search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:51
MENU CLOSE

Σύνδρομο Guillain-Barré: Αυτά είναι τα συμπτώματα της σπάνιας ασθένειας

12.01.2022 20:06
Πόνοι στις αρθρώσεις: Πού οφείλονται ανάλογα με τα συμπτώματα - Media

Το σύνδρομο Guillain-Barré, γνωστό ως GBS είναι ένα σπάνιο αλλά σοβαρό αυτοάνοσο σύνδρομο κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο υγιές νευρικό σύστημα και στο περιφερικό νευρικό σύστημα.

Οι ασθενείς νιώθουν αδυναμία, νωθρότητα και μυρμήγκιασμα, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση. Τα αίτια του συνδρόμου είναι άγνωστα. Πολλές φορές μια λοιμώδης ασθένεια όπως η πνευμονία ή η γαστρεντερίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε αυτή την ασθένεια.

Το σύνδρομο αυτό ωστόσο είναι αρκετά σπάνιο και επηρεάζει 1 στους 100.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και εγκεφαλικού. Δεν υπάρχει ίαση για την πάθηση αυτή, ωστόσο υπάρχει θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και την μείωση της διάρκειας της ασθένειας.

Υπάρχουν αρκετοί τύπου του συνδρόμου, ωστόσο το σύνδρομο που εμφανίζεται πιο συχνά είναι η οξεία φλεγμονώδης απομυελινωτική πολυριζονευροπάθεια (AIDP). Στην περίπτωση αυτή καταστρέφεται η μυελίνη, ένα «υλικό» το οποίο είναι υπεύθυνο για τον σχηματισμό περίβλημα γύρω από τα νεύρα.

Τα συνηθισμένα συμπτώματα

Το σύνδρομο αυτό στην ουσία αναγκάζει το ανοσοποιητικό σου σύστημα να επιτεθεί στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Μυρμήγιασμα ή αίσθημα μουδιάσματος στα δάκτυλα ή τις πατούσες

Αίσθημα αδυναμίας στα πόδια που ανεβαίνει προς τον κορμό και χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου.

δυσκολία στο περπάτημα

δυσκολία να κουνήσεις τα μάτια, το πρόσωπο, να μιλήσεις, να μασήσεις ή να καταπιείς

σοβαρός πόνος στη μέση και προς τα κάτω

απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης

ταχυκαρδίες

δυσκολία στην αναπνοή

παράλυση

Τα αίτια πίσω από την πάθηση δεν είναι γνωστά ωστόσο δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που είχαν διάρροια ή κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού και ακολούθως ανέπτυξαν το σύνδρομο αυτό.

Αυτό που φαίνεται να επηρεάζει το σύνδρομο είναι ένα άλλο σύνδρομο το Campylobacter jejuni infection. Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα βακτήρια που προκαλούν διάρροια στις ΗΠΑ και συνήθως εντοπίζεται σε φαγητά τα οποία δεν έχουν μαγειρευτεί καλά, ειδικά τα πουλερικά.

Οι ακόλουθες λοιμώξεις έχουν επίσης συσχετιστεί με το σύνδρομο αυτό:

γρίπη

κυτταρομεγαλοϊός,(CMV) ο οποίος πρόκειται για ένα στέλεχος του έρπη

Ο ιός Epstein-Barr

Η μονονουκουλέωση

Πνευμονία από μυκόπλασμα, η οποία πρόκειται για άτυπη πνευμονία (κρυφή) η οποία προκαλείται από μικροοργανισμούς

HIV ή AIDS

Τα εμβόλια της γρίπης όπως και κατά του κορονοϊού (AstraZeneca και της J&J ) φαίνεται επίσης να έχουν κάποια σύνδεση με το σύνδρομο αυτό χωρίς να υπάρχουν ακόμα πολλές εξηγήσεις γύρω από αυτό. Σύμφωνα με το CDC είναι πιο σύνηθες να προκληθεί από τη γρίπη το σύνδρομο αυτό παρά από το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Διαβάστε επίσης:

Μετάλλαξη Όμικρον: «Ο κύκλος της θα κλείσει σε 1-2 μήνες» εκτίμησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης- Τι ισχύει για τις επαναμολύνσεις

Κορωνοϊός: Σχεδόν 25.000 νέα κρούσματα, άνοδος σε διασωληνώσεις

Πώς θα εκδίδουν βεβαίωση θετικού rapid test οι εργαζόμενοι για απουσία από την εργασία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:50