search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 08:20
MENU CLOSE

Ανακοινώσεις Σκρέκα: Στα 39 ευρώ η επιδότηση ρεύματος τον Φεβρουάριο – Τι ισχύει για το φυσικό αέριο

09.02.2022 10:44
skrekas_new

Το νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τις συνεχείς ανατιμήσεις στην ενέργεια ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Όπως είπε ο υπουργός, για τον μήνα Φεβρουάριο στο ηλεκτρικό ρεύμα η στήριξη στα νοικοκυριά θα αφορά όλες τις κύριες κατοικίες (4,2 εκατ. παροχές). Πιο αναλυτικά:

  • Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες θα δοθούν 150 ευρώ
  • Για τις 150 έως 300 κιλοβατώρες θα δοθούν 110 ευρώ 

Η μέση μηνιαία ενίσχυση φτάνει τα 39 ευρώ.

Κάτι που σημαίνει ότι διαμορφώνεται χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο που ήταν στα 42 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτό οφείλεται στην μικρή αποκλιμάκωση που σημειώθηκε στις χονδρικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, στα 227,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιανουάριο έναντι 235,38 ευρώ τον Δεκέμβριο.

Στο Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση θα φτάσει τα 170 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

«Η κυβέρνηση για έκτο συνεχόμενο μήνα, υλοποιώντας τη δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στηρίζει την ελληνική οικογένεια και τις επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις αυτής της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που συνεχίζει να πλήττει Ευρώπη. Για ακόμη ένα μήνα, το αυξημένο ενεργειακό κόστος απειλεί τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, δημιουργώντας ένα έντονα ασταθές περιβάλλον για την οικονομία. Οι συνθήκες αυτές, και μάλιστα εν μέσω του χειμώνα, μας οδηγούν εκ νέου στη λήψη νέων μέτρων στήριξης της κοινωνίας και τον Φεβρουάριο. Αξιολογούμε σε μηνιαία βάση τις διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας στις διεθνείς αγορές και προσαρμόζουμε ανάλογα το ύψος της επιδότησης», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η συνολική αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 150 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα αμετάβλητες θα παραμείνουν οι επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα επιδοτηθούν με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έκπτωση που περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες των επαγγελματικών τιμολογίων (βιομηχανία, εμπόριο, αγροτικά) και όλες αντίστοιχα τις κατηγορίες χρήσεων (χαμηλή, μέση, υψηλή τάση).

 Στα επίπεδα του Ιανουαρίου θα διατηρηθεί και η κρατική επιδότηση στο φυσικό αέριο στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, ενώ επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ που θα παράσχει στους πελάτες της η ΔΕΠΑ.  

«Η κρατική επιδότηση τον Φεβρουάριο θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συνεχίσει να προσφέρει έκπτωση ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh, για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και Θα ζητήσουμε σε συνεργασία μαζί της να πράξουν το ίδιο και οι υπόλοιποι πάροχοι. Συνολικά, το όφελος για τα νοικοκυριά ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh τον Φεβρουάριο. Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση και τη ΔΕΠΑ για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 47 εκατ. ευρώ για τον Φεβρουάριο», σημείωσε ο Κώστας Σκρέκας.

Επιδοτούμενα προγράμματα

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε παράταση του προγράμματος «Εξοικονομώ» έως τις 15 Μαρτίου, για το οποίο μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 80.000 αιτήσεις

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο πρόγραμμα αντικατάτασης ηλεκτρικών συσκευών, το οποίο θα προκηρυχθεί τον Απρίλιο, θα έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και θα επιδοτηθεί η αντικατάσταση έως τριών συσκευών. 

Διαβάστε επίσης:

ΕΦΚΑ – ΟΠΕΚΑ: Νωρίτερα η πληρωμή συντάξεων Μαρτίου και επιδομάτων

Ακρίβεια: «Παράθυρο» Σταϊκούρα για επίδομα τροφίμων (Video)

EKT: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις και μετά την περίοδο αυξημένης εποπτείας από τους πιστωτές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 08:16