search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 20:39
MENU CLOSE

Γηροκομείο Χανίων: Αποκαλυπτική η δικογραφία με παράνομες συνταγογραφήσεις, υποσιτισμό και ανύπαρκτη υγιεινή (Videos)

11.02.2022 19:49
girokomeio_new

Αποκαλυπτική είναι η δικογραφία των 12.000 σελίδων για το γηροκομείο στα Χανιά, καθώς γίνονται αναφορές για παράνομες συνταγογραφήσεις, ανύπαρκτη υγιεινή, αλλά και υποσιτισμό των ηλικιωμένων.

Στη δικογραφία, σύμφωνα με το cretapost, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η ποσότητα της χορηγούμενης τροφής στους ηλικιωμένους «ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη», με τις μερίδες να είναι «πολύ μικρές-ελάχιστες».

Επιπλέον, η χορήγηση τροφής στους μη αυτοεξυπηρετούμενους ηλικιωμένους γινόταν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται περιστατικά πνιγμών και θανάτων ή χορήγηση ελάχιστής τροφής σε αυτούς.

Αναφέρεται επίσης ότι από τη διερεύνηση των τηρούμενων στοιχείων που αφορούν τους ΑΜΚΑ των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων στη δομή, διαπιστώθηκαν παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων ύψους περίπου 3.000.000 ευρώ.

Τι αναφέρεται για την μεταχείριση των ηλικιωμένων

Για τους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους, η δικογραφία αναφέρει:

–Υποσιτισμός: η ποσότητα της χορηγούμενης σε καθημερινή βάση τροφής ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η ποιότητά της χαμηλή και η χορήγησή της γινόταν σε ταχύτατα ελάχιστο χρόνο λόγω πίεσης. Σε βαθμό που, όπως υποστηρίζεται, είχαν παρατηρηθεί περιστατικά εισροφήσεων τροφών (πνιγμών).

Κρέας έτρωγαν σπάνια, φρούτα ελάχιστα και έπιναν γάλα αραιωμένο με νερό.

Καταλογίζεται ότι χορηγούσαν έως και αποφάγια προηγούμενων γευμάτων, ακόμα και επικίνδυνα εντόσθια ζώων που παρέχονταν δωρεάν από επιχειρηματίες του είδους. Υπολογίζεται ότι το ημερήσιο κόστος για την σίτιση του κάθε τρόφιμου ήταν περίπου 0,55 ευρώ.

–Ανύπαρκτη υγιεινή: υποστηρίζεται ότι η ατομική υγιεινή τους ήταν αραιά και πού, τους έπλυναν και τους καθάριζαν με χρησιμοποιημένες πετσέτες και χρησιμοποιημένα απ’ όλους σαπούνια, κοινά ξυραφάκια κλπ.

Οι ρόμπες που τους φορούσαν καθαρίζονταν σπάνια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επανατοποθετούσαν στους ηλικιωμένους ακάθαρτες πάνες ακράτειας.

–Καθηλωμένοι με περίδεση: στους κατηγορούμενους αποδίδεται ότι εφάρμοζαν σε αρκετούς ηλικιωμένους τακτική πλήρους και 24ωρης ακινητοποίησης είτε στις κλίνες τους είτε σε αναπηρικά αμαξίδια, με χρήση ιμάντων περίδεσης, τους οποίους τοποθετούσαν στα αντιβράχια των χεριών και στους αστραγάλους.

Παράλληλα, στην πλειοψηφία των ηλικιωμένων χορηγούνταν άμεσα και σε σταθερή βάση ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα (χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση) προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές τους λειτουργίες και να καμφθεί η κινητικότητά τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως περιγράφεται, οι ηλικιωμένοι να χάνουν την επαφή με το περιβάλλον, να είναι μονίμως ληθαργικοί και στο σώμα τους να προκαλούνται ευμεγέθη έλκη από τις κατακλίσεις αλλά και σηπτικές καταστάσεις, με ραγδαία επιδείνωση της ήδη βεβαρημένης υγείας τους.

Ξεκινούν οι απολογίες

Το Σάββατο (12/2) θα απολογηθούν οι επτά συλληφθέντες που εμπλέκονται στην υπόθεση και αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η σύσταση και ένταξη σε εγκληματική ομάδα, η ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και η ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας διά παραλείψεως.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι οι δύο συνιδιοκτήτριες της Μονάδας, οι δύο γιατροί (παθολόγος και ψυχίατρος) και τρεις νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται τα ονόματα ακόμα 29 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων συμβολαιογράφοι αλλά και υπάλληλοι της αντιπεριφέρειας Χανίων, υπό τον έλεγχο της οποίας υποτίθεται πως λειτουργεί μέχρι και σήμερα η Μονάδα.

Τα αδικήματα αφορούν τους θανάτους συνολικά 30 ηλικιωμένων και την απόπειρα ανθρωποκτονίας άλλων 8, ενώ οι συνολικοί θάνατοι που καταγράφηκαν μετά την έρευνα των Αρχών στο ίδρυμα ανέρχονται στον ιλιγγιώδη αριθμό των 293 μέσα σε διάστημα μόλις έξι ετών (από το 2015 έως το 2021).

Τι ανακάλυψαν οι Αρχές στο σπίτι της ιδιοκτήτριας

Την ίδια ώρα, μετά από έρευνα της αστυνομίας στο σπίτι της ιδιοκτήτριας βρέθηκαν 105.000 ευρώ σε μετρητά, πολλά κοσμήματα μεγάλης αξίας, ανάμεσά τους και βέρες που φέρονται να ήταν των ανθρώπων που κατέληξαν στο γηροκομείο.

Στο στόχαστρο των αρχών έχει μπει και ένα ακίνητο, η μεταβίβαση του οποίου γεννά ερωτήματα. Τα συμβόλαια, ανέφεραν αγοραπωλησία αστικού ακινήτου αντί τιμήματος 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας 157.651,46 ευρώ.

Συγγενής ηλικιωμένης κατήγγειλε τη μεταβίβαση που έγινε, ενώ η ηλικιωμένη έμενε στο γηροκομείο. Tο ακίνητο μεταβιβάστηκε σε συγγενικό πρόσωπο εργολάβου που έκανε εργασίες στο γηροκομείο και μάλιστα τα χρήματα δόθηκαν σε μετρητά στην ηλικιωμένη.

Διαβάστε επίσης

Μυστήριο με τον θάνατο των τριών κοριτσιών στην Πάτρα – Γιατί δεν έχει ζητηθεί η εκταφή της 9χρονης

Δολοφονία Άλκη: Έρευνες της ΕΛΑΣ για το 12ο άτομο της ομάδας επίθεσης- Νέες απολογίες των κατηγορουμένων

Θεσσαλονίκη: Μαθήτριες καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση από δύο καθηγητές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 20:26