Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Παρά την πανδημία, η ζωή προχωρά. Και ενώ η διαχείριση της υγειονομικής κατάστασης φαίνεται να τάραξε τα θεμέλια σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, τελικά μάλλον αλώβητες βγήκαν οι κυβερνήσεις των περισσοτέρων, θα έλεγε κανείς.
Στην Ολλανδία, ο Μαρκ Ρούτε παραιτήθηκε, αλλά και πάλι πρωθυπουργός είναι. Στη Βρετανία, που «στενάζει» από τον κορωνοϊό, ο Μπόρις Τζόνσον κλονίζεται, αλλά παραμένει στη θέση του.
Το 2022, που βρίσκεται προ των πυλών, έχει εκλογικές αναμετρήσεις που όλοι ευελπιστούν να μην γίνουν σε συνθήκες πανδημίας. Τουλάχιστον οι υποψήφιοι, αν όχι οι πολίτες. Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, εκλογές σε Σουηδία και Πορτογαλία αλλά και στα πολύπαθα Βαλκάνια (Σερβία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη).
Ο Εμανουέλ Μακρόν θα διεκδικήσει την άνοιξη του νέου έτους εκ νέου την Προεδρία. Θεωρείται ακλόνητο φαβορί, αφού ακόμα και εν μέσω πανδημίας, περιοριστικών μέτρων, εκτόξευσης τιμών των αγαθών απολαύει υψηλής δημοφιλίας. Τουλάχιστον έως τώρα. Απέναντί του η πάλαι ποτέ μεγάλη του αντίπαλος Μαρίν Λεπέν μάλλον έχει χάσει την επιρροή της στο εκλογικό σώμα, ενώ το ακόμα πιο ακροδεξιό «πυροτέχνημα» του Ερίκ Ζεμούρ δεν φαίνεται να πείθει παρά μόνο ένα φανατισμένο κοινό, ψαρεύοντας στα θολά νερά των αντιεμβολιαστών και αρνητών.
Η νέα αντίπαλος του Μακρόν ονομάζεται Βαλερί Πεκρές και είναι η νέα ηγέτιδα του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών. Ο φιλελεύθερος Μακρόν, εκμεταλλευόμενος τη δίνη των σκανδάλων στην οποία περιέπεσε τα τελευταία χρόνια το ρεπουμπλικανικό κόμμα (βλ. Σαρκοζί), μάζεψε το συγκεκριμένο ακροατήριο και στόχος του είναι να το κρατήσει στις εκλογές της άνοιξης. Με την Πεκρές απέναντί του όμως κάτι τέτοιο δεν θα είναι περίπατος.
Η Πεκρές θεωρείται «μετριοπαθής» για τα δεδομένα του συντηρητικού κόμματος LR και ο γαλλικός Τύπος επισημαίνει ότι απευθύνεται στους «κεντροδεξιούς» ψηφοφόρους στους οποίους στηρίζεται ο Μακρόν, ενώ σε τελευταίες δημοσκοπήσεις λαμβάνει ποσοστό έως και 17%, περίπου όσο και η Λεπέν.
Χαρακτηρίζει τον εαυτό της κράμα Θάτσερ και Μέρκελ, και έχει υψηλή απήχηση στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Μέντοράς της υπήρξε ο Νικολά Σαρκοζί. Ο λόγος της για το μεταναστευτικό είναι μετριοπαθής, ωστόσο υπόσχεται μείωση των αιτήσεων αδειών παραμονής σε μετανάστες εκτός Ε.Ε. Έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης στα 65 έτη, του «συμμαζέματος» του δημόσιου τομέα αλλά και της κατάργησης – και τυπικά – του 35ώρου.
Πάντως το ποιος θα είναι ο ένοικος του Ελιζέ θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά μετά την αλλαγή κυβέρνησης στη Γερμανία και την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Γαλλίας – Ιταλίας.
Η Μαγκνταλένα Άντερσον, η Σουηδέζα πρωθυπουργός, αιφνιδίασε πριν από έναν μήνα με την παραίτησή της μέσα σε επτά ώρες, αλλά τελικά εκλέχτηκε πάλι στο αξίωμα, κυβερνώντας όμως τώρα με τη μειοψηφία του κόμματος του Σοσιαλδημοκρατών. Το σύστημα της Σουηδίας, στην περίπτωση παραίτησης πρωθυπουργού, δεν προβλέπει διερευνητικές εντολές, αλλά ανασύσταση του Κοινοβουλίου.
Από το 1979 δεν έχει υπάρξει άλλη κυβέρνηση με τόσο μικρή υποστήριξη. Περιπλέκοντας την εικόνα, η Άντερσον θα πρέπει να κυβερνήσει με έναν προϋπολογισμό ο οποίος έχει διαμορφωθεί εν μέρει από τρία αντιπολιτευόμενα κόμματα, περιλαμβανομένου του αντιμεταναστευτικού Σουηδοί Δημοκράτες, των οποίων τα εκλογικά κέρδη την τελευταία δεκαετία βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής αναταραχής στη Σουηδία.
Η αδύναμη θέση της οφείλεται σε ένα τελματωμένο Κοινοβούλιο στο οποίο ούτε η Κεντροαριστερά ούτε η Κεντροδεξιά μπορούν να συγκροτήσουν πλειοψηφία από μόνες τους. Οι εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ενδέχεται να μην ξεκαθαρίσουν το τοπίο, καθώς οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν μεγάλες αλλαγές στη συνολική πολιτική ισορροπία.
Παρατεταμένη προεκλογική περίοδος χαρακτηρίστηκε το 2021 για τη Σερβία, που «νίκησε» τον κορωνοϊό στην αρχή του έτους για να ηττηθεί μερικούς μήνες αργότερα. Ο Βούτσιτς επένδυσε σε ένα μεγάλο εμβολιαστικό πρόγραμμα παραλαμβάνοντας εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου, τη στιγμή που ακόμη και ανεπτυγμένες χώρες έψαχναν για μερικές χιλιάδες δόσεις. Αλλά το κύμα της παραλλαγής Δέλτα ήρθε τελικά να σαρώσει τη Σερβία την άνοιξη του 2021, αλλά και το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου.
Η άρνηση της πολιτικής ηγεσίας να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19 θα μπορούσε ενδεχομένως να ερμηνευτεί και από το γεγονός ότι η χώρα, άτυπα, βρίσκεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Τον Απρίλιο του 2022 θα διεξαχθούν εκλογές σε όλα τα επίπεδα εξουσίας.
Οι πολίτες θα κληθούν στις κάλπες για να εκλέξουν Πρόεδρο Δημοκρατίας, εκπροσώπους στο Κοινοβούλιο όπως και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι προηγούμενες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2020 ανέδειξαν μία Βουλή που αποτελείται μόνο από βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού που συνθέτουν το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Αλεξάνταρ Βούτσιτς και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) του Ίβιτσα Ντάτσιτς. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρισαν τις προηγούμενες εκλογές και έτσι στην ουσία σήμερα στη Σερβία έχουμε μονοκομματική Βουλή.
Ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν κανονικά στην εκλογική διαδικασία του φθινοπώρου του 2022.
Διαβάστε επίσης:
Αναλένα Μπέρμποκ: Στο σπίτι με τα παιδιά θα μείνει ο σύζυγος της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών
Μετάλλαξη Όμικρον: Επελαύνει στη Βρετανία – Ρεκόρ κρουσμάτων σε μία μέρα
Περίεργοι νόμοι του Ισραήλ: Αυστραλός χώρισε και του απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα για… 8.000 χρόνια
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.