search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 19:11
MENU CLOSE

Σικελική συνταγή για σπιτικά σαβουαγιάρ

16.02.2022 07:00
sintages_new

Ελαφριά και τραγανά μπισκότακια, ιδανικά για τον καφέ αλλά και ως βάση για πολλά γλυκά, όπως το τιραμισού, το τράιφλ και η σαρλότ.

Τα παλαιότερα χρόνια στις επαρχίες της Σικελίας συνήθιζαν να τα δίνουν ως δώρο σε ηλικιωμένους, παιδιά και άρρωστους, θέλοντας να τους δυναμώσουν με τα πολλά αυγά και τη ζάχαρη που περιείχαν.

Υλικά για τη συνταγή

6 αυγά φρέσκα, σε θερμοκρασία δωματίου

200 γραμμάρια ζάχαρη

200 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.

1 τσιμπιά αλάτι

Ζάχαρη άχνη  επιπλέον για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Εάν διατηρείτε τα φρέσκα αυγά στο ψυγείο, θα ήταν καλό να τα βγάλετε τουλάχιστον μία – δύο ώρες πριν προχωρήσετε στην εκτέλεση της συνταγής. Αρχικά, χωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια και τοποθετήστε τα σε ξεχωριστά μπολ. Ρίξτε τη μισή ζάχαρη στους κρόκους και χτυπήστε τους καλά, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Πλύνετε τα χτυπητήρια του μίξερ και συνεχίστε, χτυπώντας τα ασπράδια και ρίχνοντας σιγά – σιγά και λίγη – λίγη την άλλη μισή ζάχαρη. Θα πρέπει να σχηματιστεί ένα σφιχτό, λείο και γυαλιστερό μείγμα που να σχηματίζει άκαμπτες κορυφές. Ενώστε τα δύο μείγματα, βάζοντας τα χτυπημένα ασπράδια στο μπολ με τους χτυπημένους κρόκους, όχι όλα μαζί αλλά κουταλιά – κουταλιά, χτυπώντας τα ταυτόχρονα με το μίξερ χειρός (ή με έναν αυγοδάρτη) σε χαμηλή ταχύτητα. 

Συνεχίστε με αυτόν τον τρόπο μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως όλα τα ασπράδια στους κρόκους. Τέλος προσθέσετε σταδιακά και το αλεύρι στη ζύμη, δουλεύοντας το με ένα σύρμα με το χέρι για να μην κόψει και να σχηματίσει σβόλους. Στο μεταξύ προθερμάνετε το φούρνο στους 180° και στρώστε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.  Βάλτε το μείγμα σε ένα κορνέ και σχηματίστε μπαστουνάκια περίπου 10-12 εκατοστών πάνω στη λαδόκολλα, με απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν. Πασπαλίστε άφθονη ζάχαρη άχνη πάνω στα μπισκότα και ψήστε τα για 15-20 λεπτά, προσαρμόζοντας τους χρόνους και τις θερμοκρασίες ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου σας. Τα μπισκότα θα πρέπει να παραμείνουν κάπως υπόλευκα, δηλαδή να ροδίσουν πολύ ελαφρά.

Διαβάστε επίσης

Γεμιστά στήθη κοτόπουλου Καισαρείας

Πανεύκολα palmie για την ημέρα των ερωτευμένων

Ψωμί τόνου με ντομάτα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 19:10