνω μέτρα, οριζόντια ή τοπικά. «Δεν θα πρέπει να υποτιμούμε τον ελληνικό λαό, ο οποίος συνειδητοποιεί τι συμβαίνει γύρω του» και όπως είπε, βλέπει μια μεγάλη μεταστροφή στην τήρηση των μέτρων.

Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο για άλλη μια φορά, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, είναι η απόλυτη συσχέτιση της εμβολιαστικής κάλυψης της κάθε περιοχής, όχι μόνο με τον ρυθμό αύξησης των νέων κρουσμάτων αλλά και με την σχετιζόμενη με τον κορωνοϊό νοσηρότητα και θνητότητα. Το πιο κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της πανδημίας είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 60 ετών, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, προτρέποντας όλους να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων από τον ΕΟΔΥ, επιβεβαιώνεται ότι ο πλήρης εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα σοβαρής νόσου, διασωλήνωσης και θανάτου. Το 94% των πλήρως εμβολιασμένων που χρειάστηκαν ΜΕΘ και το 98% αυτών που έχασαν τη ζωή τους είχαν σοβαρό υποκείμενο νόσημα που δυνητικά μείωσε και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού. Η νοσηρότητα στους πλήρως εμβολιασμένους ηλικίας κάτω των 80 ετών είναι μόλις 0,4, πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Πρέπει με κάθε τρόπο και θυσία να ανακοπεί αυτή η αυξητική πορεία. Όσοι επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις συνήθειές τους», ανέφερε η καθηγήτρια.

Την ίδια ώρα η κ. Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε αισιόδοξο  και το μήνυμα για τη δυνατότητα χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων. «Ήδη, έχουν διαμορφωθεί θεραπευτικά πρωτόκολλα. Ο στόχος της θεραπείας είναι η αποτροπή της σοβαρής νόσου και συνίσταται με καλά καθορισμένα κριτήρια και μόνο σε ασθενείς που δεν έχουν αντισώματα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται ότι θα δοθεί έγκριση για νέο αντιικό φάρμακο από τον ΕΜΑ.
Ωστόσο, η διαθεσιμότητα περισσότερων φαρμακευτικών επιλογών δεν μπορεί να συγκριθεί με το εμβόλιο. «Εμβολιαζόμαστε για να μη νοσήσουμε βαριά και να μην κινδυνεύσουμε, ενώ προσέχουμε για να αποφύγουμε την έκθεσή μας στον ιό», κατέληξε.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Έχουμε αύξηση θανάτων στην Ελλάδα κατά 13%

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι οι διαγνώσεις παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 5% και στην Ευρώπη το ποσοστό άγγιξε το 15%. Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία, υπάρχει σημαντική επιδείνωση. Ωστόσο υπάρχει και σημαντική αύξηση των τεστ. Επιδείνωση κατά 13% υπάρχει και στον δείκτη των θανάτων. Κατά 5% αυξήθηκαν οι νοσηλείες στη ΜΕΘ.

Όσο βαθαίνει ο χειμώνας, η διαφοροποίηση μεταξύ κρατών με υψηλά και χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού θα αυξάνεται. «Σπεύδουμε να εμβολιαστούμε», ήταν το μήνυμά του.

Ο κ. Μαγιορκίνης, ρωτήθηκε για το εμβόλιο της γρίπης και του κορωνοϊού και  τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει σύγχυση και να μην αποθαρρυνθούν οι πολίτες για το εμβόλιο.

«Η επιδημία συμπεριφέρεται λίγο-πολύ όπως ο καιρός. Μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη για αύριο, αλλά δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη με ακρίβεια για τα Χριστούγεννα», εκτίμησε πάντως ότι θα υπάρξει αυξημένη επιδημικότητα και πίεση στο σύστημα υγείας.

Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 6.801 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, με 70 θανάτους και περισσότερους από 500 διασωληνωμένους και με την μετάλλαξη Δέλτα να επικρατεί σχεδόν ολοκληρωτικά.

Διαβάστε επίσης:

Κολωνός: Η συμμορία ανηλίκων ετοίμαζε video clip με τη δράση της (Video)

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Ολόκληρη η εισαγγελική πρόταση – Απομόνωσε την Καρολάιν, τη χειραγωγούσε και τη σκότωσε

Ανδρέας Ξανθός: «Επείγουσα ανάγκη η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ΕΣΥ και των ανθρώπων του»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 15:58