search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 13:05
MENU CLOSE

Σταϊκούρας στο Reuters: Έως το τέλος Μαρτίου η εξόφληση του ΔΝΤ

14.02.2022 18:06
staikouras_new

Η Ελλάδα πρόκειται να αποπληρώσει τις τελευταίες δόσεις της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέχρι το τέλος του Μαρτίου, δύο χρόνια πιο νωρίς από την προγραμματισμένη εξόφληση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο Reuters.

Η Ελλάδα, η οποία έχει λάβει περισσότερα από 260 δισεκατομμύρια ευρώ, από την ΕΕ και το ΔΝΤ, από την έξοδό της από τον μηχανισμό διάσωσης το 2018, βασίζεται πλέον αποκλειστικά στις αγορές ομολόγων για τη χρηματοδότηση των αναγκών της.

Από τότε, η χώρα έχει προχωρήσει στην αποπληρωμή αρκετών δόσεων στο ΔΝΤ ενώ πλέον οφείλει 1,9 δισ. ευρώ με ορίζοντα εξόφλησης το 2024.

«Η Ελλάδα έχει επισήμως υποβάλλει αίτημα για την πλήρη εξόφληση των υπολειπόμενων δανείων στο ΔΝΤ. Η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Πρωτογενή πλεονάσματα

Σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως παρά τις αυξημένες δαπάνες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, η Ελλάδα εφάρμοσε «ένα συντηρητικό και υπεύθυνο πρόγραμμα διαχείρισης των δημοσιονομικών αλλά και μια προνοητική στρατηγική έκδοσης χρέους».

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, η ισχυρότερη ανάπτυξη και τα αναμενόμενα υψηλότερα έσοδα του προϋπολογισμού θα επιτρέψουν στη χώρα να επιστρέψει την επόμενη χρονιά στα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Σχετικά με το 2023 και μετά, θα επιστρέψουμε στην επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων», κάτι που, όπως σημειώνει το Reuters, θα αποτελούσε σημαντικό βήμα προκειμένου η Ελλάδα να ανέβει στην επενδυτική βαθμίδα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζεται για την έξοδο από το πρόγραμμα ενισχυμένης επιτήρησης, αυτό το καλοκαίρι. «Έχουμε ήδη συζητήσει για την έξοδο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε «ελεύθερη πτώση» μετά την κρίση στην Ουκρανία

ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, «Συν-Εργασία»: Όλες οι πληρωμές μέχρι την Παρασκευή 18/2

Από Πάσχα η επιδότηση των ηλεκτρικών συσκευών – Ποιες οι προϋποθέσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 13:05