search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 13:30
MENU CLOSE

Κύπρος: Αθωώθηκε η 19χρονη Βρετανίδα που κατηγορούνταν για ψευδή καταγγελία για ομαδικό βιασμό

31.01.2022 18:36
kypros09diadilosi-new

Ανατράπηκε η πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου για την 19χρονη Βρετανίδα που είχε καταδικαστεί για πρόκληση δημοσίας βλάβης με ψευδή καταγγελία ομαδικού βιασμού της από δώδεκα Ισραηλινούς, στην Αγία Νάπα, τον Ιούνιο του 2019. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου, αθώωσε την 19χρονη Βρετανίδα μετά την έφεση που είχαν καταθέσει οι δικηγόροι της κοπέλας, ώστε να ανατραπεί η καταδίκη της που προνοούσε τετράμηνη φυλάκιση με αναστολή.

Ένας από τους δικηγόρους της, δήλωσε μετά την αθωωτική απόφαση στο ΡΙΚ ότι η 19χρονη δεν πέρασε από δίκαιη δίκη και ανέφερε ότι υπέστη ψυχολογική πίεση από μέλη της Αστυνομίας και από δικηγόρους.

Τον Ιανουάριο του 2020 η Βρετανίδα καταδικάστηκε για δημόσια βλάβη καθώς κατήγγειλε τον βιασμό της, τον οποίον κατόπιν ανακάλεσε. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η ίδια, αυτό έγινε χωρίς την παρουσία συνηγόρου και κατόπιν πίεσης και υπό τις υποδείξεις της κυπριακής αστυνομίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχτηκε τη θέση των δικηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι σε υπόμνημα που έχουν υποβάλει κάνουν λόγο για την ύπαρξη «πολλών κενών και ασαφειών» στην πρωτόδικη απόφαση.

Συγκεκριμένα, κατά την έφεσή τους, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2021, οι δικηγόροι της νεαρής γυναίκας υποστήριξαν στο υπόμνημά τους πως η καταδίκη και συνεπακόλουθη τετράμηνη φυλάκιση με αναστολή της πελάτισσάς τους ήταν «εξαιρετικά αναξιόπιστη» και έπρεπε να ανατραπεί. Πρόσθετα ότι όσο η καταδίκη ισχύει καταστρέφει το μέλλον μιας νεαρής γυναίκας, που εν τέλει ήταν το θύμα μιας σεξουαλικής επίθεσης.

Στην πολυσέλιδη απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου αναφέρει ότι «έστω και αν τα ευρήματα της πρωτόδικης απόφασής βασίζονται στην αξιοπιστία των μαρτύρων η απόφαση μπορεί να παραμεριστεί, εάν φαίνεται τόσο ανασφαλής ή ανεπαρκής, ώστε να υπάρχει υποβόσκουσα αμφιβολία στο μυαλό του Εφετείου, σε σχέση με την ορθότητα της».

Το Δικαστήριο αναφέρει πως «η έφεση επιτυγχάνει» και ότι «η καταδίκη της εφεσίουσας όπως και η ακόλουθη αυτής ποινή παραμερίζεται». «Η δε εφεσίουσα αθωώνεται και απαλλάσσεται», καταλήγει η απόφασή του δικαστηρίου.

Την ίδια ώρα,  έξω από το κτήριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου βρισκόταν σε εξέλιξη εκδήλωση αλληλεγγύης στη νεαρή Βρετανίδα.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το «Δίκτυο ενάντια στη βία κατά των γυναικών» και σε αυτή πήραν μέρος γυναίκες και άντρες, οι οποίοι κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Σε πιστεύουμε», «Τα Δικαστήρια ξεπλένουν βιαστές», «Ο βιασμός είναι έγκλημα», «Η πατριαρχεία οπλίζει βιαστές – δικαστές».

Διαβάστε επίσης:

Partygate: «Καίει» τον Τζόνσον το πόρισμα – «Κάναμε λάθος, θα επανορθώσουμε» λέει ο Μπόρις

Aύξηση τιμής πετρελαίου εν μέσω κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων

Ουκρανία: Ομάδα ανθρώπων που σχεδίαζε μαζικές ταραχές συνέλαβε η αστυνομία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 13:23