search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 17:08
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Κινηματική εγρήγορση στο πλευρό εργαζομένων – αγροτών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2217
17-2-2022
20.02.2022 07:00
koutsoump;as new

Σε κινηματική κινητικότητα συνεχίζει να βρίσκεται το ΚΚΕ στηρίζοντας ποικίλα εργατικά μέτωπα, ενώ οι δυνάμεις του προετοιμάζονται για τα συλλαλητήρια στις 26 Φεβρουαρίου στην Αθήνα και σε μεγάλες πόλεις στα οποία καλούν σωματεία και μαζικοί φορείς που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ αλλά κι ευρύτερα, με διεκδικητικό πλαίσιο την προστασία του εισοδήματος, της εργασίας και της υγείας του λαού.

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε τα μπλόκα των αγροτών (Λιβαδειά και Νίκαια Λάρισας) ενώ το Σάββατο παραβρέθηκε στο συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Ο γενικός γραμματέας δήλωσε τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων, απέδωσε ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις, της Ν.Δ. τώρα και πριν του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ έκανε λόγο για συνειδητή απαξίωση. Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «κοροϊδία» τον ισχυρισμό περί τεράστιων χρεών στη ΔΕΗ: «Ξέρουμε πολύ καλά ότι και για τα δήθεν τεράστια χρέη στη ΔΕΗ τι κάνουν με άλλους βιομηχάνους, τι κάνουν με άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες: τους μειώνουν τα χρέη ή τους δίνουν τσάμπα ρεύμα τη στιγμή που η ΔΕΗ είναι βασικός μέτοχος της ΛΑΡΚΟ και οι μέτοχοι σε αυτή την οικονομία της καπιταλιστικής αγοράς βάζουν κεφάλαιο! Από πού κι ώς πού χρωστάνε οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, ή η ΛΑΡΚΟ στη ΔΕΗ, όταν διάφορες βιομηχανίες δεν πληρώνουν ρεύμα»;

Επανέλαβε ότι «η ΛΑΡΚΟ όχι μόνο μπορεί να επιβιώσει, μπορεί και να κρατηθεί ανοιχτή και να εκσυγχρονιστεί και να χρηματοδοτηθεί και να δουλέψει σε όφελος της οικονομίας της χώρας, των ίδιων των εργαζομένων. Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να ζήσει γιατί είναι χρυσωρυχείο, δεν θα κάνουμε πίσω από αυτό».

Επίσης, απέρριψε το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν λεφτά για στήριξη, αντιδιαστέλλοντας τα κονδύλια για τους εξοπλισμούς που, όπως υποστήριξε και στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την προμήθεια Rafale, δίνονται δισεκατομμύρια ευρώ, όχι για την άμυνα της χώρας και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά για πολεμικές ανάγκες και τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ.

Στην ομιλία του στη Βουλή ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέπτυξε αυτή τη θέση λέγοντας ότι οι εξοπλισμοί και οι αμερικανικές βάσεις έχουν καταστήσει την Ελλάδα αμερικανικό ορμητήριο και όχι δύναμη ειρήνης και σταθερότητας όπως ισχυρίζονται τα άλλα κόμματα: «Όταν τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά στρατεύματα που συγκεντρώνονται στα ρωσικά σύνορα περνάνε από την Αλεξανδρούπολη, όταν ανάμεσα στις στρατιωτικές βάσεις που κυκλώνουν τη Ρωσία ξεχωρίζουν αυτές της Ελλάδας, όταν τα στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα πέταγαν με την κάλυψη των ελληνικών μαχητικών, τότε δεν μιλάμε για αποκλιμάκωση, αλλά για κλιμάκωση της έντασης στην οποία έχετε βάλει κι εσείς το χεράκι σας» σημείωσε, προσθέτοντας πως η στρατηγική αυτή καθιστά την Ελλάδα στόχο πιθανών επιθέσεων «όπως έχουν προειδοποιήσει οι Ρώσοι, μιλώντας πολύ συγκεκριμένα για την Αλεξανδρούπολη».

Αν και με μεγαλύτερη ένταση το ΚΚΕ απορρίπτει τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, εντούτοις καλεί τους εργαζόμενους στην Ελλάδα να δουν τις εξελίξεις με την Ουκρανία στο επίκεντρο ως «πόλεμο» για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Από τη μία βρίσκεται το ΝΑΤΟ και από την άλλη η ρωσική αστική τάξη, την οποία ενδιαφέρει η εδραίωση της θέσης των μονοπωλίων της στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ, στη διαπάλη για τον ενεργειακό πλούτο, τους δρόμους μεταφοράς των εμπορευμάτων, τα μερίδια των αγορών.

Απέναντι στα «αστικά διλήμματα»

Περαιτέρω ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για υπαρκτό κίνδυνο γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, τονίζοντας πως «η εργατική τάξη, ο ελληνικός λαός πρέπει να απορρίψει το δίλημμα να επιλέξει κάποια από τις δύο μεριές της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης», να αντιταχθεί στα «σχέδια της αστικής τάξης να σπρώξει τους εργαζόμενους στην παγίδα της στήριξης της συμμετοχής της Ελλάδας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο είτε στο όνομα των ‘’συμμαχικών υποχρεώσεων’’, είτε της δήθεν ανάγκης υπεράσπισης της ‘’κυριαρχίας’’ της Ουκρανίας, ή της ‘’δημοκρατίας’’ από τον ‘’αυταρχικό Πούτιν’’». Μάλιστα, αναφερόμενος και στην πρόσφατη ελληνογαλλική συμφωνία, είπε ότι δεν είναι «αμυντική» αλλά επιθετική συμφωνία, λόγω της πρόβλεψης για το Σαχέλ μεταξύ άλλων, και μαζί με την ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις είπε ότι σηματοδοτούν την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας σε πολεμικούς σχεδιασμούς.

«Οφείλουμε» είπε, «να χαράξουμε αυτοτελή γραμμή», και κάλεσε σε πάλη για:

– «τον απεγκλωβισμό της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για μη συμμετοχή σε επιθετικές στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και στην περικύκλωση της Ρωσίας»,

– «να μην επικυρωθεί η νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία και όποια συμφωνία δεσμεύει τον λαό και τη χώρα σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια»,

– «να κλείσουν εδώ και τώρα οι βάσεις του θανάτου» και «να δυναμώσει την πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με τον λαό κυρίαρχο στον τόπο μας».

Διαβάστε επίσης

Ανδρουλάκης: Τα μεγάλα κοινωνικά αδιέξοδα μπορεί να τα λύσει μόνο μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση

Δυσφορία και εκνευρισμός σε βουλευτές της ΝΔ για τους υπέρογκους μισθούς των golden boys – Ποιους υπουργούς στοχοποιούν

Διακαής τουρκικός πόθος το Αιγαίο – Η Άγκυρα καλλιεργεί το «νομικό» επιχείρημα πιθανής απόβασης στα νησιά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 17:08