search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 08:34
MENU CLOSE

Διπλωματικό επεισόδιο για Τζόκοβιτς: «Θρίλερ» στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης και σερβική παρέμβαση

05.01.2022 21:04
nole-australia-new
Η πρώτη φωτογραφία του Τζόκοβιτς από το αεροδρόμιο της Μελβούρνης

Πρόβλημα με την άδεια εισόδου του κορυφαίου τενίστα Νόβακ Τζόκοβιτς στην Αυστραλία τον καθιστά υπό κράτηση στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης. Σερβικές πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να συλληφθεί.

Δεν του επιτρέπουν να χρησιμοποιήσει το κινητό του  και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση.

Για το θέμα μίλησε στο  B92 της Σερβίας ο πατέρας του Νόβακ Τζόκοβιτς, Σέρτζαν, ο οποίος σημείωσε:  «Κανείς δεν τον αφήνει να βγει. Υπάρχουν δυο αστυνομικοί μπροστά από το δωμάτιο όπου κρατείται» σχολίασε.

Πάντως στη Σερβία κάνουν λόγο για πολιτικά παιχνίδια των Αυστραλών.

Στις 04:00 τοπική ώρα ο Κροάτης προπονητής του Τζόκοβιτς, Γκόραν Ιβανίσεβιτς «ανέβασε» μια φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram από το χώρο του αεροδρομίου όπου βρίσκεται αυτός και άλλα μέλη του προπονητικού τιμ σχολιάζοντας δηκτικά: «Όχι και το πιο συνηθισμένο ταξίδι…»

Νωρίτερα, η συνοριακή αρχή ζήτησε από την κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτώρια να δεχτεί την βίζα του Σέρβου – αίτημα που όπως γνωστοποίησε η βουλευτής Τζάλα Πούλφορντ, απορρίφθηκε.

Ο Κρεγκ Τάιλι, CEO της «Tennis Australia» και διευθυντής αγώνων του πρώτου Grand Slam της σεζόν που ξεκινάει σε 12 μέρες στη Μελβούρνη, τοποθετήθηκε για το θέμα ρίχνοντας το μπαλάκι στον Τζόκοβιτς.

«Κατανοούμε πλήρως την αναστάτωση όλων καθώς είναι γνωστές οι απόψεις του Νόβακ (Τζόκοβιτς) σχετικά με τον εμβολιασμό. Ωστόσο, εναπόκειται σε αυτόν να συζητήσει δημόσια για την κατάστασή του και για τους λόγους που πήρε την εξαίρεση. Εμείς δεν είμαστε σε θέση, δεν είναι και νόμιμο, να αποκαλύψουμε τους λόγους και να δημοσιοποιήσουμε ιατρικές πληροφορίες», ανέφερε και ξεκαθάρισε πως η ιατρική εξαίρεση που έλαβε ο Τζόκοβιτς, πάρθηκε μετά από διερεύνηση στοιχείων και δεδομένων.

Η χθεσινή ανακοίνωση του Σέρβου τενίστα στα social media ότι έχει λάβει ιατρική άδεια που του επιτρέπει να αγωνιστεί ανεμβολίαστος στη Μελβούρνη, εξόργισε τους πολίτες της Αυστραλίας που απειλούν να μποϊκοτάρουν το Grand Slam.

«Ο Νόβακ έκανε αίτηση για ιατρική εξαίρεση που του δόθηκε μετά από διαδικασία ενδελεχούς ελέγχου από δύο ξεχωριστές ανεξάρτητες ομάδες ιατρικών ειδικών. Η μία από αυτές ήταν η Ανεξάρτητη Ομάδα Ελέγχου Ιατρικής Εξαίρεσης που ορίστηκε από τo Τμήμα Υγείας της Βικτώρια. Αξιολόγησαν όλες τις αιτήσεις για να δουν αν πληρούν τις οδηγίες της Australian Technical Advisory Group on Immunisation (ATAGI)», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η διοργανώτρια Αρχή του «Tennis Australia».

«Δεν πρέπει να υπάρχουν ειδικοί κανόνες για τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Κανένας απολύτως… Αναμένουμε την παρουσίασή του και ποια στοιχεία μας παρέχει για να το υποστηρίξει αυτό», δήλωσε νωρίτερα  ο Σκοτ Μόρισον σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως ανακοίνωσε η πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώρια, ο Νόβακ Τζόκοβιτς ήταν ένας από του 26 αθλητές που ζήτησαν να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Η απόφαση των αρμοδίων αρχών έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Αυστραλία, όπου πάνω από το 90% των ατόμων άνω των 16 ετών να έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, με τους ένθερμους υποστηρικτές του τένις να απειλούν να μποϊκοτάρουν το ετήσιο τουρνουά τένις με το επιχείρημα της ειδικής μεταχείρισης του εννέα φορές παγκόσμιου πρωταθλητή.

Πάντως στη Σερβία κάνουν λόγο για πολιτικά παιχνίδια των Αυστραλών και τα τοπικά ΜΜΕ τονίζουν οτι τα έγγραφα του Τζόκοβιτς που αποδεικνύουν ότι δικαιούται ιατρικής εξαίρεσης για είσοδο στην Αυστραλία χωρίς εμβολιασμό είναι 100% έγκυρα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν ο Τζόκοβιτς έχει νοσήσει τους προηγούμενους μήνες (μέχρι στιγμής ξέραμε ότι είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό το καλοκαίρι του 2020), η νόσηση του έχει πιστοποιηθεί και το τυπικό λάθος που έγινε με τη συμπλήρωση του λάθος εντύπου στη βίζα δεν μπορεί να του στερήσει την είσοδο στη χώρα και πολύ περισσότερο τη συμμετοχή του στο τουρνουά.

Επιπροσθέτως οι Σέρβοι τονίζουν ότι ο Τζόκοβιτς και οι συνεργάτες του ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή ότι το τυπικό λάθος θα διορθωθεί και θα αποσταλλούν τα σωστά έντυπα, αλλά προφανώς αυτή ήταν η ευκαιρία που έψαχναν κάποιοι πολιτικοί για να κάνουν τα δικά τους παιχνίδια απαιτώντας την απέλαση του.

Επιπλέον, πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση της Σερβίας να παίρνει θέση στο όλο ζήτημα, καλώντας τον πρέσβη της Αυστραλίας στο Βελιγράδι για εξηγήσεις, αλλά και για να εκφράσει την απαίτηση της να σταματήσει η κράτηση του Τζόκοβιτς στο αεροδρόμιοο και να του επιτραπεί η είσοδος στη χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Αυστραλία: Δεν δέχτηκαν τη βίζα του Τζόκοβιτς

Βοτανικός-διπλή ανάπλαση: Στον Παναθηναϊκό για 49 έτη το 15% των εσόδων

Πρωθυπουργός Αυστραλίας για ιατρική εξαίρεση Τζόκοβιτς: «Επαρκή στοιχεία ή… σπίτι του με το πρώτο αεροπλάνο»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 08:33