search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:04
MENU CLOSE

Αποκάλυψη της Telegraph για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Θα μπορούσαν να επιστραφούν με την αλλαγή ενός νόμου»

26.11.2021 23:52
«Πρωτάκουστο τα γλυπτά του Παρθενώνα να έχουν το όνομα του ανθρώπου που τα έκλεψε από την Ελλάδα» - Media

Tην ώρα που το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα τέθηκε εκ νέου στο προσκήνιο, έπειτα από τις πρόσφατες επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον, αποκαλύπτεται τώρα ότι ο νόμος αυτός θα μπορούσε να αλλάξει.

Σύμφωνα με έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου φέρνει στο φως η βρετανική εφημερίδα Telegraph, ο νόμος που εμποδίζει την επιστροφή των Γλυπτών θα μπορούσε να αλλάξει.

Όπως ορίζει βρετανικός νόμος του 1963, το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύεται να παραχωρήσει κομμάτια από τη συλλογή του και σε αυτή τη νομοθεσία «πατούν» οι υπεύθυνοι όταν στο προσκήνιο επανέρχεται το αίτημα επιστροφής.

Απασχόλησαν, ωστόσο, αυτήν την εβδομάδα τα απόρρητα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το μέσο Art Newspaper και που φαίνεται να ανατρέπουν τα ισχύοντα δεδομένα.

Σε αυτά παρουσιάζεται η προ 30 ετών θέση του τότε Βρετανού πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος είχε παραδεχθεί ότι το θέμα των Μαρμάρων «είναι κάτι που δεν μπορούμε να κερδίσουμε».

«Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρατάμε όσο το δυνατόν πιο μετριοπαθή στάση και να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε επιθετικά επιχειρήματα που θα ακούγονται κούφια στα αυτιά των Ελλήνων», είχε γράψει σε σχετική έκθεση ο Ντέιβιντ Μάιερς.

«Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι θα μπορούσαμε, αν θέλουμε, να χαράξουμε ειδική νομοθεσία για την επιστροφή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουμε» είχε επισημάνει ακόμη.

Ο αποχαρακτηρισμένος φάκελος αναφέρεται σε επίσκεψη του τότε Βρετανού υπουργού Πολιτισμού Τίμοθι Ρέντον στην Ελλάδα, το 1991.

Διαβάστε επίσης

Νότια Αφρική: Εκατοντάδες ταξιδιώτες αναζητούν μια θέση σε αεροπλάνο για να φύγουν πριν σταματήσουν οι πτήσεις

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες αναμένονται το Σάββατο

Μποτσουάνα: Το «Δις Εξαμαρτείν» μας την είχε μάθει πριν από περίπου 25 χρόνια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:03