search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:14
MENU CLOSE

Οι «Έξι νύχτες στην Ακρόπολη» του Σεφέρη τα Χριστούγεννα στην ΕΡΤ2 (Video)

15.12.2021 16:54
seferis_seira

Το μοναδικό μυθιστόρημα του νομπελίστα ποιητή μας Γιώργου Σεφέρη, «Έξι νύχτες στην Ακρόπολη»,  το οποίο πριν από περίπου τρία χρόνια αποφασίστηκε να οπτικοποιηθεί από την ΕΡΤ, επιτέλους μπήκε στον προγραμματισμό της κρατικής τηλεόρασης και θα βγει στον αέρα από την ΕΡΤ2 μέσα στις γιορτές.

Πρόκειται για ένα ερωτικό, ψυχολογικό μυθιστόρημα. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι εξαιρετική. Σε πολλά σημεία είναι λυρική. Βέβαια άλλο το λογοτέχνημα άλλο αυτό που ορίζει η τηλεοπτική συνθήκη την οποία ανέλαβε να υπηρετήσει με τη σκηνοθεσία του ο Γιάννης Διαμαντόπουλος.

Ξεκάθαρα πρόκειται για σειρά εποχής αφού ο διάσημος Έλληνας συγγραφέας τοποθετεί  την πλοκή χρονικά προς το τέλος της δεκαετίας του 1920.

Με αφορμή την επιστροφή ενός νέου από το εξωτερικό, μια παρέα έξι ατόμων (αγοριών και κοριτσιών) της Αθήνας της εποχής εκείνης,  η οποία έχει χαθεί για πάρα πολλά χρόνια, αποφασίζει να βρεθούν και πάλι για να θυμηθούν τα παλιά αλλά και να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους.

Επεισόδιο και πανσέληνος

Για το λόγο αυτό δίνουν ραντεβού στο βράχο της Ακρόπολης για έξι συνεχείς πανσελήνους προσπαθώντας να ανακαλύψουν τον κρυμμένο συμβολισμό του μνημείου, σε αναζήτηση νοήματος για τις χωρίς ελπίδα ζωές τους.

Κεντρικός ήρωας της σειράς είναι ο Στρατής θαλασσινός (τον οποίο υποδύεται ο Φοίβος Μαρκιανός) ο πλέον έμπιστος φίλος του Σεφέρη.

Ο Θαλασσινός επιστρέφει από το Παρίσι στην Αθήνα και κινητοποιεί μια παρέα επτά αγοριών και κοριτσιών, η οποία είχε χαθεί  για πολλά χρόνια, να ξαναβρεθεί, να θυμηθεί τα παλιά.

Τα μέλη της συντροφιάς αυτής βλέπουν την επανασύνδεση και ως  καλή  ευκαιρία για να γνωριστούν αναμεταξύ τους καλύτερα, ίσως και να ξανασυστηθούν σε μια εντελώς διαφορετική συνθήκη, πιο ώριμη και κατασταλαγμένη.

Επανασύνδεση  και προσωπικές αναζητήσεις

Για το λόγο αυτό συναποφασίζουν να συναντιόνται στον βράχο της Ακρόπολης για έξι συνεχόμενες πανσελήνους, προσπαθώντας να ανακαλύψουν τον κρυμμένο συμβολισμό του μνημείου, αλλά και να μοιραστούν τις δικές τους προσωπικές ανησυχίες.

Εκεί, σε αυτές τις συναντήσεις ο Θαλασσινός βρίσκει ευκαιρία για να μοιραστεί προβληματισμούς για τη φιλία, τον έρωτα και την εξομολόγηση.

 Τα υπόλοιπα παιδιά της παρέας  η Σαλώμη, η Λάλα, ο Καλλικλής, ο Νικόλας, ο Νώντας και η Μαριγώ μέσα από τις συναντήσεις αυτές στην Ακρόπολη έρχονται πιο κοντά ο ένας με τον άλλον, ταυτόχρονα ερωτεύονται, συγκρούονται και βγάζουν ο ένας του άλλου ό,τι όμορφο και άσχημο υπάρχει μέσα του.

Προβληματισμοί, ανησυχίες, επιθυμίες, ανομολόγητοι πόθοι, εκφράζονται μέσα σε μια φορτισμένη ατμόσφαιρα καθώς η Ελλάδα είναι με ανοιχτές ακόμα τις πληγές της Μικρασιατικής Καταστροφής και του Εθνικού Διχασμού.

Πρωταγωνιστούν: Φοίβος Μαρκιανός (Στράτης), Γρηγορία Μεθενίτη (Σαλώμη), Γιώργος Βουρδαμής (Καλλικλής), Γιώργος Μερτζιάνης (Νώντας), Απόστολος Καμιτσάκης (Nικόλας), Ελίζα Σκολίδη (Λάλα) και  Κατερίνα Μισιχρόνη (Σφίγγα).

Συμμετέχουν επίσης στη σειρά: Οι Γιώργος Αρμένης,  Γιώργης Κοντοπόδης, Σταμάτης Τζελέπης,  Χρήστος Κελαντώνης,  Θωμαϊς Ανδρούτσου, Νότα Παρούση,  Μαρία Εγγλεζάκη,  Ρένα Λύκου,  Ελένη Βουτυρά,  Πάνος Κρανιδιώτης,  Χρήστος Χαλβατζάρας,  Ντίνος Σούτης, Σπύρος Κουβαρδάς, ο Νίκος Καραγιώργης,  Κωνσταντίνα Τζώρτζη,  Γιάννης Ζωγράφος,  Αρθούρος Ιωαννίδης,  Σάββας Καρακατσάνης,  Σπύρος Κατηφόρης,  Θοδωρής Προκοπίου, Τάκης Δεληγιάννης,  Κατερίνα Αντωνιάδου,  Σοφία Πριαγγέλου.

Σημεία της Αττικής «επέστρεψαν» στις αρχές του 20ου αιώνα

Τα γυρίσματα της σειράς έγιναν στην Αττική τους προηγούμενους μήνες, με την ατμόσφαιρα τα δεκαετίας του 1930 να πρωταγωνιστεί στα σκηνικά και τα κοστούμια.

Εκτός από την Ακρόπολη, η οποία κυριαρχεί στη σειρά, σε πρωινές και νυχτερινές σκηνές υπό την Πανσέληνο, σκηνικά για τις ιστορίες των ηρώων έγιναν χώροι όπως η Αρχαία Αγορά, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ σκηνές πραγματοποιήθηκαν σε μέρη όπως η Κηφισιά, η Κερατέα, το Μαρκόπουλο, το Λαύριο, ο Διόνυσος, η ταβέρνα Κοτταρού κ.ά.  

Η μίνι σειρά «Έξι νύχτες την Ακρόπολη», κύκλου έξι επεισοδίων  σε παραγωγή της Badcrowd (Νίκου Μουστάκα- Νάνσυς Κοκολάκη) , έχει προγραμματισμένη πρεμιέρα στις 26 Δεκεμβρίου θα προβάλλεται καθημερινά στις 21.00 από την ΕΡΤ2 και θα ολοκληρωθεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Διαβάστε επίσης

Freedom Pass: Εξάμηνη παράταση για το voucher των 150 ευρώ – Ποιοι τα δικαιούνται

Ελένη Μενεγάκη: «Ήμουν τριών μηνών έγκυος και απέβαλα – Μετά πήγα στην εκπομπή, ήμουν ερείπιο ψυχολογικά» (Video)

Μητσοτάκης στην Handelsblatt: Δεν πιστεύω ότι είναι εφικτός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε επίπεδο Ευρώπης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:14