search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 13:36
MENU CLOSE

Ουκρανία: Ποιοι ελληνικοί όμιλοι «καίγονται» για τις εξελίξεις – Κλείνουν εργοστάσια, πλήττονται οι εξαγωγές

25.02.2022 16:22
Θήβα: Αιφνιδιαστικό «λουκέτο» σε εργοστάσιο αφήνει στο δρόμο 70 οικογένειες - Media

Αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις πλήττονται άμεσα ή έμμεσα από την ουκρανική κρίση είτε γιατί έχουν εκεί παραγωγικές μονάδες ή ασκούν εμπορική δραστηριότητα είτε γιατί προμηθεύονται από τη χώρα κρίσιμες για την λειτουργία τους πρώτες ύλες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο μέχρι στιγμής αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία, αντιμετωπίζουν  οι κλάδοι της ελληνικής αλευροβιομηχανίας και χαλυβουργίας.  

Σε πρώτη φάση επεξεργάζονται εναλλακτικά σχέδια για προμήθεια πρώτων υλών πέραν των εμπλεκόμενων χωρών στη σύρραξη, ενώ εταιρείες που διατηρούν παραγωγικές εγκαταστάσεις, ή εμπορικά γραφεία για την προώθηση των προϊόντων τους, βάζουν ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των εργαζομένων τους.

Ανήσυχοι βεβαίως είναι και οι εξαγωγείς που έχουν εμπορικές σχέσεις με τις δύο χώρες, καθώς επίσης και οι εκπρόσωποι της τουριστικής βιομηχανίας.

Σήμερα στην Ουκρανία, σύμφωνα με το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο  Κίεβο, δραστηριοποιούνται περί τις 45 ελληνικές εταιρείες, που συγκεντρώνονται κατά κύριο λόγο σε Οδησσό, Κίεβο, Χάρκοβο και Λβιβ. Οι εν λόγω εταιρείες δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της εμπορίας τροφίμων, φρούτων και λαχανικών, επιλογής προσωπικού για την ελληνική ναυτιλία, παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, τουρισμού και εστίασης.

Coca Cola HBC και Σαράντης κλείνουν εργοστάσια

Η εταιρεία εμφιάλωσης αναψυκτικών Coca-Cola HBC έκλεισε το εργοστάσιό της στο Κίεβο στην Ουκρανία και ζήτησε από το προσωπικό στη χώρα να παραμείνει στο σπίτι μετά τη ρωσική εισβολή, δήλωσε εκπρόσωπος της στο Reuters.

«Θα εξετάσουμε το θέμα τις επόμενες ημέρες», σημείωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας σε γραπτή δήλωση.

Το εργοστάσιο της Coca Cola στο Κίεβο, με 11 γραμμές παραγωγής, ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από 20 χρόνια και απασχολεί περισσότερους από 1.300 εργαζομένους. Παράγει ανθρακούχα αναψυκτικά, έτοιμο τσάι, χυμούς, νερό και ενεργειακά ποτά, ενώ προμηθεύεται πολλές από τις πρώτες ύλες της από την εγχώρια αγορά.

Την ίδια ώρα, η Σαράντης ανακοίνωσε το προσωρινό κλείσιμο του εργοστασίου της θυγατρικής της Ergopack LLC που βρίσκεται στο Kaniv, στην Ουκρανία.

Η εισηγμένη διατηρεί θυγατρική και στη Ρωσία. Συγκεκριμένα πρόκειται για την Hoztorg LLC, που προσαρτήθηκε στον όμιλο Σαράντη ως συνδεδεμένη εταιρεία με την Ergopack όταν η τελευταία εξαγοράστηκε το 2018. Η Hoztorg LLC παράγει είδη οικιακής χρήσης.

Το 2021, οι πωλήσεις της Ergopack LLC αντιπροσώπευαν το 6,7% επί των συνολικών πωλήσεων του ομίλου, ενώ οι πωλήσεις της Hoztorg LLC το 2021 το 0,5%.

