search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 11:26
MENU CLOSE

Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσο μας προστατεύουν τα εμβόλια – Τι λένε οι εταιρείες που τα παρασκευάζουν

30.11.2021 21:30
EMVOLIO NEW

Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ονόμασε Όμικρον μοιραία έφερε στη δημόσια συζήτηση το κατά πόσον είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια που κυκλοφορούν για την αντιμετώπιση της παραλλαγής του ιού.

BioNTech: Τα εμβόλια θα συνεχίζουν να προστατεύουν από σοβαρή νόσηση

 Ο ιδρυτής της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν  δήλωσε αισιόδοξος ότι τα εμβόλια θα συνεχίζουν να προστατεύουν τους πολίτες από τη σοβαρή νόσηση.

«Η παραλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες λοιμώξεις, αλλά τα εμβολιασμένα άτομα πιθανότατα θα παραμείνουν προστατευμένα από σοβαρή νόσηση» είπε στο πρακτορείο Dow Jones.

«Μην πανικοβάλλεστε» είπε ο Σαχίν. «Το πλάνο παραμένει το ίδιο: επιταχύνεται τη χορήγηση μιας τρίτης ενισχυτικής δόσης».

Οι εκτιμήσεις του επικεφαλής της BioNTech που από κοινού με τη Pfizer δημιούργησαν το εμβόλιο, προστέθηκαν στις εκτιμήσεις που έχουν διατυπώσει οι παραγωγοί εμβολίων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος στη νέα μετάλλαξη. Οι θέσεις τους, που κατά καιρούς είναι αντιφατικές, τροφοδοτούν την αβεβαιότητα μεταξύ των επενδυτών σχετικά με το πώς θα αντιδράσουν στην Όμικρον.

Pfizer: Νέο εμβόλιο σε 100 ημέρες αν χρειαστεί

Την ίδια ώρα, σε ετοιμότητα βρίσκεται η Pfizer για την παρασκευή εμβολίου που να «πιάνει» την παραλλαγή Όμικρον, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Aλμπερτ Μπουρλά.

Ο επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείες επανέλαβε πως ο καλύτερος τρόπος προστασίας από την κάθε νέα παραλλαγή του ιού που εμφανίζεται, παραμένει ο εμβολιασμός. Και για αυτόν τον λόγο, εκτίμησε ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να παράξει μέσα σε 100 ημέρες, αν χρειαστεί, εμβόλιο για την νέα παραλλαγή και να δοθεί για έγκριση στις ρυθμιστικές αρχές.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε μια παραλλαγή, όπως η Όμικρον. Από τις μελέτες που έχουμε κάνει για τις Βήτα και Δέλτα, έχουμε θεσπίσει μια προσέγγιση για την ανάπτυξη και παραγωγή παραλλαγμένων εκδόσεων του εμβολίου μας σε περίπου 100 μέρες, αν χρειαστεί, οι οποίες θα τίθενται προς έγκριση στις ρυθμιστικές αρχές»είπε, αρχικά, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Και συνέχισε: «Ακόμα πιστεύουμε, ωστόσο, πως η καλύτερη προστασία απέναντι στην εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον και οποιασδήποτε νέας παραλλαγής που μπορεί να εμφανιστεί, είναι ο πλήρης εμβολιασμός και ο ενισχυτικός εμβολιασμός όλων των επιλέξιμων ατόμων».

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Αισιοδοξία για την αποτελεσματικότητα του AstraZeneca

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις των υπευθύνων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που ανέπτυξε το εμβόλιο με την AstraZeneca, που υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν θα παρέχουν προστασία έναντι της μετάλλαξης Όμικρον.

Ωστόσο, οι επιστήμονες αναμένουν τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις εργαστηριακές έρευνες μέσα στις επόμενες εβδομάδες, που θα κρίνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και θα δώσουν τα δεδομένα που χρειάζονται για τη νέα μετάλλαξη.

Επιφυλακτικότητα από την Moderna

Τα υπάρχοντα εμβόλια της Moderna για τον κορωνοϊό φαίνεται να είναι πολύ λιγότερα αποτελεσματικά έναντι της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» συγκριτικά με τις άλλες μεταλλάξεις.

Αυτό υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και προειδοποιεί ότι «θα χρειαστούν μήνες για να μπορέσουν οι φαρμακευτικές να παρασκευάσουν σε κλίμακα εμβόλια που να επικεντρώνονται στη νέα μετάλλαξη».

Ο Stephane Bancel δήλωσε, μιλώντας στους Financial Times, πως «ο υψηλός αριθμός των μεταλλάξεων της Όμικρον στην πρωτεΐνη ακίδα, που χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, και η ταχεία εξάπλωση της συγκεκριμένης παραλλαγής στη Νότια Αφρική, υποδηλώνουν πως τα εμβόλια που υπάρχουν τώρα ίσως χρειαστεί να τροποποιηθούν μέσα στο επόμενο έτος».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna σημείωσε επίσης, ότι «οι περισσότεροι ειδικοί δεν περίμεναν ότι θα υπάρξει ένα στέλεχος με τόσες μεταλλάξεις πριν περάσουν άλλα ένα-δυο χρόνια. Προειδοποίησε δε, ότι μπορεί να χρειαστεί να περάσουν κάποιοι μήνες πριν ένα εμβόλιο που στοχεύει τη μετάλλαξη Όμικρον να μπορεί να παραχθεί σε μεγάλη κλίμακα».

«Όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους έχω μιλήσει λένε ότι δεν θα είναι καλά τα πράγματα», πρόσθεσε.

«Moderna και Pfizer δεν θα μπορούν να έχουν ένα δισεκατομμύριο δόσεις την επόμενη εβδομάδα. Τα μαθηματικά δεν βγαίνουν. Μπορούμε όμως να έχουμε δισεκατομμύρια δόσεις το καλοκαίρι; Και βέβαια», δήλωσε ο ίδιος.

Προσέθεσε, όμως, ότι «θα είναι ριψοκίνδυνο να γυρίσει όλη η παραγωγή της Moderna σε ένα εμβόλιο που στοχεύει τη μετάλλαξη Ομικρον, σε μια στιγμή που κυκλοφορούν και άλλες μεταλλάξεις».

Διαβάστε επίσης:

Όλαφ Σολτς: Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού ο μελλοντικός καγκελάριος

Λουκασένκο: Θα ζητήσω πυρηνικά από τον Πούτιν αν το ΝΑΤΟ φέρει τέτοια όπλα στην Πολωνία

Κορωνοϊός: «Μην ταξιδεύετε», λέει ο ΠΟΥ σε όσους κινδυνεύουν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 11:23