search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 08:53
MENU CLOSE

Κρίση στην Ουκρανία: Η Ρωσία μπορεί να ψάχνει πρόσχημα για να επιτεθεί, λέει ο Στόλτενμπεργκ

17.02.2022 15:34
Yens-Stoltenberg-new

Την ανησυχία που εκφράζεται στο ΝΑΤΟ, πως η Ρωσία «προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για να προχωρήσει σε ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ σε δηλώσεις του την Πέμπτη, μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ με τους ομολόγους τους στην Ουκρανία και τη Γεωργία.

«Έχουν αρκετά στρατεύματα, αρκετές δυνατότητες για να εξαπολύσουν μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία με πολύ λίγο ή καθόλου χρόνο προειδοποίησης. Αυτό είναι που κάνει την κατάσταση τόσο επικίνδυνη», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. 

«Ανησυχούμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσχημα για μια ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει ακόμη σαφήνεια, καμία βεβαιότητα για τις προθέσεις της Ρωσίας. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στην περιοχή τη μεγαλύτερη δύναμη που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

«Καλούμε τη Ρωσία να κάνει αυτό που λέει και να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα της Ουκρανίας. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς μια ειρηνική πολιτική λύση» τόνισε. «Όλα αυτά που κάνουμε, είναι για να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε μια επίθεση στην Ουκρανία. Το γεγονός ότι περιγράφουμε τον κίνδυνο, δεν σημαίνει πως πιστεύουμε 100% ότι θα συνέβαινε» πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, διατυπώνει την εκτίμηση ότι η Μόσχα «προσχήματα για μια εισβολή στην Ουκρανία».

«Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα της Ουκρανίας στο Ντονμπάς αποτελούν κατάφωρη απόπειρα της ρωσικής κυβέρνησης να κατασκευάσει προσχήματα για μια εισβολή», έγραψε στο Twitter η Λιζ Τρας, η οποία πρόκειται να συναντήσει σήμερα στο Κίεβο τον ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα.

Η ίδια εξέφρασε επίσης «τη μεγάλη ανησυχία της για τις σημερινές πληροφορίες που δείχνουν μια ενίσχυση της ρωσικής επίθεσης: πάνω από 7.000 επιπλέον στρατεύματα στα σύνορα και μια επίθεση σε νηπιαγωγείο από φιλορωσικά στρατεύματα».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, μένει χρόνος για τη διπλωματία και την αποκλιμάκωση», πρόσθεσε η βρετανίδα υπουργός.

Επικοινωνία με Ζελένσκι πριν την άτυπη σύνοδο της ΕΕ

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από το άτυπο συμβούλιο των επικεφαλής των κρατών μελών της ΕΕ για την κατάσταση στη Ρωσία και την Ουκρανία. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει ότι απαιτείται «επειγόντως αποκλιμάκωση» και εξέφρασε την «αλληλεγγύη της ΕΕ με την Ουκρανία».

Η άτυπη συνάντηση των επικεφαλής των κρατών-μελών της ΕΕ για τις εξελίξεις στο ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας ολοκληρώθηκε, όπως ανέφερε στο twitter ο εκπρόσωπος του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ, σε ανάρτησή του αναφέρθηκε στην ενότητα ΕΕ και ΝΑΤΟ εκφράζοντας τη στήριξη στην Ουκρανία. «Σταθεροί και αποφασιστικοί στην υπεράσπιση των αξιών μας» σημείωσε.

