search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 03:27
MENU CLOSE

Ντοκιμαντέρ: Το «Latin noir» του Ανδρέα Αποστολίδη, για τη Λατινική Αμερική και το αστυνομικό μυθιστόρημα

21.01.2022 13:52
LATIN NOIR 2

Τη σύνδεση ανάμεσα στις αυταρχικές κυβερνήσεις και το αστυνομικό μυθιστόρημα στη Λατινική Αμερική αναζητά  το «Latin noir», το νέο, μεγάλου μήκους, κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Αποστολίδη.

Η ταινία διερευνά πώς μια νέα γενιά συγγραφέων οδηγήθηκε στη συγγραφή νουάρ ιστοριών μυστηρίου, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ωμή κρατική βία, την αυξημένη εγκληματικότητα και τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το ντοκιμαντέρ ξεδιπλώνει ντοκουμέντα από την ιστορία των κινημάτων και των δικτατοριών των χωρών αυτών της δεκαετίας του ‘70 και του ’80, αποσπάσματα από εμβληματικές κινηματογραφικές ταινίες και φιλοξενεί συνεντεύξεις των συγγραφέων που συμμετείχαν ενεργά στην πολιτική ζωή των χωρών τους.

Το ομότιτλο βιβλίο-έρευνα (εκδ. Άγρα) του Ανδρέα Αποστολίδη αποτέλεσε τη βάση του σεναρίου.

Η ταινία ταξιδεύει στην Αργεντινή, στη Χιλή, στο Μεξικό, στο Περού, στην Κούβα και στην Ισπανία, με σκοπό να μελετήσει τα ίχνη του έργου και της ζωής των διάσημων συγγραφέων Λεονάρντο Παδούρα, Λούις Σεπούλβεδα, Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, Γκιγιέρμο Όρσο και Κλαούντια Πινιέιρο.

Ο Ανδρέας Αποστολίδης μαζί με τον μεταφραστή λογοτεχνικών βιβλίων Κρίτωνα Ηλιόπουλο συνάντησαν και συνομίλησαν με τους συγγραφείς. Συνάντησαν επίσης και μάρτυρες των γεγονότων που έπνευσαν τα μυθιστορήματά των συγγραφέων.

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Αποστολίδης, ήθελε να αφηγηθεί «μια ιστορία επίκαιρη, η οποία συνδέεται με κρίσιμες εξελίξεις της εποχής μας, την παγκόσμια οικονομική κρίση και την προάσπιση της δημοκρατίας».

Με αφορμή την έξοδο της ταινίας τεκμηρίωσης στους κινηματογράφους, ο συγγραφέας και σεναριογράφος του «Latin Noir» (Λατίν Νουάρ), ο Ανδρέας Αποστολίδης, είναι καλεσμένος της Λίνας Νικολακοπούλου και της Αλεξάνδρας Χριστακάκη στο Δεύτερο Πρόγραμμα, στην εκπομπή «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια», το Σάββατο 22 Ιανουαρίου, στις 18:00, σε μια συζήτηση για τη Λατινική Αμερική μέσα από τους συγγραφείς και τις αστυνομικές ιστορίες του.

Η συζήτηση στο στούντιο επικεντρώνεται στο πως η γενιά των συγγραφέων του ’70 και του ’80 οδηγήθηκε στη συγγραφή ιστοριών μυστηρίου για να αντιμετωπίσει την ωμή κρατική βία, την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τη διαφθορά, την καταστολή, την πείνα και τις κοινωνικές ανισότητες.

Ο κινηματογραφιστής και συγγραφέας του «Latin Noir», εξάλου, εξηγεί, μεταξύ άλλων, γιατί η ταινία είναι καθρέπτης και αντίδοτο στην απολυταρχική πραγματικότητα.

Η ταινία θα προβάλλεται ως τις 26 Ιανουαρίου καθημερινά στον κινηματογράφο Δαναό. Θα ακολουθήσουν προβολές στη Θεσσαλονίκη, στον Βόλο και σε νησιά των Κυκλάδων.

Live Streaming: www.deftero.gr

Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm

Instagram: https://www.instagram.com/defteroprogramma/

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεύτερου: https://webradio.ert.gr/programma-deftero/

Διαβάστε επίσης

Ο Άκης Παυλόπουλος διασκεδάζει τη φημολογία: «Δεν έχω καμία πρόταση»

Netflix: Γιατί βυθίζονται οι μετοχές του και εξανεμίζονται τα κέρδη του

Survivor: Ποινική δίωξη στον Γιώργο Κατσούνη – Κατηγορείται για ασέλγεια σε ανήλικη (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09