Σημειώνεται δε, ότι σχεδόν 50% των πωλήσεων της Ergopack προέρχεται από εξαγωγές προς γειτονικές χώρες και οι οποίες βασίζονται στο USD.

Αναστολή της λειτουργίας της θυγατρικής της ΕΛΤΟΝ στο Χάρκοβο

«Όλοι μας παρακολουθούμε στενά τα  εξελισσόμενα συγκλονιστικά γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουκρανία, βρισκόμενοι σε διαρκή επαφή με τους συναδέλφους μας στην θυγατρική μας εταιρεία Elton Corporation LLC με έδρα το Κίεβο», αναφέρεται από τον όμιλο ELTON.

Η εταιρεία προχώρησε στην αναστολή της λειτουργίας της θυγατρικής της μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια και να επανέλθουν οι ρυθμοί της καθημερινής ζωής στην κανονικότητα.

Όπως επισημαίνεται, «η συμμετοχή της ουκρανικής θυγατρικής στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου δεν εμπίπτει στα επίπεδα σημαντικότητας και ως εκ τούτου δεν επιφέρει ουσιώδη επίδραση σε αυτά, τόσο ως προς την οικονομική θέση (1,60% του Ομίλου), τον κύκλο εργασιών (2% του Ομίλου) όσο και στα αποτελέσματα (0,87% του Ομίλου). Επιπροσθέτως, τονίζεται ότι δεν υπάρχει σοβαρή έκθεση της θυγατρικής στην τοπική αγορά ενώ ο Όμιλος ως πάγια τακτική λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα εξασφάλισης και προστασίας της οικονομικής θέσης του».

Πλήγμα στις αλευροβιομηχανίες

Το 17% της αξίας των συνολικών σιτηρών που άλεσε ο όμιλος Μύλοι Λούλη προέρχεται από Ουκρανία και Ρωσία, αν και η τελευταία έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος στις αγορές της ελληνικής εισηγμένης.

Σύμφωνα με την απάντηση σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Μύλοι Λούλη εισάγει πρώτες ύλες από αρκετές χώρες και έτσι έχει εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προμήθεια από τις εμπλεκόμενες χώρες.

Στην παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι εφικτή η εκτίμηση της ενδεχόμενης επίπτωσης επί του κύκλου εργασιών, επισημαίνεται.

Σημαντικό ποσοστό της αξίας των αγορών σε σιτηρά της Μύλοι Κεπενού προέρχεται από Ρωσία και Ουκρανία. Συγκεκριμένα, για τη χρήση 2021 ανήλθε σε 33% της συνολικής αξίας αγορών σιτηρών. «Η εταιρεία παρακολουθεί τις συνεχόμενες εξελίξεις σχετικά με την ένταση στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις τιμές αγοράς, καθώς και στη ροή προμηθειών», αναφέρεται.

Μεγάλη έκθεση έχει και η Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος, η οποία κατά τη χρήση 2021 και κατά τη χρήση 2020, προέβη σε αγορές σίτου (που αποτελεί την πρώτη ύλη για την αλευροβιομηχανία) προέλευσης Ρωσίας και Ουκρανίας, μέσω τρίτων προμηθευτών. Οι αγορές αυτές, για τη χρήση 2021 αντιπροσωπεύουν περίπου το 32% της αξίας των συνολικών αγορών σίτου του Ομίλου, ενώ για τη χρήση 2020 το 29,5% αντίστοιχα. Η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν, ως γνωστόν, τον σιτοβολώνα της Ευρώπης, αναφέρεται από την εισηγμένη.

Διαβάστε επίσης:

Ενέργεια: «Σάρωσε» η ακρίβεια στην Ελλάδα – Ρεκόρ αύξησης 40% στα τιμολόγια με μέσο όρο στην Ε.Ε. 28%

Εισβολή στην Ουκρανία – Διεθνείς αγορές: Υποχωρεί το πετρέλαιο, σε άνοδο οι μετοχές

Στεγαστικά δάνεια: Νέα επιδότηση έως 210 ευρώ στην πρώτη κατοικία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 13:35