search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 08:10
MENU CLOSE

Ουκρανία: Κόκκινος συναγερμός – Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο τηλεφώνημα Μπάιντεν και Πούτιν

12.02.2022 19:24
biden-putin-new

Μια ώρα και δύο λεπτά διήρκεσε το κρίσιμο τηλεφώνημα ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν για τη ρωσο-ουκρανική κρίση.

Σύμφωνα με αξιωματούχο, η τηλεφωνική συνομιλία για τη συσσώρευση στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία, άρχισε στις 11.04 τοπική ώρα στην Ουάσινγκτον (18.04 ώρα Ελλάδας).

Λίγο νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε όλο το προσωπικό της Αμερικανικής Πρεσβείας στο Κίεβο -εκτός από έναν στενό «πυρήνα» διπλωματών και υπαλλήλων- να εγκαταλείψουν την ουκρανική πρωτεύουσα.

Ανώτερος αξιωματούχος του Αμερικανικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η αποχώρηση από την πρεσβεία, μια από τις μεγαλύτερες των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αντανακλά την επείγουσα ανάγκη των Αμερικανών πολιτών να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία, επειδή η Ουάσιγκτον έχει περιορισμένη ικανότητα να τους βοηθήσει εάν η χώρα μετατραπεί σε «πολεμική ζώνη».

Η ρωσική διαμαρτυρία και τα «κατάλληλα μέσα»

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάλεσε σήμερα τον Αμερικανό στρατιωτικό ακόλουθο, μετά τη διαμαρτυρία του για ένα περιστατικό στο οποίο είπε ότι αμερικανικό υποβρύχιο παραβίασε τα χωρικά του ύδατα στην άπω Ανατολή, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι χρησιμοποίησε “κατάλληλα μέσα” ώστε το αμερικανικό υποβρύχιο να εγκαταλείψει τα ρωσικά ύδατα αφού το σκάφος αγνόησε το αίτημα να φύγει.

Πήρε «φωτιά» το ακουστικό

Νωρίτερα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν τηλεφωνικά για μία ώρα και σαράντα λεπτά.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν είχε σήμερα μια τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 1 ώρας και 40 λεπτών με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου να επιχειρήσουν να αποκλιμακώσουν την ένταση στη ρωσο-ουκρανική κρίση, έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

Ουκρανία: Ιταλία και Σουηδία ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα

Άλλες δύο χώρες προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των κρατών που ζητούν από τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, υπό τον φόβο μιας πιθανής ρωσικής εισβολής.

Το υπουργείο Εξωτερικών της ιταλικής κυβέρνησης ζήτησε από τους Ιταλούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να φύγουν την παρούσα χρονική στιγμή από τη χώρα, χρησιμοποιώντας εμπορικά μέσα μεταφοράς.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, παράλληλα, έκανε γνωστό ότι προς το παρόν η πρεσβεία της χώρας του στο Κίεβο θα παραμείνει ανοιχτή και θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας.

Και οι Σουηδοί υπήκοοι θα πρέπει να φύγουν από την Ουκρανία όσο το δυνατόν συντομότερα, δεδομένης της «αλλαγής της κατάστασης ασφαλείας», ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Περίπου 200-300 Σουηδοί βρίσκονται στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη σουηδική πρεσβεία στο Κίεβο.

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: 15χρονος σκότωσε την οικογένειά του, έπειτα από λογομαχία για τους βαθμούς του

Βρετανία-Partygate: Η αστυνομία απέστειλε στον Μπόρις Τζόνσον ερωτηματολόγιο στο πλαίσιο της έρευνας

Ιταλία: Ξύπνησε η Αίτνα – Έβαψε με κόκκινο τον ουρανό (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 08:08