search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 05:45
MENU CLOSE

Μπόρις Τζόνσον: Τέλος στην υποχρεωτική καραντίνα για τους φορείς του κορωνοϊού στη Βρετανία

21.02.2022 19:54
vretaniacovid65-new

Η Βρετανία θα καταργήσει από τις 24 Φεβρουαρίου το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας για τους πολίτες που βρίσκονται θετικοί σε τεστ κορωνοϊού, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Μέχρι την 1η Απριλίου θα εξακολουθήσουμε να συστήνουμε στους πολίτες που βρίσκονται θετικοί σε τεστ για κορωνοϊό να παραμένουν στο σπίτι. Στη συνέχεια, όμως, θα ενθαρρύνουμε όσους εμφανίζουν συμπτώματα Covid-19 να επιδεικνύουν ατομική ευθύνη» συμπλήρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό ο Μπόρις Τζόνσον ουσιαστικά ανακοίνωσε την κατάργηση όλων των εναπομεινάντων περιοριστικών μέτρων ακόμη και της υποχρεωτικής πενταήμερης απομόνωσης για όσους νοσούν. Έτσι από την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου όσοι νοσούν με κορωνοϊό, αν το επιθυμούν, θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στο δρόμο από την πρώτη μέρα της νόσησής τους.

Επιπλέον από την 1η Απριλίου, με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας, σταματάει η δωρεάν χορήγηση τεστ για τον κορωνοϊό τόσο για τους ασυμπτωματικούς όσο και για τους συμπτωματικούς νοσούντες. Όπως τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός το συνολικό κόστος των τεστ κάθε μήνα φτάνει τα 2 δισεκατομμύρια στερλίνες. Επίσης από τις 24 Μαρτίου θα μειωθεί η κρατική επιχορήγηση για τους χαμηλόμισθους ασθενείς.

Οι απόψεις των αναλυτών για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης διίστανται καθώς ο αρχικός προγραμματισμός ήταν τα μέτρα αυτά να καταργηθούν στα τέλη Μαρτίου. Κάποιοι λοιπόν την χαρακτηρίζουν «ανόητη» εκτιμώντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη, και κάποιοι άλλοι «γενναία». Οι τελευταίοι υποστηρίζουν όπως και ο Βρετανός πρωθυπουργός ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, καθώς όπως σημειώνουν η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν νοσήσει. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, το 91% των ατόμων άνω των 12 ετών έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση και το 84% και τις δύο. Ενώ από τον Απρίλιο θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός των παιδιών από 5 ως 11 ετών.

Αναφορικά με τα ταξίδια προς την Αγγλία, ήδη από τις 11 του μηνός οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν είναι υποχρεωμένοι πλέον να κάνουν οποιοδήποτε τεστ ούτε πριν την αναχώρησή τους ούτε μετά την άφιξή τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συμπληρώσουν τη φόρμα επιβάτη, γνωστή ως PLF (Passenger Locator Form). Οι ανεμβολίαστοι από την άλλη εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ τόσο πριν φύγουν όσο και μετά που θα φτάσουν στην Αγγλία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ευχήθηκε στη βασίλισσα Ελισάβετ ταχεία ανάρρωση από τον κορωνοϊό, υπογραμμίζοντας ότι η μόλυνσή της αποτελεί «υπενθύμιση πως ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί».

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που προχώρησε στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού.

Διαβάστε επίσης:

Η φωτογραφία «Le Violon d’Ingres» γράφει ιστορία ως η ακριβότερη σε δημοπρασία

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ανησυχία για την κατάσταση της υγείας της (Video)

Κρίση στην Ουκρανία: Το Κίεβο ζητεί κατεπείγουσες συνομιλίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15