search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:30
MENU CLOSE

Κατρίνης: «Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών – Ο Μητσοτάκης δεν επιδιώκει την εθνική συνεννόηση»

01.03.2022 15:41
katrinis_new

«Αν δεν συγκληθεί τώρα το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, τότε πότε;» διερωτήθηκε από το βήμα της Ολομελείας ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.

Στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα ο κ. Κατρίνης κάλεσε τον πρωθυπουργό να το συγκαλέσει, προκειμένου να σταλεί «ισχυρό μήνυμα και αποφασιστικότητας», όπως είπε.

«Κανείς δεν μπορεί να μένει σιωπηλός και αμέτοχος μπροστά σε αυτό το δράμα, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε πρόσφυγες στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος προστασίας», ήταν η εισαγωγική τοποθέτηση του Μ. Κατρίνη, διαμηνύοντας επίσης ότι «σήμερα, τίποτε πια δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, ούτε αυτά που ίσχυαν για τη διεθνή ασφάλεια, έτσι όπως είχαν διαμορφωθεί με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την τελική πράξη του Ελσίνκι, τη Χάρτα των Παρισίων, τη Χάρτα για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια κ.ά.».

Ζητώντας την απερίφραστη καταδίκη της ρωσικής εισβολής -«χωρίς αστερίσκους, παρεκκλίσεις και συμψηφισμούς», όπως επί λέξει τόνισε- μίλησε και για την αντίδραση της Δύσης: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ αντέδρασαν, αλλά με σημαντική καθυστέρηση. Αν οι ουσιαστικές κυρώσεις που επιβάλλονται τώρα, είχαν ληφθεί από την αρχή, η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική σήμερα» σημείωσε.

Απευθυνόμενος δε προς τον αρχηγό τής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Μ. Κατρίνης δήλωσε: «Οι κυρώσεις είναι κυρώσεις, κ. Τσίπρα, και δεν μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε και να τις διαχωρίσουμε όταν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Είναι πια ανάγκη να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για την οικοδόμηση ενός νέου συστήματος διεθνούς ασφαλείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνεται ένας ισχυρός πόλος σε αυτό».

Εξάλλου, συνέχισε, «η παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας δεν συντελείται μόνο στην Ουκρανία, συντελείται και με αυτά που σχεδιάζει και κάνει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο (…) με δηλώσεις όπως αυτή του κ. Ερντογάν ότι υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που έχουν εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ή του κ. Καλίν ότι έχουμε νέες προκλήσεις τον 21ο αιώνα, άρα χρειαζόμαστε νέους κανόνες και αρχές».

«Και σε αυτήν την κρίση ο πρωθυπουργός συνηθίζει να μην επιδιώκει την εθνική συνεννόηση. Έχει την ψευδαίσθηση ότι όλα μπορεί να τα χειριστεί μόνος του, ακριβώς η ίδια λογική που είχε υιοθετήσει ο κ. Τσίπρας. Κακώς δεν ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για την απόφαση αποστολής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, ανεξάρτητα από το ότι έχουμε σταθεί θετικά στην ουσία της απόφασης», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ.

«Και ας κάνουν ότι δεν το βλέπουν από την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιατί η αλληλεγγύη, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, πρέπει και να ζητείται αλλά και να παρέχεται» συμπλήρωσε και απευθυνόμενος ξανά προς τα κυβερνητικά έδρανα, διερωτήθηκε: «Αν δεν συγκαλείτε κύριε Μητσοτάκη σε αυτές τις κρίσιμες ώρες το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αν δεν επιδιώκετε τώρα ένα πλαίσιο συνεννόησης, τότε ποτέ θα το πράξετε; Συγκαλέστε το έστω και τώρα για να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας, για να γνωρίζουν την πραγματικότητα και την κρισιμότητα των στιγμών οι Έλληνες πολίτες».

Στο ζήτημα της ενεργειακής αυτονομίας, ο Μ. Κατρίνης πρότεινε την εκπόνηση εθνικού σχεδίου με επενδύσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας που θα ενισχύσουν τη διασυνδεσιμότητα του δικτύου, με αλματώδη και γρήγορη αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας, με αύξηση των ροών LNG από τις ΗΠΑ, τη Μέση ανατολή και την Αίγυπτο.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: «Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα στην Ουκρανία, με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αύριο;»

Πόλεμος στην Ουκρανία – Μπακογιάννη: «Τα δύο λάθη του Πούτιν – Ζούμε μια εποχή τεραστίων κοσμοϊστορικών αλλαγών»

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αποφασίσατε μονομερώς να στείλετε όπλα στην Ουκρανία – Εμπλέκετε την Ελλάδα σε επιχειρήσεις πολέμου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:26