search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:16
MENU CLOSE

Πολωνία – Λευκορωσία: Συγκρούσεις στα σύνορα – Συγκινούν οι ιστορίες των προσφύγων

16.11.2021 19:31
polonia098-new

Με χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού απέκρουσαν οι πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας την προσπάθεια προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα σύνορα με τη Λευκορωσία να διασχίσουν τα σύνορα.


Την επομένη της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε ότι θέλει να αποτρέψει τη μετατροπή της μεταναστευτικής κρίσης σε «αντιπαράθεση»με τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.

Οι Δυτικοί τον κατηγορούν ότι ενορχήστρωσε από το καλοκαίρι τις μεταναστευτικές κινήσεις από τη Μέση Ανατολή προς τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο διαψεύδει.

Σύμφωνα με φιλανθρωπικές οργανώσεις, τουλάχιστον 11 μετανάστες έχουν πεθάνει από τη μία ή την άλλη πλευρά των συνόρων από το καλοκαίρι. Ένας από αυτούς, ο Άχμαντ αλ-Χάσαν, ένας 19χρονος Σύρος από τη Χομς, ενταφιάσθηκε σήμερα κοντά στα σύνορα, από την πολωνική πλευρά.

Περίπου 4.000 μετανάστες συνολικά έχουν κατασκηνώσει, σύμφωνα με Πολωνούς συνοροφύλακες, μέσα στο κρύο και σε συνθήκες που επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα, κατά μήκος των συνόρων ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία.

Ατιπαράθεση ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα κοντά στο σημείο διέλευσης μεταξύ των χωριών Μπρούζγκι (Λευκορωσία) και Κουζνίτσα (Πολωνία), όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες μετανάστες κυρίως από τη Μέση Ανατολή.

«Μετανάστες επιτέθηκαν στους στρατιώτες και τους αξιωματικούς μας με πέτρες και προσπαθούν να καταστρέψουν τον φράχτη και να περάσουν στην Πολωνία» έγραψε σε ένα tweet το πολωνικό υπουργείο Άμυνας. Στην Κουζνίτσα, «οι δυνάμεις μας έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να σταματήσουν την επίθεση των μεταναστών».

Οι πολωνικές αρχές έκαναν λόγο για τρεις τραυματίες μεταξύ των μελών των δυνάμεων ασφαλείας: ενός αστυνομικού, που τραυματίστηκε σοβαρά, ενός συνοροφύλακα και ενός στρατιώτη.

Η ΕΕ υποστηρίζει πως το Μινσκ ενορχήστρωσε τη συρροή χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα με την Πολωνία και τη Λιθουανία προκειμένου να εκδικηθεί για τις κυρώσεις που του επέβαλε μετά την αδυσώπητη καταστολή της αντιπολίτευσης από το 2020.

«Το καθεστώς (του προέδρου) Λουκασένκο εργαλειοποιεί με απάνθρωπο και αναίσχυντο τρόπο τις μεταναστευτικές ροές στην προσπάθεια να αποσταθεροποιήσει και να διασπάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ανυπόφορο και απαράδεκτο», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν ότι θέλουν να διευρύνουν τις κυρώσεις τις επόμενες ημέρες.

Ανακοινώσεις τις οποίες η εξόριστη επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια χαιρέτισε σήμερα, λέγοντας πως ο Αλεξάντρ Λουκασένκο “ξεπέρασε κάθε κόκκινη γραμμή”.

«Ο σκοπός της πολωνικής πλευράς είναι ολοφάνερος: έχει ανάγκη να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση και να πνίξει κάθε πρόοδο προς μια διευθέτηση», είπε από την πλευρά του ο Ανατόλι Γκλαζ, ο εκπρόσωπος του λευκορωσικού υπουργείου Εξωτερικών, κατηγορώντας τη Βαρσοβία για “προκλήσεις” και “απάνθρωπη μεταχείριση ανυπεράσπιστων ανθρώπων».

«Η συμπεριφορά της πολωνικής πλευράς είναι απολύτως απαράδεκτη», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με τον οποίο οι Πολωνοί “παραβιάζουν όλους τους νομικούς κανόνες”.
«Το ουσιώδες σήμερα είναι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, τον λαό μας και να αποφύγουμε τις συγκρούσεις», δήλωσε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta. «Δεν πρέπει να το πρόβλημα αυτό να μετατραπεί σε θερμή αντιπαράθεση».

Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με την Άγγελα Μέρκελ αποτελεί επιτυχία για τον ηγέτη της Λευκορωσίας με τον οποίο αρνούνται να μιλήσουν οι Δυτικοί μετά την επανεκλογή του που καταγγέλθηκε από τη Δύση τον Αύγουστο του 2020.

