search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:29
MENU CLOSE

Έτοιμος ο Πούτιν να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις υπό απόσχιση περιοχές

21.02.2022 20:30
Poutin_new

Στην αναγνώριση του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ ως ανεξάρτητες περιοχές είναι έτοιμος να προχωρήσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως μεταδίδει το RT, επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν επικοινώνησε με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τους ενημέρωσε πως θα υπογράψει διάταγμα με το οποίο θα αναγνωρίζει «σύντομα» την ανεξαρτησία των δύο περιοχών που κατέχουν αυτονομιστές, στην ανατολική Ουκρανία.

Της ανακοίνωσης προηγήθηκαν τα αιτήματα από τους Denis Pushilin και Leonid Pasechnik, των ηγετών των DPR και LPR, και μια συνεδρίαση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. που μεταδώθηκε τηλεοπτικά.

Οι δύο δημοκρατίες αποσχίστηκαν από τον έλεγχο του Κιέβου το 2014, μετά τα γεγονότα του Μαϊντάν, όταν οι βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους ανέτρεψαν την εκλεγμένη κυβέρνηση στην Ουκρανία. Αυτό οδήγησε στον πόλεμο του Ντονμπάς, ο οποίος έληξε επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2014 με τη Συμφωνία του Μινσκ, αλλά έκτοτε η κατάσταση εξακολουθεί να «μυρίζει μπαρούτι».

Η απόφαση του Ρώσου Προέδρου να κηρύξει την ανεξαρτησία των περιοχών του Ντονμπάς έρχεται καθώς η ένταση παραμένει υψηλή στα σύνορα με την Ουκρανία. Η Ρωσία κατηγορείται ότι τοποθετεί περισσότερα από 100.000 στρατεύματα στα σύνορα, με ορισμένους δυτικούς αξιωματούχους να ισχυρίζονται ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί αυτούς τους ισχυρισμούς.

Την περασμένη εβδομάδα, οι νομοθέτες στην Κρατική Δούμα της Ρωσίας υποστήριξαν μια πρόταση που καλούσε το Κρεμλίνο να αναγνωρίσει την κυριαρχία των «δημοκρατιών» του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες του εξέφρασαν «την απογοήτευσή τους» για την απόφαση αυτή.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, όπως έγινε σήμερα γνωστό από το Ελιζέ.

Σολτς: Κάλεσε τον Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταδίκασε τις δηλώσεις του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αναγνωρίσει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές (σ.σ. Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός του.

Όπως αναφέρει η γερμανική καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς είπε στον Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι μια τέτοια ενέργεια συνιστούσε «μονομερή παραβίαση» των συμφωνιών του Μινσκ που αποσκοπούν στον τερματισμό των συγκρούσεων με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Όλαφ Σολτς προέτρεψε επίσης τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα και να αποκλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ο κ. Σολτς θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της Ουκρανίας και της Γαλλίας σχετικά με τις εξελίξεις στην κρίση.

H ΕΕ είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά

H ΕΕ είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά σε περίπτωση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών από τη Μόσχα, τόνισε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Παρακολουθήσαμε τη συζήτηση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας με μεγάλη ανησυχία», δήλωσε ο Μπορέλ, απευθύνοντας έκκληση στο Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν να σεβαστεί τη διεθνή έννομη τάξη και τις συμφωνίες του Μινσκ και να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιφερειών της ανατολικής Ουκρανίας (Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ).

«Η EE είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά και με ενότητα εάν ο Πούτιν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών αυτών», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθούν οι κυρώσεις που είναι έτοιμες, σε περίπτωση που χρειαστεί, εξήγησε ο Μπορέλ.

«Βεβαιότατα, αν γίνει προσάρτηση των περιοχών αυτών θα υπάρξουν κυρώσεις, ενώ σε περίπτωση που οι περιοχές αυτές αναγνωριστούν από τη Μόσχα θα βάλω στο τραπέζι του Συμβουλίου της ΕΕ τις κυρώσεις που έχουμε ετοιμάσει», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία των «27». Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τόνισε επίσης, ότι σε περίπτωση που η Λευκορωσία επιτρέψει στη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία από το έδαφός της, η ΕΕ θα απαντήσει με κυρώσεις οι οποίες θα είναι το ίδιο αυστηρές με αυτές που θα επιβληθούν στη Ρωσία.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, παρουσία του Ουκρανού ομολόγου τους στο σημερινό Συμβούλιο, επιβεβαίωσαν την ενότητά τους και την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία. «Η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι και δική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ. Ανέφερε, επίσης, ότι το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σήμερα έκτακτη χρηματοοικονομική βοήθεια, ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία και ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για τη δημιουργία συμβουλευτικής αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία.

Τέλος, ο Μπορέλ ανέφερε ότι οι διπλωματικές αποστολές της ΕΕ στην Ουκρανία παραμένουν σε λειτουργία.

Διαβάστε επίσης:

Μπόρις Τζόνσον: Τέλος στην υποχρεωτική καραντίνα για τους φορείς του κορωνοϊού στη Βρετανία

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ανησυχία για την κατάσταση της υγείας της (Video)

Τηλεοπτικό διάγγελμα Πούτιν προς τον ρωσικό λαό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15