search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 12:09
MENU CLOSE

Η νίκη Ανδρουλάκη στον α΄ γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛΛ και τα μηνύματα για τον ΣΥΡΙΖΑ

06.12.2021 07:00
kinima_allagis_new

Με προσοχή παρακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής μετά και τη χθεσινή αναμέτρηση του πρώτου γύρου που έβγαλε πρώτο με διαφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη και με υψηλή συμμετοχή η οποία ξεπέρασε αρκετά τη συμμετοχή των εσωκομματικών εκλογών του 2017.

Θεωρητικά, για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι θετικό το αποτέλεσμα του α γύρου που ανέδειξε το δίδυμο των Ανδρουλάκη – Παπανδρέου για το β γύρο, που στο επίπεδο των διακηρύξεων και του προσανατολισμού κινούνται σε προοδευτική κατεύθυνση.

Στην πράξη όμως κι επί του πολιτικοεκλογικού ταμείου, τα νέα ίσως δεν είναι και τόσο ευχάριστα. Πολλώ δε μάλλον που η αυξημένη συμμετοχή κατά 60 περίπου χιλιάδες και η διαφορά του Ανδρουλάκη από τον Παπανδρέου κατά 10 μονάδες θεωρείται πως αποκαλύπτει ότι ένας κόσμος όχι μόνο από την εναπομείνασα βάση του ΚΙΝΑΛΛ/ΠΑΣΟΚ, αλλά ακόμη κι εξ αυτών που σκόρπισαν προς άλλες κατευθύνσεις και κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τρέφει ελπίδες για μια ανάταξη του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος, μέσα από τον «νέο» και «άφθαρτο» Νίκο Ανδρουλάκη. Μήνυμα που πολλοί από χτες επισημαίνουν ότι πρέπει να εξετάσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι εδώ πάει να εμφανιστεί μια δυναμική που ενδεχομένως τροφοδοτείται και από την απογοήτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατ’ άλλους το μήνυμα της χθεσινής κάλπης μπορεί να αγγίζει και την ίδια την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υπό την έννοια, ότι η πολυετής πλέον παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο πολιτικό σκηνικό έχει απωλέσει τα χαρακτηριστικά του «νέου» και «άφθαρτου» και πλέον βρίσκει αντίπαλο δέος.

Μένει ακόμη η μάχη του δεύτερου γύρου ωστόσο πλέον τα σενάρια ξεκαθαρίζουν και η προοπτική της επόμενης μέρας για το ΚΙΝΑΛ και το πολιτικό σκηνικό διακρίνεται πιο καθαρά.

Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά:

Το σενάριο πρωτιάς Λοβέρδου φεύγει απ’ το πλάνο. Τυχόν επικράτηση Λοβέρδου θα στερούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα δυνητικό κυβερνητικό σύμμαχο εφόσον ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ έχει αποκλείσει ηχηρά οποιαδήποτε συνεργασία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γενικώς στην πράξη κατατάσσεται στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και όλοι είχαν σίγουρη τη συνεργασία με τη ΝΔ. Όμως από την άλλη, θα υπήρχαν απώλειες από το αντιδεξιό κομμάτι του ΚΙΝΑΛ, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα είχε ανοιχτές τις πόρτες.

Το σενάριο αυτό φεύγει από το τραπέζι και όλα δείχνουν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος ως τρίτος κι εκτός δεύτερου γύρου, βγαίνει μάλλον αποδυναμωμένος, μαζί και η φιλοδεξιά τάση εντός του κόμματος.

Πλέον η ανάδειξη στην ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη αποτελεί ένα σενάριο που συγκεντρώνει πολύ υψηλές πιθανότητες καθώς βαδίζει στον δεύτερο γύρο ως φαβορί απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου, αν και οι ανατροπές στην πολιτική δεν αποκλείονται, κι έχει σημασία πώς θα κινηθούν στο δεύτερο γύρο οι ηττημένοι του πρώτου.

Αν τελικώς ο Νίκος Ανδρουλάκης εκλεγεί αρχηγός του κόμματος στον δεύτερο γύρο, τι θα σημάνει αυτό για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Εκ πρώτης όψεως διασώζεται το αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης, ωστόσο από εκεί και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα. Αρχίζει δηλαδή και διαφαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιεστεί πολιτικά.

