search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:13
MENU CLOSE

Αντί κινήτρων, τιμωρία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2.206
02/12/2021
04.12.2021 07:00
Συντάξεις Μαρτίου: Πότε πιστώνονται τα χρήματα στους συνταξιούχους - Media

Μέτρα που εξόργισαν τους πολίτες έφερε η κυβέρνηση την τελευταία εβδομάδα, προφανώς υπό την πίεση της νέας μετάλλαξης «Όμικρον». Παρότι όλο το τελευταίο διάστημα διαβεβαίωνε ότι είναι κατά της υποχρεωτικότητας, εντελώς αιφνιδιαστικά ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα ιδιαίτερα σκληρό μέτρο για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών – πρόστιμο εκατό ευρώ τον μήνα – πυροδοτώντας το ήδη τεταμένο κλίμα στην κοινωνία.

Προφανώς τα μαντάτα που φτάνουν από την Ευρώπη για τη μετάλλαξη «Όμικρον» δεν είναι διόλου καλά – αφού οι επιστήμονες επιμένουν ότι το νέο σκέλος του κορωνοϊού είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό – και έτσι η κυβέρνηση, αντιδρώντας μάλλον σπασμωδικά, επιχείρησε να αναχαιτίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε ως επιχείρημα το γεγονός ότι από τους 580.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν, τη στιγμή μάλιστα που ένα μεγάλο ποσοστό θανάτων αφορά αυτές τις ηλικίες.

Χαράτσι στους άνω των 60

Αυτό πάντως που ξένισε και προκάλεσε τις σοβαρότερες αντιδράσεις, τόσο στην κοινωνία όσο και στα κόμματα, ήταν το πρόστιμο των 100 ευρώ τον μήνα για όσους δεν πάνε να εμβολιαστούν, τη στιγμή μάλιστα που για τις νεότερες ηλικίες είχε χρησιμοποιήσει αντίθετη λογική, δίνοντάς τους 150 ευρώ μπόνους το καλοκαίρι.

Η κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι, αντί να δώσει ένα κίνητρο σε αυτή την ηλικιακή ομάδα – 100 ευρώ μέσα στα Χριστούγεννα για όσους εμβολιαστούν – τελικά επέλεξε ένα τιμωρητικό μέτρο.

Καθώς μάλιστα οι περισσότεροι από τους 60+ είναι συνταξιούχοι, στην πραγματικότητα, υποστηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση επιλέγει να κόψει κατά 100 ευρώ τον μήνα τη σύνταξη αυτών των ανθρώπων.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε με αυτή την κίνηση να καλύψει όλα τα προβλήματα τα οποία σχετίζονται με την κακή κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα νοσοκομεία, το ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ την ίδια ώρα και τα σχολεία ενοχοποιούνται για την εξάπλωση της πανδημίας στους ηλικιωμένους μέσω των παιδιών.

Φταίνε όλοι οι άλλοι…

Την εξέλιξη αυτή πάντως είχε προαναγγείλει με έμμεσο τρόπο ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος με άρθρο του, στο οποίο μεταξύ άλλων είχε αναφέρει: «Γιατί, όμως, οι νεκροί από Covid στη χώρα μας προσεγγίζουν πλέον τους 80-90 την ημέρα, αναρωτιούνται πολλοί». Η… απάντηση που δίνει στο ίδιο άρθρο του ο υπουργός Επικρατείας είναι τουλάχιστον εξωφρενική:

«Αυτό συμβαίνει για τρεις λόγους» αναφέρει ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη:

● «Έχουμε τον δεύτερο πιο γερασμένο πληθυσμό στην Ευρώπη ως ποσοστό γενικού πληθυσμού, 28% του πληθυσμού μας είναι άνω των 60 ετών».

● «Ταυτόχρονα ένα 17% των Ελλήνων άνω των 60 ετών δεν έχει ακόμη κάνει το εμβόλιο».

● «Και τρίτον, όπως γνωρίζουμε, ο κορωνοϊός είναι μια ασθένεια που πλήττει και νέους, αλλά πολύ περισσότερο τους ηλικιωμένους. Εννέα στους 10 θανάτους αφορούν ανθρώπους άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Συνεπώς είναι αναμενόμενο σε μια χώρα με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων στον γενικό πληθυσμό, όπου σχεδόν το 1/5 εξ αυτών δεν έχει κάνει το εμβόλιο, να παρατηρείται έξαρση της πανδημίας σε αυτή τη φάση».

Για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, πάντως, ο Σκέρτσος δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει. Ούτε ένα σημείο δεν εντόπισε όπου η κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει κάτι πιο οργανωμένο και ορθολογικό.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία εμφανίζονται προβληματισμένα από τα νέα μέτρα, καθώς ακουμπούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της εκλογικής βάσης της Ν.Δ., σημείωναν ότι πριν ο πρωθυπουργός καταλήξει στην ανακοίνωση του προστίμου θα έπρεπε να έχει κάνει μια σειρά από άλλες κινήσεις.

Για παράδειγμα σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές της χώρας ζουν ηλικιωμένοι πολίτες οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στα εμβολιαστικά κέντρα ενώ δεν έχουν ούτε Ίντερνετ. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις θα έπρεπε να έχει προνοήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ζητήσει κινητές μονάδες για τον εμβολιασμό, πράγμα που φυσικά δεν έχει γίνει, καθώς δεν υπάρχει σωστός συντονισμός.

Οι γιατροί της επαρχίας, οι οποίοι παίζουν ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή την κοινωνική ομάδα, θα έπρεπε να βρίσκονται μέσα στο πρόγραμμα της επιχείρησης «πειθούς».

Η δύσκολη εξίσωση

Η κυβέρνηση, πάντως, βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη εξίσωση, καθώς πριν από μερικές μέρες οι νεκροί ξεπέρασαν τους 18.000, ενώ και οι ειδικοί περιμένουν τα χειρότερα, προβλέποντας 20.000 έως και 25.000 θανάτους έως την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας Our World in Data, της παγκόσμιας πλατφόρμας που καταγράφει τα δεδομένα, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στην πρώτη εικοσάδα, και μάλιστα στη 14η θέση της «μαύρης» λίστας παγκοσμίως, σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η λίστα συμπληρώνεται κυρίως με χώρες των Βαλκανίων, αλλά και μικρές νησιωτικές χώρες, όπως η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα ή το Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκή «γραμμή» για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Προϋπολογισμός 2022: Ένα κυβερνητικό άλμα στο κενό

Τι συμβαίνει με την τουρκική οικονομία;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:12