search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:14
MENU CLOSE

Μετρό Θεσσαλονίκης: Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στον σταθμό Βενιζέλου – Μπλοκάρουν εκ νέου την κατασκευή του έργου

20.01.2022 10:08
metro thessalonikis arxaia new

Νέα ευρήματα που παραπέμπουν στα ρωμαϊκά χρόνια αποκαλύπτονται στον σταθμό της Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ αυτών ρωμαϊκούς αγωγούς ύδρευσης, γεγονός που πηγαίνει ακόμη πιο πίσω την χρονολόγηση της σημερινής Εγνατίας οδού.

Επιπλέον, έχει βρεθεί ένα ωραίο δάπεδο βυζαντινής εποχής, πλήθος νομισμάτων, αλλά και τμήματα της αρχαίας τοιχοποιίας.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η ανασκαφή σε βαθύτερα στρώματα και δεν αποκλείεται να έρθουν στο φως ευρήματα ακόμη παλαιότερα, της ελληνιστικής εποχής.

Πληροφορίες του voria.gr, αναφέρουν ότι τα νέα ευρήματα ενισχύουν τη γνώση των αρχαιολόγων με στοιχεία για την πολεοδομία και την τεχνολογία της βυζαντινής -κυρίως- εποχής, ενώ μελετώνται οι ρωμαϊκοί αγωγοί και τα νομίσματα παλαιότερων εποχών.

Παρα τα νεα ευρήματα πάντως – που υπολογίζεται ότι θα καθυστερήσουν και άλλο τις εργασίες κατασκευής του έργου– συνεχίζεται κανονικά η απόσπαση των αρχαιοτήτων.

Αυτές τις μέρες απομακρύνονται τμήματα λασπόχτιστης τοιχοποιίας, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, λόγω των σαθρών υλικών κατασκευής και για το λόγο αυτό λαμβάνονται επιπλέον μέτρα ακαμψίας στις άκρες των σκαμμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες εκδόθηκε η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία θα συνεχιστούν οι εργασίες για την απόσπαση των αρχαιοτήτων.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι ανάλογες μεταφορές έχουν γίνει και κατά το παρελθόν, όπως αυτή που αφορά σε τμήμα των ίδιων αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, που έχει ήδη μεταφερθεί κατ’ εφαρμογή υπουργικής απόφασης του έτους 2017, η νομιμότητα της οποίας δεν έχει αμφισβητηθεί.

Οι αρχαιότητες που αποσπώνται μεταφέρονται σε ειδικό χώρο, όπου φυλάσσονται και άλλα ευρήματα των ανασκαφών του μετρό, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, όπου θα συντηρηθούν και θα επιστρέψουν για την επανατοποθέτησή τους, σε ποσοστό άνω το 90%.

Διαβάστε επίσης

Αχαΐα: Στάχτη έγινε σχολικό λεωφορείο λίγο πριν παραλάβει μαθητές (Photos/Video)

Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Τι ισχυρίζονται οι τρεις εμπλεκόμενοι στις καταθέσεις τους

Κορωνοϊός-Προειδοποίηση Παυλάκη: Πιθανή αναζωπύρωση Δέλτα και Όμικρον

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:13