Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Ο μπακλαβάς ψυγείου ή κρύος μπακλαβάς είναι μια παραλλαγή του πιο διάσημου γλυκού της Τουρκίας και ένα από τα αγαπημένα ολόκληρου του κόσμου. Φτιάχνεται όπως ο κλασσικός με φύλλα αλλά είναι πιο ελαφρύς, με σιρόπι που περιέχει γάλα, ενώ γεμίζεται με φιστίκια Αιγίνης και πασπαλίζεται με σοκολάτα ή σκόνη κακάο.
500 γραμμάρια φύλλο κρούστας για γλυκά ή φύλλο Βηρυτού (λεπτό)
250 γραμμάρια βούτυρο καλής ποιότητας αγελαδινό ή έτοιμο κλαριφιέ
2 φλιτζάνια χοντροτριμμένα φιστίκια Αιγίνης
Για το σιρόπι
3 φλιτζάνια ζάχαρη κρυσταλλική
3 φλιτζάνια γάλα
1 βανίλια
Για το πασπάλισμα
50 γραμμάρια πικρή σοκολάτα τριμμένη + λίγο σκόνη κακάο, ανακατεμένα
Λίγο αλεσμένο φιστίκι Αιγίνης
Αρχικά, ετοιμάστε το σιρόπι, βάζοντας τη ζάχαρη με το γάλα σε ένα κατσαρολάκι. Ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και μόλις αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει για 10 λεπτά. Αποσύρετέ το, βάλτε τη βανίλια και αφήστε το στην άκρη, διατηρώντας το ζεστό. Στο μεταξύ σε ένα άλλο κατσαρολάκι, λιώστε το βούτυρο και στραγγίστε το με ένα πολύ λεπτό στραγγιστήρι ή μερικές γάζες. Αν αγοράσετε έτοιμο βούτυρο κλαριφιέ, δεν χρειάζεται να κάνετε αυτή τη διαδικασία. Στη συνέχεια πάρτε τα μισά φύλλα κρούστας και αφού λαδώσετε καλά ένα ταψί όσο το μέγεθός τους, στρώστε τα ένα-ένα, αλείφοντας το βούτυρο ανάμεσά τους. Πασπαλίστε με τα φιστίκια μια στρώση και σκεπάστε με τα υπόλοιπα μισά, στρώνοντάς τα ένα-ένα και αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με το βούτυρο, με την ίδια διαδικασία. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράξτε τον μπακλαβά σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Αν έχει περισσέψει, βούτυρο, λιώστε το ξανά αν έχει κρυώσει και περιχύστε με αυτό τον μπακλαβά από πάνω. Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170Ο C μέχρι να ροδίσει, περίπου 1 ώρα. Στα μισά περίπου του ψησίματος, βγάλτε το ταψί από το φούρνο και αδειάστε τα περισσεύματα βουτύρου, γέρνοντας με προσοχή το σκεύος. Όταν είναι έτοιμος, επαναλάβετε αν χρειάζεται την ίδια διαδικασία για το στράγγισμα και σιροπιάστε τον με το ζεστό σιρόπι. Πασπαλίστε με την τριμμένη σοκολάτα και τα αλεσμένα φιστίκια, βάλτε τον στο ψυγείο για 1-2 ώρες και απολαύστε!
Διαβάστε επίσης:
Εορταστική πατατοσαλάτα γιαουρτλού σε ταρτιέρα
Πατροπαράδοτοι κουραμπιέδες των Χριστουγέννων
Pasta΄ncasciata, τα φιλμ νουάρ ζυμαρικά του επιθεωρητή Μονταλμπάνο
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.