search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:23
MENU CLOSE

Χατζηδάκης: 73% αύξηση στην έκδοση συντάξεων το 2021

03.01.2022 12:49
xatzidakis_new

Για μεγάλη αύξηση στον αριθμό έκδοσης νέων συντάξεων μέσα στο 2021 έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

«Το 2021 εκδόθηκαν περίπου 225.000 αποφάσεις για συντάξεις την στιγμή που το 2020 είχαν εκδοθεί 161.000 και το 2019 130.000 συντάξεις», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ καθώς η αύξηση αγγίζει και το 73% σε σύγκριση με το 2019», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε επίσης ότι «μέσα στον Ιανουάριο, όσο πιο νωρίς μπορούμε θα επιδιώξουμε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το νέο κατώτατο μισθό».

«Πρεμιέρα» για το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης 

Εν τω μεταξύ, σήμερα ενεργοποιήθηκε το νέο μοντέλο για την επικουρική ασφάλιση των νέων, καθώς από 1η Ιανουαρίου 2022 ξεκίνησε να λειτουργεί το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) και υποδέχεται τους νέους που μπαίνουν στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά από 1.1.2022 ως εργαζόμενοι με υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση.

Από 1.1.2023, όλοι οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών θα μπορούν προαιρετικά να ενταχθούν στο ΤΕΚΑ.

Το ΤΕΚΑ είναι το Ταμείο που θα διαχειρίζεται τους προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς των νέων ασφαλισμένων («ατομικοί κουμπαράδες») και είναι ο φορέας υλοποίησης των προβλέψεων του νόμου «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά» (Ν. 4826/2021) που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Κεντρικός πυλώνας του νέου μοντέλου είναι η εισαγωγή των «ατομικών κουμπαράδων» για τις επικουρικές συντάξεις των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, καθώς και όσων νέων μέχρι 35 ετών το επιλέξουν.

 «Η έναρξη της λειτουργίας του νέου Ταμείου ΤΕΚΑ σηματοδοτεί την απαρχή της εφαρμογής μιας εκ των βασικών προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Βάζουμε σε ευρωπαϊκή τροχιά την επικουρική ασφάλιση, εισάγοντας το κεφαλαιοποιητικό σύστημα ή σε απλά ελληνικά τον “ατομικό κουμπαρά” για αυτούς που μπαίνουν στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά από 1η Ιανουαρίου 2022- και για όσους είναι μέχρι 35 ετών και αποφασίσουν να ενταχθούν στο νέο σύστημα από 1η Ιανουαρίου 2023. Η παρέμβαση αυτή αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των νέων προς το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς ο νέος ασφαλισμένος θα αποκτήσει σημαντικό έλεγχο πάνω στη σύνταξή του και στο τελικό της ύψος. Δεν θα αποφασίζουν άλλοι γι’ αυτόν, χωρίς αυτόν. Η ευρωπαϊκή εμπειρία την οποία ακολουθούμε δείχνει ότι το νέο μοντέλο θα οδηγήσει σε υψηλότερες επικουρικές συντάξεις από 43% έως 68% για τους νέους ασφαλισμένους», σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα 534 ευρώ: Η λίστα των ΚΑΔ που δικαιούνται αναστολές συμβάσεων τον Ιανουάριο (Video)

Χειμερινές εκπτώσεις: Πρεμιέρα στις 10 Ιανουαρίου – Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

ΕΦΚΑ-ΟΑΕΔ: Τα επιδόματα και οι συντάξεις που καταβάλλονται από σήμερα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:23