search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:24
MENU CLOSE

Ουκρανία: Στην Βουλή μεταφέρεται η συζήτηση – Βραχνάς οι αυξήσεις στην ενέργεια για την κυβέρνηση

01.03.2022 06:40
vouli_new

Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην ουκρανική κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης στην Βουλή, όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για ποιο λόγο αποφάσισε η Ελλάδα να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει ενεργά στις αποφάσεις των εταίρων και των συμμάχων της τόσο για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία, οι οποίες θα πλήξουν βαριά τη ρωσική οικονομία, όσο και για τη στήριξη του ουκρανικού λαού. 

Όσον αφορά στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας ο Πρωθυπουργός θα διαβεβαιώσει ότι η τροφοδοσία με φυσικό αέριο μέχρι τώρα συνεχίζεται δίχως διαταραχές και ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ακόμη και για τα πιο δυσμενή σενάρια…

Συγκεκριμένα:

-Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, αλλά και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους προμηθευτές τους, προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότερα φορτία LNG.

-Η πληρότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. 

-Υπάρχει δυνατότητα αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου μέσα από τον αγωγό TAP.

-Οι λιγνιτικές μονάδες της Δ.Ε.Η., πέρα από την καθημερινή εξορυκτική δραστηριότητα, έχουν σημαντική διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη.

-Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

-Οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, έχουν δυνατότητα λειτουργίας και με diesel και θα τεθούν σε λειτουργία, εφόσον χρειαστεί, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί παράγοντες.

Χθες πάντως στους μυημένους εκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η Ελλάδα πήρε το πράσινο φως από την Κομισιόν για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του ταμείου ανάκαμψης. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Κατά την άποψή μας, η Ελλάδα είναι έτοιμη να λάβει την πρώτη της πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης». Πρόσθεσε δε πως η χώρα μας έχει σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή του Σχεδίου, τόνισε: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα στη φιλόδοξη πορεία της ανάκαμψης».

Όπως έγραψε topontiki.gr χθες πολλοί στο κυβερνών κόμμα συνδέουν την στάση της ελληνικής κυβέρνησης – να αποσταλεί στρατιωτική  βοήθεια στην Ουκρανία και να ανεβάσει τους τόνους αντιπαράθεσης με την Ρωσία – με το γεγονός ότι η κυβέρνηση εμφανιζόταν να προσδοκά ως ένδειξη καλής θέλησης από τους εταίρους μας την κατανόηση των ελληνικών αιτημάτων στα θέματα της οικονομίας.

Να επισημάνουμε ότι μέχρι τώρα η Ελληνική πλευρά έπεφτε σε τοίχο καθώς οι εταίροι μας ζητούσαν από το οικονομικό επιτελείο της χώρας να διαμορφωθεί ένα σχέδιο το οποίο θα αφορούσε και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα χρήματα που θα εκταμιευθούν συνδέονται με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, της ηλεκτροκίνησης, της διαχείρισης απορριμμάτων, της αγοράς εργασίας, της φορολογίας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της υγειονομικής περίθαλψης, των δημόσιων συγκοινωνιών, του συστήματος ελέγχου για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Από την άλλη το μεγάλο στοίχημα, της κυβέρνησης είναι οι πόροι του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τη λαίλαπα της ακρίβειας, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι τα αποθέματα αρκούν για δύο, το πολύ τρεις μήνες.

Η εκτίμηση που υπάρχει στα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι πρόκειται για «βόμβα» στον προϋπολογισμό, η οποία  είναι έτοιμη να εκραγεί, καθώς τα υπάρχοντα μέτρα κοστίζουν μηνιαίως περίπου 350-400 εκατ. ευρώ, χωρίς στην πραγματικότητα να προσφέρουν μια ουσιαστική ανάσα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι εάν η κατάσταση επιβαρυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου τότε δεν αποκλείεται τα έσοδα από την ΕΝΦΙΑ να «πέσουν στη μαύρη τρύπα» της ενεργειακής κρίσης. 

Διαβάστε επίσης:

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: «Υπάρχει σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων στη Μαριούπολη αλλά οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να ολοκληρωθεί»

Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα ΝΔ με 9 μονάδες – Ανησυχία για την εισβολή στην Ουκρανία

Ανδρουλάκης: «Ναι» στην αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, αλλά με ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:22