search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:20
MENU CLOSE

Υπόθεση Novartis: Πυρά από τον Πολάκη για την πράξη αρχειοθέτησης για Γεωργιάδη – Τι αναφέρει το έγγραφο

01.02.2022 20:59
adonispolakis65-new

Μύδρους εξαπολύει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης για την πράξη αρχειοθέτησης της δικογραφίας που αφορά τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη για την υπόθεση της Novartis.

Είχε προηγηθεί η κατάθεση σχετικού αιτήματος από 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατ’ επίκληση της ανάγκης διαφάνειας του πολιτικού βίου της χώρας και του δικαιολογημένου ενδιαφέροντος για την πλήρη ενημέρωση των πολιτών για το σκάνδαλο Novartis.

Στην 78 σελίδων πράξη αρχειοθέτησης, ο Παύλος Πολάκης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγγέλλει ελλιπή αιτιολόγηση για την παύση της δίωξης σε βάρος του υπουργού Ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντας τη διάταξη αρχειοθέτησης ως «μαύρο μνημείο για τη Δικαιοσύνη».

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «διάβασε εν τάχει το πόρισμα και “πρόκειται για κόλαση”. «Ενώ περιλαμβάνει τις καταθέσεις των μαρτύρων που με λεπτομέρειες και ημερομηνίες λένε πως ο Γεωργιάδης πήρε από τον Φρουζή σχεδόν δυο εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες ευρώ μετρητά σε βαλίτσες και φακέλους…

Ενώ ανακαλύπτουν αδιευκρίνιστες καταθέσεις ποσών στους λογαριασμούς του ίδιου, της οικογένειάς του του και εταιρικών λογαριασμών που έχει με τον αδερφό του, από το 2013 και μετά…

Αρχειοθετεί τη δίωξη γιατί λέει δεν φαίνεται να ήρθαν τα λεφτά αυτά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Novartis… Έλεος!».

Ο κ. Πολάκης ζητά από «τα ΜΜΕ να δημοσιεύσουν το πόρισμα για να δει ο ελληνικός λαός πώς πάνε να κουκουλώσουν την υπόθεση που με τις ίδιες ή σχεδόν ίδιες μαρτυρίες, η Novartis ήρθε σε συμβιβασμό με την Αμερικανική Δικαιοσύνη και πλήρωσε 347 εκατ. ευρώ στο αμερικανικό δημόσιο “επειδή κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ελλάδα δωροδοκήθηκαν και χειραγώγησαν τις τιμές των φαρμάκων της”!

Τι αναφέρει η πράξη αρχειοθέτησης

Ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Καψιμάλης κρίνει πως δεν υπάρχουν πράξεις ή παραλείψεις του πρώην υπουργού που να δύνανται να συσχετισθούν με τη πράξη της παθητικής δωροδοκίας- δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων.

Η έρευνα του εισαγγελέα αφορά στην τιμολόγηση των φαρμάκων των εταιριών την επίμαχη περίοδο με στόχο να διαπιστωθεί ενδεχόμενη προνομιακή μεταχείριση της Novartis. Επίσης, η έρευνα των δικαστικών αρχών αφορά στο σύνολο των τραπεζικών λογαριασμών του κ. Γεωργιάδη, των εταιριών και της οικογένειάς του (σύζυγος, τέκνα και ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον).

«Συνεπώς εκ του υπάρχοντος αποδεικτικού υλικού δεν προκύπτουν πράξεις ή παραλείψεις του πρώην υπουργού υγείας Α. Γεωργιάδη που να δύνανται να συσχετισθούν με πιθανή πράξη παθητικής δωροδοκίας- δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων. Ως εκ τούτου και οι αιτιάσεις του μάρτυρα με την κωδική ονομασία Κελέση δεν βρίσκουν έρεισμα στο ως άνω αποδεικτικό υλικό», επισημαίνει το βούλευμα.

Επίσης, ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, διαπιστώνει πως δεν προέκυψαν πραγματικά περιστατικά ικανά να θεμελιώσουν την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

«Η αυξομείωση των πιστώσεων στους λογαριασμούς των εταιριών δεν αποτελεί στοιχεία ενδεικτικό νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα καθώς σε κάθε περίπτωση οι πιστώσεις καλύπτονται από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιριών», αναφέρει η πράξη αρχειοθέτησης επισημαίνοντας: «Δεν υπάρχει ένδειξης εκδόσεως εικονικών φορολογικών στοιχείων για τις εταιρίες συμφερόντων του Α. Γεωργιάδη ώστε να αμφισβητηθεί η νομιμότητας της προελεύσεως των κατατεθέντων χρημάτων. Εκ των υπαρχόντων συνεπώς στοιχείων δεν προκύπτουν οικονομικές συναλλαγές ή και νομιμοποίηση οιουδήποτε εσόδου το οποίο να προήλθε από πράξη δωροδοκίας ή και απιστίας.

Ολόκληρη η πράξη αρχειοθέτησης:

Διαβάστε επίσης:

Βουλή – υπόθεση Πολάκη: Σφοδρή σύγκρουση για την απόφαση του προεδρείου να διακόψει την συνεδρίαση

Νέα Δημοκρατία: Ανακοίνωση για τα «20 fake news Τσίπρα στην προχθεσινή ομιλία του στη Βουλή»

Σκανδαλίδης για υπόθεση Πολάκη: «Στον κόσμο της δικής σας πόλωσης, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ιστορικά είμαστε αμέτοχοι»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:07