search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 23:57
MENU CLOSE

Χουλουσί Ακάρ: «Η Ελλάδα να κάτσει εκεί που κάθεται» (Video)

08.01.2022 19:45
Xoulousi Akar_new

Νέες προκλητικές δηλώσεις έκανε ο Χουλουσί Ακάρ σε εκπροσώπους των ΜΜΕ στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι τα θέματα άμυνας και ασφάλειας πρέπει να μένουν μακριά από την καθημερινή πολιτική και δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο πολεμικής, καθώς και ότι, στη χώρα του, το θέμα της άμυνας και της ασφάλειας είναι θέμα 84 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Είναι θέμα όλων των τομέων. Ο Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να παρουσιάσει την Τουρκία ως επεκτατική χώρα, γεγονός που χαρακτήρισε παράδοξο: «Δεν τρώνε, δεν πίνουν, αλλά όλο κάτι λένε κάθε μέρα. Θα δείξουμε την αλήθεια. Είμαστε δυνατοί γιατί έχουμε δίκιο», είπε.

Αντίθετη με το διεθνές δίκαιο η επεκτατική προσέγγιση της Ελλάδας

Ο Ακάρ είπε ότι τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών είναι: «Το πλάτος των χωρικών υδάτων, ο εναέριος χώρος, η γραμμή FIR, οι συγκρούσεις για την περιοχή Έρευνας και Διάσωσης, η παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος, η κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών, νησίδων και βραχονησίδων, οι αξιώσεις που αγνοούν τα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο, οι προκλητικές απόπειρες εξοπλισμού και άλλες προκλητικές δραστηριότητες, πρακτικές που περιορίζουν τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι παραβιάζονται ο εναέριος χώρος και τα χωρικά ύδατα. Υπάρχουν παραβιάσεις των πλοίων, παρά τις διεθνείς συμφωνίες, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 90 επισκέψεις υψηλού επιπέδου σε νησιά που δεν έχει μεταβιβαστεί η κυριαρχία τους στην Ελλάδα τον προηγούμενο χρόνο. Υπάρχει μια συνεχής πρόκληση. Υπάρχουν περιττά NOTAM και NAVTEX και ειδικότερα προκλήσεις κάποιων πολιτικών.

Η συμφωνία υπογράφηκε το 1988 κατά συναίνεση. «Ας μην γίνονται ασκήσεις σε θρησκευτικές και εθνικές γιορτές κατά την τουριστική περίοδο. Τα καταπατούν. Είναι σε μια συνεχή κινητικότητα. Στην τελευταία μας συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, “Ας συναντηθούν οι υπουργοί Τουρισμού, όχι εμείς”, είπα. “Ας αναπτύξουμε τον τουρισμό. Ας μειώσουμε την ένταση και τις ασκήσεις”. Tους λέμε για αυτά τα θέματα, δυστυχώς δεν μπορούμε να πάρουμε τις επιθυμητές απαντήσεις. Λένε, “η Τουρκία είναι εξωτερική απειλή”. Προσπαθούν να κερδίσουν ένα πλεονέκτημα, παρουσιάζοντάς την κατάσταση ως απειλή. Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι έχει σοβαρά προβλήματα. Κι όμως, είναι πρόθυμοι να αγοράσουν εξαιρετικά ακριβά οπλικά συστήματα. Αυξάνουν τον αμυντικό προϋπολογισμό. Είμαστε σύμμαχοι με την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα συνάπτει μνημόνιο συνεννόησης με διάφορες χώρες εντός του ΝΑΤΟ. Γιατί όλα αυτά όταν υπάρχει ΝΑΤΟ; Εξοπλίζονται εναντίον ποιών; Λέμε, τι είναι αυτός ο εξοπλισμός; Συνεχίζουν να έχουν αξιώσεις που είναι πέρα από το μπόι τους; Η συμμαχία εντός συμμαχίας αποδυναμώνει το ΝΑΤΟ», είπε.

Να αποφευχθούν «οι προκλήσεις»

Η Τουρκία ζήτησε σήμερα να αποφευχθεί κάθε «πρόκληση» πριν τις συνομιλίες που θα έχουν την επόμενη εβδομάδα ΗΠΑ και Ρωσία με στόχο την άμβλυνση της έντασης που έχει προκληθεί από την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι η Τουρκία, εκτιμά ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία μετά την ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί και Ρώσοι διπλωμάτες αναμένεται να συναντηθούν τη Δευτέρα στη Γενεύη, αφού η Μόσχα υπέβαλε μια σειρά αιτημάτων στην Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια την Τετάρτη οι Ρώσοι διπλωμάτες θα συναντηθούν με εκπροσώπους των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ, στην πρώτη αυτού του είδους συνάντηση από τον Ιούλιο του 2019.

«Ελπίζουμε ότι η ένταση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ θα επιλυθεί με ειρηνικά μέσα», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Άγκυρα. «Ας μην οξύνουμε την ένταση, ας αποφύγουμε τις προκλήσεις».

Ο Ακάρ καταφέρθηκε επίσης εναντίον του «μυστικού ή υποτιθέμενου» εμπάργκο, όπως το χαρακτήρισε, στην πώληση όπλων στην Τουρκία από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένες χώρες.

«Η αποδυνάμωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σημαίνει αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Ο Καναδάς μπλόκαρε τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία τον Απρίλιο του 2021 αφού ανακάλυψε ότι η τεχνολογία για drone που πουλούσε στην Άγκυρα χρησιμοποιήθηκε από το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο εναντίον της Αρμενίας.

Νωρίτερα, το 2020 οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία, αφού η Άγκυρα αγόρασε το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Ο Ακάρ πρόσθεσε εξάλλου ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει τις αρχές του Καζακστάν, που είναι αντιμέτωπες με διαδηλώσεις κατά της τιμής του αερίου οι οποίες εκτραχύνθηκαν σε φονικά επεισόδια.

Η Τουρκία προσπαθεί να ενισχύσει τους δεσμούς της με τις τουρκόφωνες χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπως το Καζακστάν, μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

«Το Καζακστάν είναι ένας από τους σημαντικούς μας εταίρους. Και χρειάζεται ειρήνη και τάξη το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Ακάρ.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Τοπτσής: Έχασε την μάχη με τον κορωνοϊό ο Παραολυμπιονίκης

Άγρια αντιπαράθεση και σπόντες του Πολάκη με τους Γεωργιάδη-Πλεύρη στα Social Media (Photos)

Γκάγκα-Κορωνοϊός: Μega εμβολιαστικό κέντρο για τον εμβολιασμό παιδιών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 23:55