search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 06:19
MENU CLOSE

«Το Δίκτυο»: Εκπομπή που «συνομιλεί» με την κοινωνία

18.11.2021 13:33
diktio_new

Μια εξαιρετική εκπομπή. Για την ακρίβεια σειρά εκπομπών 12 επεισοδίων. Τίτλος της «Το Δίκτυο». Στην ΕΡΤ2. Βραδάκι.

Παραγωγή η οποία είναι σε σύνδεση με το περιβάλλον, την κοινωνία, τα μέλη της.

Φρέσκια. Ουσιαστική. Νεανική. Επιμορφωτική. Ψυχαγωγική. Διασκεδαστική. Σοβαρή. Και αστεία μαζί. Όσο πρέπει και χρειάζεται.

Κάθε εκπομπή- όσες έχουν προβληθεί εως τώρα- μία αυτόνομη θεματική ενότητα. Παρουσιασμένη με σφαιρικότητα. Και φαίνεται αυτό το μέλημα των συντελεστών της.

Αν και με νεανικό πρόσημο είναι φιλική ακόμα και προς τον  άνθρωπο- ακόμα και τον ηλικιωμένο- που δεν είναι εξοικειωμένος με «αυτά τα πράγματα του διαβόλου παιδάκι μου».

Έχει εξελικτική αφήγηση με αφετηρία και τερματισμό. Και η διαδρομή που δεν διαρκεί πάνω από 40 λεπτά- όσο ένα επεισόδιο χωρίς διακοπή για διαφημίσεις- ελκυστική.

Οι δύο παρουσιαστές της εκπομπής, η κωμικός Ήρα Κατσούδα και ο παρουσιαστής και YouTuber Σπύρος Μαργαρίτης, συναντούν προσωπικότητες που ξεχωρίζουν στο χώρο του ίντερνετ, πανεπιστημιακούς, έφηβους, γονείς αλλά και απλούς χρήστες.

Μιλάνε μαζί τους και με το δικό τους διασκεδαστικό και ταυτόχρονα ενημερωτικό τρόπο  μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από το ταξίδι σε αυτόν τον μαγικό και -σχετικά- νέο κόσμο.

Η Κατσούδα και ο Μαργαρίτης με αίσθηση του μέτρου δίνουν με τον τρόπο τους την ανάλαφρη πινελιά, όπου χρειάζεται, διατηρώντας  αμεσότητα, οικειότητα που βγαίνουν ανεπιτήδευτα.

Κάθε θέμα ένα πάζλ. Κάθε ένας που μιλά στις κάμερες της εκπομπής προσθέτει τα δικά του κομμάτια είτε εμπειρικής γνώσης, είτε επιστημονικής γνώσης, με λόγο φυσιολογικό, κατανοητό.

Κάθε εκπομπή εισάγει τον τηλεθεατή, ακόμα και εκείνον που θεωρητικά ξέρει- κατέχει, κάτι από ίντερνετ και τις δυνατότητες, τα ψηφιακά εργαλεία, σε διαφορετικά εδάφη του αχανούς διαδικτύου.

Δημιουργούνται νέοι νευρώνες στον εγκέφαλο με πληροφορίες που για τον απλό χρήστη συμβάλλουν στον ψηφιακό εγγραμματισμό με τρόπο εύληπτο, ευχάριστο.

Η δυναμική, οι δυνατότητες, οι ευκαιρίες, οι εξελίξεις, οι εφευρέσεις με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, τα καλά του ιντερνετ προφανώς και είναι εκεί, πάντα ανάλογα με το θέμα κάθε επεισοδίου.

Φωτίζονται και οι σκοτεινές περιοχές του ψηφιακού κόσμου. Οι κακοτοπιές, οι παγίδες, οι κίνδυνοι κάθε είδους.  Παρουσιάζονται και τα αρνητικά με τον ίδιο προσεγγιστικό τρόπο. Με βιωματικές εμπειρίες. Με επιστημονική γνώσητεκμηρίωση και αναλυτική σκέψη.

Τα «συν» και τα «πλην». Τι πρέπει να κάνει, τί πρέπει να προσέχει για να αποφύγει τις κακοτοπιές και τους κινδύνους που υπάρχουν «εκεί έξω» στον κυβερνοχώρο, ο χρήστης.

Το ένα επεισόδιο ισάξιο και εξίσου ενδιαφέρον με το προηγούμενο και το επόμενο. Η Τέχνη και ο Πολιτισμός στο Διαδίκτυο. Οι Influencers. Τα παιδιά και το Διαδίκτυο.

Καλογυρισμένα επεισόδια. Με φροντισμένη σκηνοθεσία. Με σφιχτό μοντάζ.

Μια εκπομπή που αφορά την κοινωνία. Που «συνομιλεί» μαζί της. Που δείχνει να την αφουγκράζεται.  Φωτίζει και εκφράζεις ανησυχίες, επιφυλακτικότητα. Εκφράζει τους προβληματισμούς της.

Παρουσιάζει κάθε ενότητα χωρίς δασκαλίστικο ύφος. Χωρίς να κουνά το δάχτυλο. Εξηγεί, αποσαφηνίζει και καταρρίπτει στερεότυπα μέσα από τις προσωπικές μαρτυρίες απλών χρηστών, ανθρώπων που έχουν ως επαγγελματικό εργαλείο το διαδίκτυο, από καταρτισμένους ειδικούς και από πανεπιστημιακούς.

Το «Δίκτυο» αποτελεί μία  από τις φωτεινές στιγμές της ελληνικής τηλεόρασης και της ΕΡΤ.

https://www.ertflix.gr/series/ser.164991-to-diktuo

Διαβάστε επίσης:

Άγριες Μέλισσες: Ο Ακύλας ανακαλύπτει την απιστία της Ζωής – Ολέθριες συνέπειες φέρνει η οργή του

Το ζεϊμπέκικο της Βούλγαρη για τα κρούσματα, η οργή της Νέγκα και η συγγνώμη από το δίδυμο του MEGA (Video)

Big Brother: Αυτοί είναι οι υποψήφιοι προς αποχώρηση (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50