search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 13:10
MENU CLOSE

H «παγίδα» με την 4ήμερη εργασία στο Βέλγιο – Ποιες άλλες χώρες το σκέφτονται

17.02.2022 18:19
office-new

Το Βέλγιο αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επιτρέπει την τετραήμερη εργασία στον ιδιωτικό τομέα και δίνει το «πράσινο φως» προκειμένου οι εργαζόμενοι να το διαπραγματευτούν με τους εργοδότες τους.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται τις ίδιες ώρες, απλώς θα πρέπει να συμπυκνώνουν τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας μέσα σε τέσσερις ημέρες, εφόσον οι εργοδότες τους αποδεχτούν αυτή τη νέα εργασιακή σχέση.

Σύμφωνα με όσα έχει πει ο υπουργός Εργασίας του Βελγίου, οι εργοδότες θα πρέπει να δικαιολογήσουν με στέρεα επιχειρήματα τους λόγους της πιθανής άρνησής τους.

Την ώρα που η εργασιακή μεταρρύθμιση του Βελγίου γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, τα εργατικά συνδικάτα της χώρας την αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό. Αυτό που λένε είναι ότι, οι εργαζόμενοι που επιθυμούν τετραήμερη εργασία θα πρέπει να εργάζονται ίσως και περισσότερες από 10 ώρες ημερησίως.

Ποιες χώρες εξετάζουν τετραήμερη εργασία

Η ιδέα της μείωσης των ημερών εργασίας εξετάζεται από αρκετές χώρες στον κόσμο, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νέα Ζηλανδία, την Ισπανία και την Ισλανδία.

Οι προτάσεις που συζητούνται έχουν να κάνουν με την ευελιξία στις ώρες εργασίας και την αύξηση της παραγωγικότητας, την ώρα που παγκοσμίως καταγράφεται το «φαινόμενο της μεγάλης παραίτησης», δηλαδή την τάση των εργαζομένων να επαναξιολογούν τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αρκετοί ειδικοί στις εργασιακές σχέσεις συμφωνούν με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, ωστόσο δίχως να χρειάζεται η υπερωριακή εργασία τις υπόλοιπες ημέρες.

«Η συμπίεση πέντε εργάσιμων ημερών σε τέσσερις ημέρες δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις την εργασιακή εξάντληση (burn out), το άγχος και την υπερεργασία», λέει ο Τζο Ράιλ, επικεφαλής της καμπάνιας υπέρ της 4ήμερης εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία.

Όπως προσθέτει ο ίδιος, «είναι αναγκαίο να μεταβούμε σε μια 4ημερη εργασιακή εβδομάδα, με μείωση των εργάσιμων ωρών, δίχως μείωση του μισθού. Για να διασφαλιστεί η 4ήμερη εβδομάδα και η αδιάλειπτη εφαρμογή της, τα συνδικάτα πρέπει να αναλάβουν δράση και να έχουν παρουσία στον πυρήνα αυτής της μετάβασης».

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ για Ουκρανία: Εξαιρετικά επικίνδυνη η κατάσταση – Μόνη εναλλακτική η διπλωματία

Μπάιντεν: Η αίσθησή μου είναι ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες

Ευρωκοινοβούλιο: Ναζιστικός χαιρετισμός από Βούλγαρο εθνικιστή (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 13:10