Πιο συγκεκριμένα, θα αναβαθμιστεί ο ανταγωνισμός μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου για το πολιτικό κέντρο και τον μεσαίο χώρο.  Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει μετριοπαθές προφίλ και σε συνδυασμό με την ανανέωση που σηματοδοτεί η εκλογή του καθώς και με την διακηρυγμένη «αυτόνομη πορεία» θα επιχειρήσει «επίθεση γοητείας» προς το κέντρο – προβάλλοντας ως γνησιότερος εκφραστής του σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Κοινώς, θα στοχεύσει στον επαναπατρισμό ψηφοφόρων που τα προηγούμενα χρόνια κατευθύνθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πλέον απογοητεύονται από τη στρατηγική του και τη δημοσκοπική του καθήλωση. Αυτά, βέβαια εφόσον δεν τεθούν ζητήματα ενότητας και συνοχής με το καλημέρα – μένει να φανεί και η στάση των ηττημένων, κατά την επόμενη μέρα.

Σαφώς, το γεγονός ότι ο Ανδρουλάκης κινείται σε αντιδεξιό πλαίσιο ξεκόβοντας την προοπτική συνεργασίας με τη ΝΔ, αφήνει χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ να καλλιεργεί το σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας, έστω και υπό την πίεση των περιστάσεων. Βέβαια, ο ίδιος ο Ανδρουλάκης, αποφεύγει κάθε αναφορά που θα άφηνε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο και κατά πως φαίνεται θα εστιάσει στην ενδυνάμωση του ΚΙΝΑΛ επιμένοντας στην ενότητα και την αυτόνομη πορεία του.

Ο Γιώργος Παπανδρέου που έχει εκφραστεί πιο ανοιχτά υπέρ της λογικής μιας προοδευτικής κυβέρνησης, μοιάζει να σηκώνει το γάντι που πετά ο ΣΥΡΙΖΑ, διευκολύνοντας το αφήγημά του ενώ ταυτόχρονα θεωρείται ότι θα προκαλούσε αντιμητσοτακική συσπείρωση του ΚΙΝΑΛΛ. Ακόμη κι αν ο ίδιος φαίνεται να έχει αλλιώς στο μυαλό του το σενάριο της προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας από το πώς το εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τυχόν εκλογή του, θα ακύρωνε επίσης, μια προοπτική διάσωσης της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές, όπου δεν αναμένεται να προκύψει αυτοδυναμία με το σύστημα της απλής αναλογικής. Κι εδώ όμως μπαίνει το ερώτημα της πίεσης προς το ΣΥΡΙΖΑ – και με εκλογή Παπανδρέου, θεωρείται πιθανή μια διαρροή ψηφοφόρων πίσω προς το ΚΙΝΑΛΛ.  Πάντως, τυχόν κυβερνητική συνεργασία με Παπανδρέου δε θα ήταν εύκολα αποδεκτή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Κι εκεί, όπως και για μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας υπάρχουν άμυνες και αντισώματα, καθώς είναι ταυτισμένος με την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο αλλά και την πρωτοφανή συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ ύστερα από δεκαετίες στην εξουσία.

Πλέον, διαμορφώνεται ένα ευρύτερο κλίμα προσδοκίας περί «επιστροφής» κι επανάκαμψης του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ: μετά την κινητικότητα και το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει το τελευταίο διάστημα, και πλέον τη σχετική δυναμική που εμφανίστηκε στην κάλπη, πολλοί ποντάρουν στο αφήγημα ότι μπορεί να ξαναγίνει μεγάλο κόμμα. Η προσδοκία αυτή καλλιεργείται και από τους ίδιους τους διεκδικητές της ηγεσίας, αλλά και από ένα κομμάτι των μήντια που ενδεχομένως βλέπει μια ευκαιρία για ένα ανάχωμα αξιώσεων στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κλίμα αυτό πάντως, μάλλον δε θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, ειδικά αν συνεχίζει να μην παρουσιάζει ανοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις παρά την κυβερνητική φθορά.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Αποτελέσματα: «Καθαρό» προβάδισμα Ανδρουλάκη, δεύτερος ο Παπανδρέου

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ απόψε επιστρέφει (Video)

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Διαφορετικά ψήφισε η Αττική

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 12:07