search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 13:12
MENU CLOSE

Κορωνοϊός – Θεοδωρίδου: Δεν αποκλείεται επανεμφάνιση νέου επιδημικού κύματος (Videos)

21.02.2022 19:04
theodoridou-new

Για την πορεία του κορωνοϊού και τα νέα δεδομένα για την εμβολιαστική πορεία της χώρας μας, μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία.

«Επικρατεί διάχυτη, συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι διανύουμε μια νέα φάση της πανδημίας covid μετά και την ανακοίνωση της χαλάρωσης των μέτρων. Ο τομέας των εμβολιασμών όμως δεν επιδέχεται χαλάρωση», τόνισε η κα Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι ο ολοκληρωμένος εμβολιασμός αποτελεί προϋπόθεση για επιστροφή στην κανονικότητα.

«Οι σκέψεις που μπορεί να κάνουν οι ανεμβολίαστοι ότι το πρόβλημα βαίνει στη λύση του χωρίς τη συμμετοχή τους είναι εσφαλμένη. Θα είναι η πιο αδύναμη ομάδα, δεδομένου ότι σύμφωνα με τους επιδημιολόγους δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση ενός νέου κύματος» δήλωσε.

Σχετικά με τα εμβόλια, η κα Θεοδωρίδου είπε ότι το πρωτεϊνικό εμβόλιο Novavax συστήνεται για τον βασικό εμβολιασμό, ενώ της Sanofi έχει δοκιμαστεί με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτική δόση, ανεξάρτητα από το είδος και τον τύπο των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί για τον βασικό εμβολιασμό.

«Προ μηνός η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διατύπωσε τη σύσταση χορήγησης τέταρτης δόσης σε ενήλικες με ανοσοκαταστολή, σε διάστημα τριών μηνών μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Για παιδιά και εφήβους, 5-17 ετών, που ανήκουν στις κατηγορίες των ανοσοκατεσταλμένων, έχει εγκριθεί η τρίτη δόση και χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου», πρόσθεσε η κα Θεοδωρίδου και σημείωσε ότι η Επιτροπή αξιολογεί τις περιπτώσεις που θα προβεί στη σύσταση χορήγησης τέταρτης δόσης.

Σχετικά με τη διάρκεια της φυσικής ανοσίας από μόλυνση και μετά τον εμβολιασμό, οι γνώσεις συνεχώς εμπλουτίζονται με μελέτες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και αναθεωρήσεις. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγονται από τη λοίμωξη μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και στις δύο περιπτώσεις. Η διαδοχή φυσικής λοίμωξης και εμβολιασμού και αντιθέτως δημιουργεί την ενισχυμένη ανοσία, την υβριδική.

Σύμφωνα με βρετανικό άρθρο που επικαλέστηκε η κα Θεοδωρίδου, διαπιστώθηκε μείωση των εμβολιασμών ρουτίνας στα παιδιά. Όσον αφορά σε έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία, τα στοιχεία έδειξαν μείωση και των εμβολιασμών ρουτίνας.

«Τέσσερις στους δέκα γονείς δεν γνώριζαν ότι η ιλαρά είναι θανατηφόρο νόσημα», πρόσθεσε.

Θεμιστοκλέους: Προχωράει ο εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο εμβολιασμός και με την αναμνηστική δόση, ο Μάριος Θεμιστοκλέους γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος.

Όπως ανέφερε στη χώρα μας έχουν γίνει 20 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε 7.837.000 πολίτες που έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση, που αντιστοιχεί σε 74,6% του γενικού πληθυσμού και 84,3% του ενήλικου πληθυσμού.

Ακολούθως επισήμανε ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 74,9% και 85,4%.

Συνεχίζοντας, είπε ότι οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης είναι 5.828.000 εκ των οποίων εμβολιάστηκαν οι 5.260.000 και άλλοι 100.000 έχουν κλείσει ραντεβού.

Τέλος, ανέφερε πως από όσους έχει κλείσει το χρονικό διάστημα του επταμήνου και πρέπει να εμβολιαστούν, μόνο ένα 4,3% δεν έχει εμβολιαστεί.

Επίσης για το εμβόλιο της nοvavax δήλωσε ότι δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα γιατί δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί η ημερομηνία παράδοσής του.

Διαβάστε επίσης:

Θάνατοι παιδιών στην Πάτρα: Έως την Τετάρτη τα αποτελέσματα των εξετάσεων της Τζωρτζίνας

Κορωνοϊός: Άλλοι 88 θάνατοι, 18.094 νέα κρούσματα

Ιωάννινα: Δίωξη για ανθρωποκτονία στον 69χρονο φερόμενο δολοφόνο της συζύγου του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 13:03