Για «προβοκατόρικες ενέργειες» από το Κίεβο κάνει λόγο το Κρεμλίνο

Το τελευταίο 24ωρο κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής του ουκρανικού εμφυλίου στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας ενισχύθηκαν οι «προβοκατόρικες ενέργειες του Κιέβου», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ρώσος εκπρόσωπος σχολίασε ότι στα δυτικά ΜΜΕ υπάρχουν πολλές αναφορές στο ότι η Ρωσία διατηρεί τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, «όμως ουδείς, ούτε ένας δυτικός εκπρόσωπος δεν μιλά για τις τεράστιες επιθετικές δυνατότητες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής. Και σε συνδυασμό με τις προβοκατόρικες ενέργειες, οι οποίες μόνο ενισχύθηκαν το τελευταίο 24ωρο ή μερικά 24ωρα, πρόκειται για πάρα πολύ επικίνδυνη κατάσταση», μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Ο κ. Πεσκόφ είπε επίσης ότι «αναμφίβολα διαβάζουμε και βλέπουμε τις ανακοινώσεις, που έρχονται από εκεί, φυσικά περισσότερες πληροφορίες διαθέτουν οι στρατιωτικοί μας, διότι υπάρχουν δεδομένα από ειδικές πηγές, όμως ακόμη και χωρίς αυτές είναι απολύτως κατανοητό ότι η κατάσταση επιδεινώνεται», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο INTERFAX.

Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει λάβει υπόψη του» το ψήφισμα της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής), με το οποίο ευρεία διακοινοβουλευτική πλειοψηφία τον καλεί να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ», οι οποίες χαρακτηρίζονται από το Κίεβο αποσχιστικές διοικήσεις. «Περαιτέρω όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις του προέδρου», συμπλήρωσε ο κ. Πεσκόφ.

Λευκορωσία: Η χώρα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει “πυρηνικά όπλα” σε περίπτωση απειλής από τη Δύση

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, σύμμαχος της Μόσχας, δήλωσε σήμερα πως η χώρα του είναι έτοιμη να φιλοξενήσει «πυρηνικά όπλα» σε περίπτωση απειλής εκ μέρους της Δύσης, εν μέσω κρίσης με την Ουκρανία.

«Αν χρειαστεί (…) θα αναπτύξουμε όχι μόνο πυρηνικά όπλα, αλλά και υπερπυρηνικά όπλα, πολλά υποσχόμενα όπλα, προκειμένου να υπερασπιστούμε το έδαφός μας», δήλωσε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με τα λευκορωσικά ΜΜΕ.

Αυτό μπορεί να συμβεί αν ληφθούν «ανόητα μέτρα» από τους «αντιπάλους» της Λευκορωσίας, συμμάχου της Ρωσίας στην κρίση με τη Δύση για το θέμα της Ουκρανίας, δήλωσε ο Λουκασένκο.

«Αν δεν υπάρξουν απειλές από μη φιλικές χώρες εναντίον της Λευκορωσίας, δεν θα υπάρχει ανάγκη για πυρηνικά όπλα εδώ για εκατό χρόνια», πρόσθεσε.

Η Ρωσία ανέπτυξε από το 2021 δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία τροφοδοτώντας φόβους για μια εισβολή και προκαλώντας τη χειρότερη κρίση με τη Δύση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Επίσης, αυτή την περίοδο διεξάγονται στη Λευκορωσία μεγάλης κλίμακας ρωσολευκορωσικά στρατιωτικά γυμνάσια.

Ο Λουκασένκο είπε επίσης ότι η Λευκορωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει ρωσικά συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 ώστε να τους τοποθετήσει κοντά στην πρωτεύουσα Μινσκ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Λουκασένκο είπε ότι ακόμη πως η Λευκορωσία μπορεί να κρατήσει ένα μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού που έφερε η Ρωσία και ότι σχεδιάζει να συζητήσει το θέμα με τη Μόσχα.

Ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο αναμένεται αύριο, Παρασκευή, στη Ρωσία για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογο και σύμμαχό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία – Γ.Γ. ΝΑΤΟ: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας εδώ και δεκαετίες

Χρυσός Ολυμπιονίκης μαστιγώνει βάναυσα το άλογό του (Video)

Ουκρανία: Βομβαρδισμοί κοντά στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ σύμφωνα με το Reuters

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 08:53