search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:59
MENU CLOSE

Νέος Βουτζάς: Στα 3 μέτρα έφτασε η καθίζηση του εδάφους – Σε απόγνωση οι κάτοικοι (Videos)

07.02.2022 11:41
neos_voutzas_new

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι στο Νέο Βουτζά που βλέπουν το έδαφος να «καταπίνει» τα σπίτια τους.

Η μεγάλη καθίζηση του εδάφους, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, από τα 20 εκατοστά που ήταν αρχικά ξεπέρασε την Κυριακή τα 3 μέτρα.

Ήδη τα σπίτια που έχουν παρασυρθεί είναι τουλάχιστον επτά.

Πάντως σύμφωνα με τους κατοίκους το γεωλογικό φαινόμενο ξεκίνησε από τον περασμένο Απρίλη. Οι κάτοικοι, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις οικίες τους, απευθύνουν έκκληση για βοήθεια.

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί προειδοποιούν πως υπάρχει κίνδυνος να συνεχιστεί η καθίζηση, ακόμη και να καταρρεύσουν τα σπίτια.

«Βρισκόμαστε μπροστά στο χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος όταν μοιράσανε οικόπεδα πάνω στα πρανή ρεμάτων», τόνισε αρχικά μιλώντας στο Open o Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς.

«Όταν έχτισαν σπίτια οι μηχανικοί για τους ανθρώπους που νόμιμα αγοράσανε δεν κάνανε γεωλογικές μελέτες υπογράφοντας υπεύθυνες δηλώσεις ότι έχουν βρει σταθερό έδαφος ενώ δεν είχαν βρει και από κάτω ήταν σαθρό, ήρθε και η φωτιά του 2018 στην περιοχή. Εξαφάνισε το δάσος», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου οι βασικές αιτίες του φαινομένου είναι τέσσερις.

«Οι αιτίες που το προκάλεσαν ουσιαστικά είναι τέσσερις. Το ρέμα από κάτω με την ύγρανση στα υπόγεια εδάφη, αμέσως μετά η φωτιά του 2018 και οι έντονες βροχοπτώσεις που ακολούθησαν εκείνο τον χειμώνα, η μελέτη του μηχανικού και οι κατασκευές που έχουν γίνει σε αυτό το σπίτι, το οποίο έχει υποστεί τη μεγάλη καθίζηση. Τώρα έχει φύγει τρία μέτρα κάτω και πιέζει και το διπλανό», εξήγησε ο Ευάγγελος Μπουρνούς.

Άμεση βοήθεια ζητούν οι κάτοικοι

«Μας έστειλαν χαρτί και εγκαταλείψαμε τα σπίτια μας. Δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε ρεύμα, δεν έχουμε τίποτα. Το σπίτι κατρακυλάει. Χρειαζόμαστε άμεσα στήριξη και γρήγορα έργα πριν φύγουν και τα υπόλοιπα σπίτια» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Mega κάτοικος της περιοχής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, πρόκειται για ένα γεωλογικό φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτείνεται περίπου 400 μέτρα.

Ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου και η Τεχνική Υπηρεσία του έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες για την υλοποίηση μελετών και άμεσων επεμβάσεων για την αποσυμφόρηση του φαινομένου.

Ειδικά η επιδιόρθωση της οδού Καρυωτάκη, έχει ενταχθεί το 2020 από τη δημοτική Αρχή, στο έργο αποκατάστασης υποδομών των πυρόπληκτων περιοχών της Δημοτικής Κοινότητας Ραφήνας.

Διαβάστε επίσης:

Τήνος: Τα κύματα παρέσυραν τους καβοδέτες – Παραλίγο να βρεθούν στη θάλασσα (Video/Photo)

Ρέθυμνο: Νοσηλεύτρια κατήγγειλε γιατρό για σεξουαλική παρενόχληση μέσα στο νοσοκομείο

Χανιά: Πέντε κρατούμενοι απέδρασαν από το Αστυνομικό Μέγαρο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:58