Εν τ ω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ο Λουκασένκο είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Συνεχίστηκε μια ανταλλαγή απόψεων για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα ανάμεσα στη Λευκορωσία και χώρες της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τη συνομιλία που είχε χθες ο κ. Λουκασένκο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ», αναφέρεται στην ανακοίνωσή του.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, δήλωσε ότι συμφώνησε με τη Μέρκελ στο ότι η κρίση θα πρέπει να αποκλιμακωθεί.

«Έίμαστε της ίδιας γνώμης ότι κανείς δεν χρειάζεται την κλιμάκωση — ούτε η ΕΕ, ούτε η Λευκορωσία», είπε.

Πρόσθεσε, όμως, πως οι απόψεις “αποκλίνουν” για τον τρόπο με τον οποίο οι μετανάστες έφθασαν στη Λευκορωσία και αρνήθηκε γι΄άλλη μια φορά ότι η χώρα του ενθάρρυνε την άφιξή τους.

Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μια πτήση επαναπατρισμού τουλάχιστον 200 Ιρακινών πολιτών που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα στη Λευκορωσία, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.

Χθες η αεροπορική εταιρία της Λευκορωσίας Belavia ανέφερε πως Σύροι, Ιρακινοί, Αφγανοί και Υεμενίτες απαγορεύεται στο εξής να επιβιβάζονται στην πτήση από το Ντουμπάι προς τη Λευκορωσία. Η Τουρκία επέβαλε τους ίδιους περιορισμούς την περασμένη εβδομάδα.

Στο πεδίο, ορισμένοι μετανάστες, που συχνά δανείζονται μεγάλα ποσά για να πληρώσουν το ταξίδι προς την Ευρώπη, δήλωσαν αποφασισμένοι να μείνουν, παρά την περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα και αγαθά πρώτης ανάγκης.

Ο λευκορωσικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι παρέδωσε τρεις τόνους βοήθειας.


Την ίδια ώρα συγκινούν οι ιστορίες των προσφύγων που βρίσκοντα εγκλωβισμένοι στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας.
Ένα 9χρονο αγόρι από το Κουρδιστάν, με ακρωτηριασμένα και τα δύο πόδια του, βρίσκεται ανάμεσα στους χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ταμάν, που παρά το ψύχος φοράει μόνο ένα ελαφρύ άνορακ, ζει στο ύπαιθρο μαζί με τους γονείς του, τον 11χρονο αδελφό του και την αδελφή του, μόλις επτά μηνών, κοντά στο συνοριακό φράχτη. Από την άλλη πλευρά, οι πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να εμποδίσουν τους μετανάστες να περάσουν στο έδαφος της Πολωνίας.

«Είμαστε εδώ επί οκτώ ημέρες. Κάνει πολύ κρύο εδώ… Ήρθαμε από το Ιράκ για τον γιο μου τον Ταμάν. Θέλω να μεταφέρω την οικογένειά μου σε μια χώρα όπου θα προστατεύονται τα δικαιώματά μας», είπε ο πατέρας του παιδιού, ο Σανγκάρ. «Ως οικογένεια, βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Κάνουμε έκκληση σε όποιον μπορεί να μας βοηθήσει. Θέλω να πάω τον Ταμάν να ζήσει σε ένα ωραίο μέρος», πρόσθεσε.

Ο θείος του Σανγκάρ, ο Τζουαμάρ, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters από το Ιράκ, είπε ότι το αγόρι γεννήθηκε με κάποια πάθηση στα οστά και ένα νοσοκομείο στη Γερμανία προσφέρθηκε να το βοηθήσει. Όμως η οικογένεια δεν κατάφερε να εξασφαλίσει βίζα για να ταξιδέψει.

Οι γιατροί στο Ιράκ αποφάσισαν τότε να ακρωτηριάσουν τα πόδια του Ταμάν.

Ο Τζουαμάρ είπε ότι η οικογένεια ταξίδεψε από το Ιράκ στο Μινσκ μέσω Ντουμπάι και έφτασε στα σύνορα με την Πολωνία στις 8 Νοεμβρίου, με την ελπίδα ότι θα συνέχιζε το ταξίδι προς τη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης:

Καταδίκη Ουγγαρίας-Πολωνίας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο

Δυτική Όχθη: Νεκρός Παλαιστίνιος από πυρά του ισραηλινού στρατού

Kορωνοϊός: Αμύθητα κέρδη για Pfizer, BioNTech και Moderna λόγω εμβολίων – 1000 δολάρια το δευτερόλεπτο!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:14