search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:56
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Μέτρα για τα μάτια του κόσμου στις εκκλησίες

24.11.2021 07:00
ekklhsia_new

Ανεφάρμοστο παραμένει το μέτρο που πήρε η κυβέρνηση για τις εκκλησίες και το οποίο ζητά οι πιστοί να έχουν κάνει rapid test, εφόσον πάνε σε ναό για να παρακολουθήσουν την θεία λειτουργία.

Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι η μη εφαρμογή του μέτρου γίνεται μετά από υπόγειες συνεννοήσεις της πολιτείας με την εκκλησία, δεδομένου ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να ανοίξει ένα νέο μέτωπο αντιπαράθεσης.

Η επίσημη δικαιολογία για να μην γίνει πράξη το μέτρο που έφερε η κυβέρνηση για τους πιστούς είναι ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου που δε θα προκαλέσουν τους θρησκευόμενους πολίτες.

Όλα αυτά, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα υπάρχουν σχεδόν καθημερινά εορτές αγίων και άρα οι πιστοί θα κατακλύζουν τις εκκλησίες χωρίς μέτρα και χωρίς ελέγχους.

Κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν ότι η ΕΛΑΣ και τα στελέχη της Αρχής Διαφάνειας, θα επιχειρήσουν να κάνουν δειγματοληπτικούς έλεγχους επισημαίνοντας ωστόσο ότι λόγω της «φύσης» του χώρου, δεν μπορούν να εφαρμοστούν με την ίδια ένταση και έκταση τα μέτρα που εφαρμόζονται αλλού.

Οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν μάλιστα ότι η εκκλησία διαθέτει έναν τεράστιο «μηχανισμό» εθελοντών που θα μπορούσε να συνεισφέρει στην προστασία των πολιτών ο οποίος όμως δεν μπαίνει σε εφαρμογή προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα.

Να θυμίσουμε πάντως ότι όταν αρχικά η κυβέρνηση είχε εξαιρέσει τις εκκλησίες από τα μέτρα η ιερά σύνοδος με ανακοίνωση της είχε παροτρύνει στους πιστούς να προσέρχονται στους ναούς μόνον με rapid test.

Τα δεύτερα μέτρα στα οποία εντάχθηκαν και οι χώροι λατρείας ανέδειξαν το μεγάλο πρόβλημα ποιός θα κάνει τους ελέγχους. Η ιερά σύνοδος εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «H συμμόρφωση των πιστών προς την Κ.Υ.Α. δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί από το εργατικό (νεωκόροι) ή εθελοντικό προσωπικό των Ιερών Ναών, καθώς αυτό δεν έχει ούτε δυνατότητες, ούτε αρμοδιότητες φύλαξης, ούτε δημόσιες (π.χ. αστυνομικές) εξουσίες».

Το ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να αντιπαρατεθεί με την εκκλησία φάνηκε ωστόσο από την απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου: «Με βάση τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει, οι πιστοί πρέπει να προσέρχονται στις λειτουργίες με τεστ. Και η Εκκλησία θα κάνει τη δουλειά της με τρόπο που θα κρίνει αποτελεσματικό και η πολιτεία με τα όργανα της θα κάνει τη δουλειά της, χωρίς εντάσεις και χωρίς να αναζητούμε προβλήματα εκεί που πάμε να δημιουργήσουμε λύσεις. Η κυβέρνηση δειγματοληπτικά θα κάνει τη δουλειά της και η Εκκλησία θα κάνει τη δική της δουλειά» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο πλαίσιο αυτό ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης πήρε πίσω και το μέτρο που αναφερόταν στην ΚΥΑ και το οποίο προέβλεπε πρόστιμο και στον πιστό αλλά και στον υπεύθυνο του ναού ή τον ιερέα.

Ο Γιάννη Οικονόμου είπε χθες, ότι το πρόστιμο (300 ευρώ) θα επιβάλλεται μόνο στους πιστούς, καθώς «ο ιερέας δεν είναι ιδιοκτήτης του ναού».

Διαβάστε επίσης

Μπακογιάννης και Βαρθολομαίος είδαν τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου παρέα (Video)

Θεσσαλονίκη: 26 κρούσματα κορωνοϊού σε γηροκομείο της Θέρμης

Σε δημοπρασία χειρόγραφο του Αϊνστάιν: Πόσα εκατομμύρια ευρώ πουλήθηκε

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:55