search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 23:41
MENU CLOSE

Εκκρεμείς συντάξεις: Θα έχουν διευθετηθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022

15.11.2021 11:44
ilikomenoi new

Λογιστές και δικηγόροι θα μπουν στη μάχη έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων. Την είδηση αυτή έδωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στόχος είναι να έχει αντιμετωπιστεί το θέμα μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου του 2022. 

«Πάμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα που έχουμε, θεωρητικά και πρακτικά στην διάθεσή μας, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα που πράγματι είναι ντροπή, το 2021 να υπάρχει καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων σε ένα ευρωπαϊκό κράτος», τόνισε ο υπουργός .

«Ο στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου του 2022 να έχει αντιμετωπιστεί το θέμα και να μην το ξανασυζητήσουμε», πρόσθεσε. 

«Απευθυνθήκαμε στους δικηγορικούς συλλόγους και στο Οικονομικό Επιμελητήριο, υπήρξε θετική αντίδραση και υπήρξε μια καταρχήν έκφραση ενδιαφέροντος από 3600 δικηγόρους και λογιστές. Ξεκίνησε η εκπαίδευση των πρώτων από αυτούς, έγιναν εξετάσεις με έναν βαθμό δυσκολίας, γιατί ενδιέφερε τον ΕΦΚΑ να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν γνώσεις, πέρασαν τις εξετάσεις οι 170, αλλά θα ακολουθήσουν και άλλοι γύροι», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης. 

Ο επόμενος γύρος εξετάσεων θα είναι στις 15 Δεκεμβρίου και θα μπορούν να συμμετέχουν δικηγόροι και λογιστές οι οποίοι απέτυχαν στον πρώτο γύρο.

Οποιοσδήποτε από τους συνταξιούχους θέλει να πάρει την σύνταξή του μια ώρα αρχύτερα μπορεί να απευθύνεται στην σελίδα του ΕΦΚΑ να βλέπει ποιοι είναι οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές και να απευθύνεται σε κάποιον από αυτούς.

Υπάρχει ένα τιμολόγιο που έχει καθοριστεί από τον ΕΦΚΑ για κάθε συγκεκριμένη πράξη που απαιτείται για την έκδοση της σύνταξης και στο τέλος πληρώνεται από τον ΕΦΚΑ η έκδοση της σύνταξης, όχι από τον ασφαλισμένο.

Επιπλέον, σε πρώτη φάση, θα παίρνουν καινούριες συντάξεις, καθώς οι παλαιότερες έχουν ήδη ανατεθεί σε εισηγητές.

Οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι θα ασχολούνται με το θέμα, θα καταλήγουν, θα υποβάλουν ένα σχέδιο έκδοσης, απόφασης της σύνταξης και αν δεν υπάρχει αντίδραση από τον ΕΦΚΑ μέσα σε έναν μήνα, αμέσως το σχέδιο απόφασης του δικηγόρου ή λογιστή θα θεωρείται επίσημη πράξη της διοίκησης και θα αναρτάται στο gov.gr.

«Όταν ξεκινήσαμε το καλοκαίρι του 2019 είχαμε 190.000 συντάξεις, τον περσινό χειμώνα είχαμε 155.000 συντάξεις και τώρα είναι γύρω στις 120.000.

Από τις εκκρεμείς αυτές οι συντάξεις, οι 90.000 είναι σε υπερημερία, ενώ οι 30.000 είναι συντάξεις έχουν ένα τρίμηνο από τότε που έχει υποβληθεί η αίτηση, που δεν θεωρείται καθυστέρηση διεθνώς. Από τις 90.000, οι 50.000 παίρνουν προσωρινή σύνταξη ή την προκαταβολή που δώσαμε πέρσι την άνοιξη και μέσα στις υπόλοιπες 40.000 κάποιοι από αυτούς χρωστούν πάνω από το ποσό που ορίζει η νομοθεσία και αυτοί θα έχουν θέμα με την σύνταξή τους ούτως ή άλλως» είπε ο υπουργός Εργασίας.

Διαβάστε επίσης

Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα myΘέρμανση

Πληθωρισμός: Πώς επηρεάζει την οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ

«Κίτρινη κάρτα» Στουρνάρα στα funds

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 23:39